Yurtdışında Doktor Olmak için Gerekli Şartlar

Yurtdışında Doktor Olmak için Gerekli Şartlar
26.02.2024 09:12
A+
A-

Yurtdışında Doktor Olmak için Gerekli Şartlar 2024; Kariyerinde ilerlemek,  ekonomik açıdan daha iyi bir gelir elde etmek, yeni bir ülkede yaşamak amacıyla pek çok doktor; ülkemizden ayrılarak, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye göç ediyor.

Yurtdışında doktor olarak çalışmak isteyen doktorların birtakım şartları taşıyor olmaları gerekse de bu şartlar; başvurulan ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.

Bu şartlar arasında ise başvurulan ülkenin dilini iyi bir seviyede bilmek, İngilizce’ye hakim olmak; ilk sıralarda bulunuyor.

Yurtdışında doktor olma şartları; ülkeden ülkeye değişmekle birlikte birtakım genel şartlar da bulunmuyor değil!

Bu yazımızda kısaca yurtdışında doktor olmak için gerekli şartlar nelerdir?

Yurtdışında doktor nasıl olunur? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Yurtdışında Doktor Olmak için Gerekli Şartlar

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi adaylardan talep edilen belgeler; ülkeden ülkeye farklı olabiliyor.

Şartlar da ülkeden ülkeye değişiyor.

Genel şartları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Aktif ve tanınır bir tıbbi lisans derecesine sahip olmak
  • Geçerli bir pasaport
  • Güncel ve başarılı bir özgeçmiş
  • Profesyonel referanslar
  • Vize başvurusu için gerekli olan 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Tam bir fizik muayene geçmiş kontrolü(başvurulan ülkeye bağlı olarak kan çalışması, göğüs röntgeni veya bakteri kültürü içerebilen bir muayene geçmişi)

Yukarıda bahsi geçen şartları taşıyanlar; çalışmak istedikleri ülkeye doktor olmak için başvurabiliyorlar.

Sürecin tamamlanması, genelde 3 ile 6 ay arasında sürüyor.

Bu yüzden de önceden geniş çaplı bir araştırma yapmalı, başvurmak istediğiniz ülkenin sizden talep ettiği belgeleri ve gerekli tüm şartları detaylı bir şekilde öğrenmelisiniz.

Yurtdışında Doktor Olmak Olmak İçin Ne Yapılmalı

Yurtdışında doktor olmak, birçok hekimin hayalini süsleyen bir hedeftir. Farklı sağlık sistemlerini deneyimlemek, yeni bilgi ve beceriler edinmek, uluslararası bir ortamda çalışmak ve daha yüksek maaş imkanları gibi birçok sebep bu cazibenin arkasında yatıyor.

Ancak bu hedefe ulaşmak için bazı önemli adımları titizlikle tamamlamak gerekiyor. Aşağıda, yurtdışında doktor olmak için genel bir rehber hazırladım:

Hedef Ülke Seçimi:

  • Gitmek istediğiniz ülkeyi belirlemek ilk adımdır. Her ülkenin kendine özgü eğitim sistemi, lisans ve çalışma izinleri ile ilgili prosedürleri ve doktor maaşları var. Bu nedenle, detaylı bir araştırma yaparak size en uygun ülkeyi seçmeniz önemlidir.

Araştırmanızda dikkate almanız gereken bazı kriterler şunlardır:

  • Tıp eğitimi sistemi ve süresi
  • Lisans ve denklik prosedürleri
  • Yabancı doktorlara yönelik çalışma izinleri
  • Mesleki sınav ve yeterlilik şartları
  • Yaşam koşulları ve doktor maaşları
  • Dil gereksinimleri (İngilizce, Almanca, Fransızca vb.)

Tıp Fakültesi Diploması:

Yurtdışında doktor olmak için ilk şart, Türkiye’de denklik alabileceğiniz bir tıp fakültesinden mezun olmaktır. Tıp fakültesini bitirdikten sonra, diploma denkliği için gerekli belgeleri hazırlayarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Denklik için gerekli belgeler:

  • Tıp diploması ve transkriptleri
  • Pasaport
  • Vize
  • Kimlik belgesi
  • Dil yeterlilik belgesi (gerekirse)
  • Diğer ek belgeler (ülkeye göre değişebilir)

Dil Yeterlilik Sınavı:

Çoğu ülke, yabancı doktorlardan belirli bir dil seviyesinde yeterlilik belgesi talep etmektedir. Bu belgeyi almak için IELTS, TOEFL veya benzeri bir dil sınavına girip gerekli puanı almanız gerekir.

Mesleki Sınav ve Yeterlilik:

Bazı ülkeler, yabancı doktorların tıp diploması ve dil yeterliliğinin yanı sıra, mesleki yeterlilik sınavını da geçmesini şart koşmaktadır. Bu sınav, ülkenin tıp sistemi ve uygulamaları hakkında bilgi ve becerilerinizi test etmektedir.

