Geliri Olmayana Devlet Yardımı Nasıl Alınır? E-Devlet Başvuru Formu

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Nasıl Alınır? E-Devlet Başvuru Formu
07.03.2024 08:42
A+
A-

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Nasıl Alınır? E-Devlet Başvuru Formu; Sosyal devlet anlayışı kapsamında devletin birçok kurumu tarafından düzenli ve sigortalı bir işi ve geliri olmayan vatandaşlara yardım verilmektedir.

Geliri olmayan, dar gelirli ve geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar, devletin birçok kurumuna yardım başvurusu yaparak hem ayni hem de nakdi yardım alma fırsatı yakalayabilmektedir. Devletin kurumları tarafından eşya yardımı, gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı gibi ayni yardımların yanı sıra aynı zamanda kira yardımı, burs ve eğitim yardımı gibi nakdi yardımlar da verilmektedir.

Bizler de bu yazımızda geliri olmayana devlet yardımı nasıl alınır? Geliri olmayan kişilere devlet tarafından verilen yardımlar nelerdir? Geliri olmayana devlet yardımı başvurusu ve sorgulama gibi merak edilen tüm konuların cevaplarını sizlere aktaracağız.

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti bünyesinde faaliyet gösteren kamu kurumlarının birçoğu hiç geliri olmayan, dar gelirli ve muhtaç ailelere ayni ve nakdi yardımlarla el uzatmaktadır. Bu yardımlardan faydalanmak isteyen ve gerçekten ihtiyaç sahibi olan vatandaşların geliri olmayana devlet yardımı alabilmesi için öncelikle yardım veren kurumlara başvuru yapması gereklidir.

Maddi olarak yaşamına sürdürmekte zorluk çeken, dar gelirli yada hiçbir geliri olmayan vatandaşlara devlet yardım elini uzatıyor. Maddi desteğin bunun yanında gıda, yakacak, eğitim, sağlık, giyim yardımlarından faydalanabilirler. Bu yardımdan faydalanabilmek için bazı şartlara sahip olmak gerekmektedir. Yazımızın içinde araştırılan tüm soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Başvurusu

Hiç geliri olmayan nereye başvuracak sorusu dar gelirli ve ihtiyaç sahibi olan vatandaşların sık sık sorduğu sorulardan birisidir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; yardım başvurusu yapacak olan kişiler yardımı almak istedikleri kurumun başvuru kanalları üzerinden başvurularını gerçekleştirmelidir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye, sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği, kaymakamlık ve valilik gibi birçok kurumdan yardım almak mümkündür. Eğer yardım başvurusu belediyeler haricinde diğer kurumlara yapılıyor ise bu durumda doğrudan devlet yardımları için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmalarını yürüten sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilerek yapılmaktadır.

Başvuru öncesinde fakirlik belgesi başta olmak üzere talep edilen belgeler mutlaka eksiksiz bir şekilde hazırlanarak vakfa ibraz edilmektedir. Başvuru sonrasında ibraz edilen belgeler, başvuru formunda yazılı bilgiler değerlendirilerek başvuru sonuçlandırılmaktadır.

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Başvuru Formu

Geliri olmayan ve yardım başvurusu yaparak devlet kurumlarından yardım almak isteyen kişiler başvuru sırasında mutlaka form doldurmaları gereklidir. Söz konusu olan başvuru formunda kişilerin gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığını saptamak için değerlendirmeye alınacak olan sorular sorulmaktadır.

Hanedeki kişi sayısı, hanede çalışan ve çocuk sayısı, haneye giren toplam gelir, ikametgah adresi gibi önemli soruların yer aldığı başvuru formu; hem nakdi hem de ayni yardımlar için mutlaka eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulması gereken formdur. Yardım alabilmek için formu asılsız bilgilerle dolduran kişiler tespit edildiği takdirde cezai işlem uygulanmaktadır.

Geliri olmayana devlet yardımı almak isteyen kişiler için e-devlet sistemi üzerinden ön başvuru formuna https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linki üzerinden ulaşabilmektedir.

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Devlet yardımı başvurularının sonuçlanma süreci başvuru yapılan kuruma, başvuruların yoğunluğuna ve başvuru yapılan yardımın türüne göre değişebilmektedir. Yoğunluk olmaması halinde sadece birkaç haftada başvurular sonuçlanabilirken aşırı yoğunluk olduğu takdirde devlet yardımı başvurularının sonuçlanması 4 aya kadar sürebilmektedir.

İhtiyaç Sahibi Ailelere Devlet Desteği

Devlet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile ihtiyaç sahibi ailelere devlet desteği veriyor. Dar gelirli ailelere bakanlık aracılığıyla yardım kampanyası başlatıldı. Çok sayıda vatandaşımız işsiz kaldı, geçim sıkıntısı çekmeye başladı. Yardım almak isteyen bir çok vatandaş bu yardımdan nasıl faydalanacağını araştırmaktadır.

