Katiplik Başvurusu İçin Gerekli Şartlar ve Evraklar
Katiplik Başvurusu İçin Gerekli Şartlar ve Evraklar 2024; Zabit katibi adliye binalarında, bölge idare mahkemelerinde icra dairelerinde ve seçim kurullarında gerekli işlerin, yazışmaların yapılmasını sağlayan görevli kişilerdir. Zabıt katibi olmak için birçok detay bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan duyuları takip ederek, başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu yazımızda zabıt katipliği ile ilgili merak edilen bütün detaylara erişebilirsiniz.
Zabıt Katibi Nedir?
Zabıt katibi mahkemelerde, adliyelerde ve diğer yargı kurumlarında kararların yazılı olarak tutulmasını sağlayan kişilerdir. Zabıt katipliği yapan kişiler, mahkemelerde sözlü beyanların doğru ve eksiksiz bir şekilde kaydedilmesini ve hazırlanan belgelerin arşivlenmesini sağlamaktadır.
Bunların dışında istek ve şikâyette bulunmaya gelen kişilerle de zabıt katibi ilgilenmektedir. Bu nedenle zabıt katibi olacak kişilerin insan ilişkileri de güçlü olmalıdır.
Zabit Katibi Nasıl Olunur?
Zabıt katibi olmanın iki farklı yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri üniversitelerin adalet bölümüne bağlı olan “Zabıt Katipliğini” okumaktır. Diğer yöntem ise Adalet Meslek Lisesi ya da Adalet ön lisans bölümlerinden birinden mezun olmaktır.
Zabıt katipleri Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sınavların sonunda atanır. Bu nedenle lisans veya ön lisans eğitimini tamamlayan kişilerin KPSS sınavına girmiş olması ve en az 70 puan almış olması gerekmektedir. Yeterli puanı alan kişiler, daktilo veya bilgisayar sertifikası almalıdır.
Zabıt Katipliği Başvuruları Nasıl Yapılır?
Zabıt katibi olmak isteyen kişiler, katiplik başvurusunun nasıl yapılacağını araştırmaktadır. Katip olmak isteyen kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/adalet-is-basvuru linkine tıklamalıdır. Linke tıkladıktan sonra T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi bilgilerini yazarak sisteme giriş yapmalısınız. Ardından Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen başvuru tarihlerinde sisteme giriş yaparak başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru işlemi sadece online olarak yapılmaktadır. Şahsen veya posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
Zabıt Katipleri Ne İş Yapar?
Zabıt katiplerinin birçok farklı görev ve sorumlulukları vardır. Bu görev ve sorumlulukları inceleyerek çeşitli bilgi edinebilirsiniz.
- Resmi veya yasal toplantılarda bulunarak sözlü beyanları doğru ve eksiksiz olarak kaydeder.
- Kaydedilen beyanları yazıya dökerek belge haline getirir.
- Hazırlanan tutanaktaki bilgilerin doğru ve tutarlı olup olmadığını kontrol eder.
- Mahkeme salonlarındaki duruşmaları kaydeder ve duruşma tutanaklarını hazırlar.
- Hazırlanmış evrakları arşive kaldırır.
- Duruşma günü listelerini hazırlar.
- Tebligat evraklarını hazırlar.
- Duruşmalarda kafa karışıklığına neden olabilecek yerlerin düzeltilmesini talep eder.
Zabıt Katibi Olmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Zabıt katibi olmak isteyen kişilerden bazı belgeler talep edilmektedir. Talep edilen belgelerin listesi aşağıdaki gibidir.
- Kimlik belgesi
- Adli sicil kaydı
- Diploma
- Sağlık raporu
- Uygulamalı sınav için F ya da Q klavye
- Bilgisayar veya daktilo sertifikası
Kimler Katip Olabilir?
Katip olmak isteyen kişilerin Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek başarılı olması gerekmektedir. Katiplik sınavı uygulamalı ve sözlü sınav olacak şekilde iki farlı bölümden oluşmaktadır. Adalet bölümü, bilgisayar bölümü ve ticaret meslek lisesinden mezun olan kişilerin mülakata girmesine gerek yoktur.
Katip Olma Şartları Nedir?
Katip olmak isteyen kişilerin bazı şartları karşılıyor olması gerekmektedir. Söz konusu sınava katılmak için yerine getirilmesi gereken şartları şu şekilde sıralayabiliriz.
- C. vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- 35 yaşını doldurmamış olmak
- KPSS sınavından en az 70 puan almış olmak
- 657 numaralı kanun kapsamında herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak
- Askeri yükümlülüğü bulunmamak
Kâtipte Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Bir kâtipte olması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikleri taşıyan kişiler katiplik mesleğini icra ederken sıkıntı çekmez. Aşağıda bir kâtipte olması gereken özelliklerin neler olduğu yer almaktadır.
- Gürültülü ortamda bile dikkati dağılmadan çalışabilenler,
- Yasal kayıtlarda hata olmaması için detaylara önem verenler,
- İyi bir kelime hazinesine sahip olan ve noktalama işaretlerinin kullanılmasına özen gösterenler,
- Konuşmacılara tüm dikkatini verene ve söylenen her kelimeyi dikkatlice yazıya aktarabilecek olan kişiler katip olabilir.
Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadardır?
Zabıt katibi maaşları görev yılına göre ve eğitim seviyelerine göre değişmektedir. 2024 yılında en düşük zabıt katibi maaşı 34 bin iken en yüksek zabıt katibi maaşı ise, 55 bin TL’dir.
Katip Çalışma Koşulları Nasıldır?
Katiplerin çalışma şartları, saatleri çalışılan kuruma göre değişmektedir. Katipler devlet memuru olarak kabul edildiği için çalışma saatleri 8:00 ile 17:00 arasındadır. Genel olarak adliyelerde resmi veya devlet kurumlarında görev yapmaktadırlar.