Lisans ve Çalışma İzinleri:

  • Yurtdışında doktor olarak çalışmak için, ilgili ülkenin sağlık bakanlığı veya tıp otoritesinden lisans almanız gerekir. Lisans başvurusu için diploma denkliği, dil yeterlilik belgesi ve mesleki yeterlilik sınavı sonuç belgesi gibi belgeleri sunmanız istenecektir.
  • Çalışma izni ise, yasal olarak ülkede çalışabilmenizi sağlayan belgedir. Çalışma izni almak için lisans belgenizin yanı sıra, işvereninizden sponsorluk belgesi ve diğer gerekli belgeleri de hazırlamanız gerekir.

Uzmanlık Eğitimi:

  • Yurtdışında bazı uzmanlık dallarında çalışmak için ek bir eğitim almanız gerekebilir. Bu eğitim, ülkeye ve uzmanlık dalına göre değişen sürelerde ve formatlarda olabilmektedir.

Almanya’da Doktor Nasıl Olunur?

Yurtdışında çalışmak isteyen doktorların ilk tercihleri arasında bulunan Almanya’da doktorluk yapabilmeniz için öncelikle ileri seviyede Almanca bilmeniz gerekiyor.

Bu noktada sizden B2-C1 seviyesinde Almanca dil bilgisi isteniyor.

Almanca dil bilgisi; Almanya’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde de yolunuzun açılması ve daha kolay bir şekilde iş bulabilmeniz anlamına geliyor.

Almanya’da doktor olarak çalışabilmenizin bir diğer şartı ise FSP isimli tıbbi Almanca sınavına girip, bu sınavı başarı ile geçmek!

FSP sınavlarına ülkemizdeki Almanca dil kursu veren bazı kurslarda girebiliyorsunuz.

Sınav; yazılı sınav ve sözlü sınav olmak üzere 2 aşamadan oluşuyor.

Yani Almanya’da doktor olabilmeniz için öncelikle mesleki Almanca bilgisine sahip olmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

2, aşamada ise sizden tıp denkliği isteniyor. Tıp denkliğini de sağladıktan sonra işinizi bulup, Almanya’ya gidebiliyorsunuz.

İş başvurularınızı çalışmak istediğiniz hastanenin online sitesi üzerinden, hastaneyi arayarak ya da bizzat hastaneye giderek, gerçekleştirebiliyorsunuz.

Almanya’da işinizi bulduktan sonra size davet gönderiliyor.

Bu daveti kabul ettiğinizde Almanya’da doktor olarak görevinize başlayabiliyorsunuz.

Almanya’da doktor olmanın birinci yolu; yukarıda bahsettiğimiz gibi öncelikle mesleki Almanca öğrenmek, FSP isimli sınavdan B2-C1 seviye ile sınavı başarı ile tamamlamak, iş başvurunuzu gerçekleştirmek ve başvurunuz kabul edildiği taktirde Almanya’ya giderek, işe başlamak.

Daha zahmetli ve uzun olan yol ise direk Almanya’da dil eğitimi almak, o esnada iş aramak, hastanelere başvurmak ve işe kabul edilmeniz halinde Almanya’da çalışmaya başlamak!

UYARI: Ülkemizde radyoloji, anestezi, laboratuar teknikerliği gibi bölümler, önlisans eğitimi olsa bile Almanya’da bu bölümler, lisans düzeyinde kabul ediliyorlar.

Kişilerin başvuruları kabul edildiğinde bu kişiler Almanya’da doktor olarak çalışırken bir yandan da eğitim programına tabi tutuluyorlar.

Amerika’da Doktor Nasıl Olunur?

En çok ilgi gören ülkelerden bir diğeri olan Amerika’da doktor olarak çalışabilmeniz için öncelikle güncel iş ilanlarından birine başvurmanız gerekiyor.

Tıp derecesi olarak, Amerika’da çalışabilmeniz için Osteopatik Tıp Doktoru(DO) ya da Tıp Doktoru(MD) tıp derecelerinden birine sahip olmanız gerekiyor.

Tıp fakültelerine online platformda başvururken mutlaka program uygunluk şartlarını taşıyıp taşımadığınızdan da emin olmalısınız.

Amerika’da doktor olabilmeniz için girmeniz gereken USMLE isimli ve 3 aşamalı olan bir dil sınavı bulunuyor.

İngilizce olan bu sınav ile İngilizce dil bilgisi yeterlilik düzeyiniz ölçülüyor.

Step CS aşamasında rol model olan hastaları muayene etmeniz ve gerekli tanıyı koymanız gerekiyor.