Bu yardımlara e-devlet üzerinden başvuru uygulayabilirsiniz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları da başvuru kabul etmektedir. Başvuru ardından vakıf aracılığıyla ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilmiş olan bireylere yardım bağlanmaktadır.

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Başvuru Sorgulama

Geliri olmayana devlet yardımı başvuru sorgulama işlemleri başvuru yaptığınız kuruma göre farklılık gösterebilmektedir. Eğer ikamet ettiğiniz bölgedeki belediyeye yardım başvurusu yaptıysanız başvurularınızı ALO 153 Beyaz Masa hattını tuşlayıp bilgilerinizi vererek sorgulayabilirsiniz.

Devlet kurumlarına yaptığınız devlet yardımı başvurularınızın sonuçlarını e-devlet sistemi üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı menüsünden görebilirsiniz. Sorgulama sayfasına doğrudan https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden gidebilirsiniz. Linke tıkladığınızda e-devlet şifrenizi ve TC kimlik numaranızı girdiğinizde sistem sizi otomatik olarak sorgulama ekranına yönlendirecektir.

Başvurularını Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yaptıysanız bu durumda doğruda müdürlüğü arayarak başvuru sonucunuzu öğrenebileceğiniz gibi dilerseniz https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linki üzerinden de online olarak başvuru sonucu sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Geliri Olmayana Belediye Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Geliri olmayan kişilere her belediye kendi bünyesinde imkanları doğrultusunda ayni ve nakdi yardımlar yapmaktadır. Belediyelerden yardım almak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşlar, doğrudan ikamet ettikleri yerdeki belediyeye ya da sosyal hizmet merkezlerine giderek başvurularını gerçekleştirebilmektedir.

Belediye yardımlarına ön başvurular ALO 153 Beyaz Masa hattı üzerinden de yapılabilmektedir. Ancak şunu da belirtmek de fayda var ki; bazı belediyeler online olarak resmi web sitesi üzerinden de başvuru alabilmektedir. Başvuru öncesinde belediyelerin online başvuru imkanının olup olmadığını araştırmakta da fayda olacaktır.

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Sigortalı ve düzenli bir işi olmayan dolayısıyla da hiç geliri olmayan vatandaşların devlet yardımı alabilmesi için başvuru öncesinde aşağıdaki belgeleri eksiksiz olarak hazırlamaları gerekmektedir.

  • TC kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Hane bireylerinin TC kimlik kartı fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus örneği
  • Muhtarlıktan alınmış olan fakirlik belgesi
  • SGK’dan alınması gereken gelir belgesi, eğer hiçbir geliri yok ise gelirsizlik belgesi
  • Tüm hane bireylerine ait mal beyannamesi
  • Kira kontratı

Yukarıda saymış olduğumuz belgelerin yanı sıra başvuru yapılan kurumun sağlık kurulu raporu, engelli raporu ve benzeri gibi ek belge talebi olabilmektedir. Başvuru öncesinde kuruma mutlaka istenen belgeler detaylı olarak sorulmalıdır.

Devlet Yardımı Kimlere Verilir?

Devlet kurumları tarafından verilen yardımlar sadece hiç geliri olmayan, sigortalı bir işi olmayan ya da toplam gelirin hanedeki kişi sayısına bölündüğünde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden daha az olan kişilere verilmektedir. Kısacası;

  • Yoksul ve işsiz olanlar,
  • Muhtaçlık sınırının altında kalanlar,
  • Afetzede vatandaşlar,
  • Kronik hastalığı olan kişiler,
  • En az %40 oranında iş gücü kaybına uğramış engelli kişiler,
  • Eşi ölen, cezaevinde olan ya da boşanmış kadınlar,
  • Mülteci ya da sığınmacı olan ve sonradan TC vatandaşlığı alan kişiler,
  • Geliri olmayan 65 yaş üzeri vatandaşlar,
  • İhtiyaç sahibi olan gazi ve şehit yakınları devlet kurumlarının vermekte olduğu nakdi ve ayni yardımlardan faydalanma hakkına sahiptir.

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Her Ay mı Verilir?

Kurumlar tarafından ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımların ne kadar miktarda, sürekli ya da süreli mi verileceği gibi ayrıntılar başvuru yapan kişinin muhtaçlık seviyesine, hanedeki kişi sayısına ve kurumun imkanlarına göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca verilecek olan yardımın türüne göre de yardımın hangi süreyle verileceği değişkenlik göstermektedir.

Başvuru yapan kişilere düzenli yardım yapılacak ise genellikle sürekli ve düzenli olan yardımlar her ay verilmektedir. Ancak odun ve kömür yardımı ya da gıda ve erzak yardımı gibi ayni yardımlar her kurumda değişkenlik gösterse de genellikle 3 ay aralıklarla ya da sene 1-2 kez verilmektedir. Fakat belediyeler kendi imkanları doğrultusunda yardımlar yaptıklarından ötürü bazı belediyelerde her ay düzenli gıda ve erzak yardımı dağıtımı yapılmaktadır.

Geliri Olmayana Devlet Yardımı Ne Kadar?

Geliri olmayana yapılan devlet yardımlarının miktarı, yardımı verecek olan kurumun bütçesine ve yardım türüne göre değişkenlik gösterebilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Destek Programı dahilinde yapılan sosyal destek yardımı 1250 TL olarak bilinmektedir.

Belediyelerin yaptığı yardımların miktarı ise belediyelerin bütçesinin yanı sıra aynı zamanda hanedeki kişi sayısına ve muhtaçlık seviyesine göre de değişkenlik göstermektedir. Buna göre belediyeler aylık olarak 2 kişilik ailelere 750 TL, 3-4 kişi olan ailelere 1000 TL, 5 kişi ya da daha fazla olan ailelere ise ortalama 1500 TL yardım yapmaktadır.

Sosyal Yardım Veren Kurumlar Hangileridir?

Hiç geliri olmayan ya da dar gelirli olan vatandaşlar yardım veren birçok devlet kurumu vardır. Bu kurumlara başvuru yapan ihtiyaç sahibi vatandaşlar, ayni ya da nakdi yardımlar alabilmektedir.

  • Belediyeler
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Kaymakamlıklar
  • Valilikler
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları devlet bünyesinde olan ve dar gelirli ya da hiç geliri olmayan vatandaşlara yardım eli uzatan kamu kurumlarıdır.

Geliri Olmayan Kişilere Devlet Tarafından Verilen Yardımlar

Sosyal devlet anlayışına sahip olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurumları aracılığıyla dar gelirli muhtaç kişilere farklı alanlarda ayni ve nakdi yardımlar yapmaktadır. Yapılan yardımların başında;

  • Eşi vefat etmiş ve geliri olmayan kadınlara dul maaşı,
  • Odun ve kömür yardımı,
  • Gıda ve erzak yardımı,
  • Engelli maaşı,
  • Fakirlik maaşı,
  • Kira yardımı,
  • Doğalgaz yardımı,
  • Şartlı eğitim ve sağlık yardımı,
  • Doğum yardımı,
  • Süt yardımı,
  • Kırtasiye yardımı,
  • Burs yardımı,
  • Kıyafet yardımı,
  • Eşya ve mobilya yardımı gelmektedir.

Geliri Olmayan Yaşlılara 65 Yaş Aylığı

Sosyal güvenlik sistemi geliri olamayan yaşlılara maaş bağlanması için düzenlemeler yapmaktadır. Yaklaşık 600 bin kişi bu yardım aracılığıyla temel gereksinimlerini daha rahat karşılayacak kimseye muhtaç olmayacaktır. Bu yardımdan faydalanabilmek için bazı şartlar gerekmektedir.

Başvuru yapacak olan vatandaşların ilk kez aşağıda belirmiş olduğumuz şartlara sahip olması gerekmektedir.

  • T.C vatandaşı olmak
  • 65 yaşını doldurmuş olması
  • Sosyal güvenlik kurumlarından herhangi bir gelir yahut aylık almıyor olması
  • Hiçbir gelirinin olmaması
  • Malullük, yetim, dul aylığı ve sürekli olarak iş görmezlik geliri almıyor olması

Başvuru yapacak olan bireyler yeterli şartları sağladıkları taktirde 65 yaş aylığı için başvuru yapabilirler. Başvuruları ikamet ettiğiniz ilin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına şahsen ve yazılı olarak  uygulayabilirsiniz.

Başvurunuz ardından  yetkili bireyler aracılığıyla incelemeye alınacaktır. Başvurular, başvuru tarihinden sonraki ay içinde sonuçlanmaktadır. Yaşlılık aylığı ödemesi 4900 TL’dir.

Ödemeler doğum tarihinin son rakamına göre yapılmaktadır.

Doğum tarihinin son rakama göre 0-5 arası olanlar 5’inde, 1-6 arası olanlar 6’sında, 2-7 içinde olanlar 7’sinde, 3-8 olanlar 8’inde ve 4-9 arası olanlar 9’unda ödeme alırlar.

Başvuru yapılırken gösterilen adresten taşınma durumunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfına yeni ikamet adresinizi bildirmeniz gerekmektedir. Aksi halde maaşınız kesilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.