İngilizcenizin en çok test edildiği aşamanın bu aşama olduğunun altını çizmek istiyoruz.

2. yol olarak ise Green Card çekilişlerine katılabilir, ABD’de oturma ve çalışma iznine sahip olabilirsiniz.

Kanada’da Doktor Nasıl Olunur?

Doktorlar tarafından yoğun talep gören, gözde ülkelerden olan Kanada; başvuru süreci en zor ülkelerden biri olmakla birlikte ilgi görmeye devam ediyor.

Kanada’da doktor olabilmeniz için öncelikle tıp denklik işlemlerini tamamlamanız, ardından Express Entry göçmenlik sistemi üzerinden başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Sonraki aşamada ise federal kayıt işlemlerinin tamamlanması, doktorluk yapmak istediğiniz eyalet tarafından ruhsat için kabul edilmeniz gerekiyor.

Doktor alım politikaları, eyaletlerden eyaletlere farklı olabiliyor.

Alımlar; farklı prosedürlerle yürütülüyorlar.

Kanada’da doktor olmak için gerekli olan şartları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Dünya Tıp Okulları Rehberi’nde mevcut olan tıp fakültelerinden birinden mezun olmak
  • Allopatik tıp alanında disipline uygun olan lisansüstü eğitim programını tamamlamış olmak, bu eğitim programının tanınmış bir otorite tarafından da değerlendirilmiş olması
  • Kanada Tıp Konseyi’nden denklik almış olmak

İngiltere’de Doktor Nasıl Olunur?

İngiltere’de doktor olabilmeniz için İngilizce’yi çok iyi seviyede bilmeniz gerekiyor.

Bu noktada ise IELTS sınavlarından en az 7.0 almanız gerekiyor.

PLAB-1 ve PLAB-2 isimli tıp kurulu sınavlarından da başarılı bir şekilde geçmeniz durumunda İngiltere’de tıp alanında iş bulabiliyorsunuz.

Finlandiya’da Doktor Nasıl Olunur?

Yüksek maaşları ve kaliteli hayat standartları ile ülkemizdeki doktorlara hitap eden Finlandiya’da tıp denkliği başta olmak üzere tüm süreç, Valvira isimli kurum tarafından yönetiliyor.

Denklik için adaylardan diploma, transkript ve Sağlık Bakanlığı’ndan lisanslı doktor belgesi talep ediliyor.

Belgelerinizin geçerliliğinin bu kurum tarafından onaylanması durumunda staj yapmanız için Finlandiya’dan davet alıyorsunuz.

Sonraki süreçte ise Fince dil bilginizin olduğunu da kanıtlamanız gerekiyor.

B1 seviye Fince; Finlandiya’da doktor olmak için yeterli kabul ediliyor.

Finlandiya’da doktor olabilmeniz için sonraki aşamada ise 3 sınava girmeniz gerekiyor.

Tıbbi bilgiler, tıp hizmetleri ve UYGULAMA olacak şekilde 3 sınavı da başarılı bir şekilde geçmeniz halinde Finlandiya’da doktor olabilme şansını elde edebiliyorsunuz.

Avustralya’da Doktor Nasıl Olunur?

Doktorlar tarafından ilgi gören ülkeler listesindeki Avustralya’da doktor olabilmeniz için tanınmış bir tıp derecesine sahip olmanız gerekiyor.

İyi bir iş teklifi aldığınızda ve becerileriniz değerlendirilip, onaylandığında İngilizce yeterlilik sınavını da geçmeniz gerekiyor.

Sonraki aşamada ise Avustralya’da çalışma vizesine ya da daimi oturma iznine başvurmanız gerekiyor.

UYARI: Yurtdışında doktor olabilmek; başvuru aşamasından tutun da yurtdışı ülkeye yerleşme aşamasına kadar bir dizi zorlu süreci içeriyor.

Bu süreci daha iyi bir şekilde yönetebilmek adına Yurtdışı Eğitim Danışmanlık firmalarından yardım alabilirsiniz.

Bu firmalar; gerekli olan tüm süreçlere dair size bilgi veriyor ve süreci sizin adınıza yakından takip edip, yönetiyor.

Bazı firmaların yurtdışında iş ortakları bulunuyor.

Yani iş bulma ve işe yerleşme şansınız daha yüksek oluyor.

Bu firmalar; hava alanında karşılama, iş görüşmeleri için seyahat planlamalarının düzenlenmesi, resmi kurumlar ile iletişimin sağlanması, kiralık ev bulma, işyeri arayışı vb. birçok aşamada sizin yanınızda yer alıyor.

Yani işe yerleştirme aşamasında ciddi anlamda size destek oluyor.

Bu yazımızda kısaca yurtdışında doktor olmak için gerekli şartlara değinmeye çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.