Hane Yardımı Ne Demek? Ne Kadar? E-Devlet Başvurusu
Hane Yardımı Ne Demek? Başvurusu Nasıl Yapılır? Ne Kadar? Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve aynı zamanda hiç geliri olmayan ya da dar gelirli olan muhtaç vatandaşlara kurumlar tarafından sosyal yardımlar yapılmaktadır.
Devlet kurumlarının yanı sıra aynı zamanda vakıf, dernek ve benzeri gibi birçok kuruluş da ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi ya da ayni sosyal yardımlarda bulunmaktadır. Yakacak yardımı, kıyafet yardımı, gıda ve erzak yardımı, eşya ve mobilya yardımı gibi yardımların yanı sıra verilen sosyal yardımlardan birisi de hane yardımıdır.
Bizler de hane yardımı nedir? Hane yardımı başvurusu nereden ve nasıl yapılır? gibi merak edilen tüm soruların cevaplarını yazımızın devamında sizler için bir araya getirdik.
Hane Yardımı Ne Demek?
Dar gelirli olan ya da hiç geliri olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara belediyeler başta olmak üzere birçok devlet kurumu, dernek ve vakıf tarafından sosyal yardımlar verilmektedir. Gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, kıyafet yardımı, mobilya ve eşya yardımı, kira ve doğalgaz yardımı gibi birçok yardım sosyal yardım kapsamında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.
Hane yardımı, aslında tüm bu sosyal yardımlarının bütününü ifade etmektedir. Şöyle ki; verilen sosyal yardımlar sadece başvuru sahibine değil tüm hane halkının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm haneye veriliyor ise verilen sosyal yardımlara “Hane yardımı” adı veriliyor.
Hane Yardımı Nasıl Alınır?
Hane yardımı alabilmek için öncelikle gerçekten ihtiyaç sahibi olmak ve ihtiyaç sahibi olduğunu da resmi olarak ispatlamak gereklidir. Gerekli koşullara uygun olan vatandaşlar birçok devlet kurumundan ya da dernek ve vakıflardan hane yardımı alabilmektedir. Söz konusu hane yardımlarından faydalanabilmek için yardım hangi kurum ya da kuruluştan alınacaksa o kurum veya kuruluşa başvuru yaparak yardım almak mümkündür.
Hane Yardımı Başvuru Şartları
Hane yardımı başvurusu yapacak olan bireylerin ailesinde sosyal güvence ile çalışan bireyin bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca; hane halkı içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücret miktarının 1/3 oranını geçmemesi de aranan şartlar içindedir.
Hane Yardımı Nereden Alınır?
Hane yardımlarının alınabileceği farklı adresler vardır. Bu adreslerin başında belediyeler gelmektedir. Belediyelerin yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, valilikler, kaymakamlıklar ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları da hane yardımı veren devlet kurumlarıdır.
Gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, kıyafet yardımı ya da kira ve doğalgaz yardımı gibi hane yardımı almak isteyen vatandaşlar yukarıda saydığımız devlet kurumlarından yardımlardan faydalanabilmektedir. Ayrıca ünlü iş adamları ve Kızılay da hane yardımı yapmaktadır.
Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hane yardımı başvurusu nasıl yapılacağı yardımın alınacağı kurum ya da kuruluşa göre değişkenlik gösterebilmektedir. Başvurunun nasıl yapılacağını öğrenebilmek için öncelikle belediye, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurumları arasından hangisine başvuru yapacağınıza karar vermelisiniz. Daha sonrasında kurumun başvuru yollarına göre başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Belediye Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Her belediye, kendi sınırları içerisinde ikamet eden ihtiyaç sahibi vatandaşlara imkanları ve bütçeleri doğrultusunda farklı nakdi ve ayni yardımlar yapmaktadır. Belediyelerden bu sosyal yardımlardan hane yardımı bünyesinde faydalanabilmek için doğrudan ikamet ettiğiniz bölgedeki belediyeye giderek bizzat başvuru yapmanız gereklidir.
Belediyelerden hane yardımı alabilmek için ön başvuru işlemleri e-devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. Sistem üzerinden ön başvuru işlemini yapabileceğiniz sayfaya https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayarak doğrudan ulaşabilirsiniz.
Ön başvuru yapabilmek için başvuru formunda gerekli tüm soruları cevaplamalısınız. Ayrıca belediyelerden hane yardımı alabilmek için belediyelere bağlı olan sosyal hizmet merkezlerine ve müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.
E-devlet sisteminin yanı sıra belediyelere hane yardımı için ön başvuru işlemleri ALO 153 Beyaz Masa hattı üzerinden de yapılabilmektedir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, dar gelirli vatandaşların yanı sıra aynı zamanda yetim, öksüz, dul, engelli ve yaşlı vatandaşlara da hane yardımı veren devlet kurumları arasında yer alır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden hane yardımları alabilmek için bağlı olduğunuz bölgedeki müdürlüklere doğrudan giderek ya da belgeleri posta yoluyla göndererek başvuru yapabilirsiniz.
Vakıflar Genel Müdürlüğü hane yardımı başvuruları e-devlet sistemi üzerinden yapılmamaktadır. Dolayısıyla da sadece doğrudan müdürlüklere giderek ya da posta yoluyla başvuru yapabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahiplerinin hane yardımı alabileceği devlet kurumlarından bir diğeridir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla nakdi ve ayni hane yardımı almak için ikamet ettiğiniz bölgedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat başvuru yapmanız gereklidir.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidemiyorsanız o halde ALO 144 ya da ALO 183 Sosyal Destek Hattı numaralarını tuşlayarak hane yardımı taleplerinizi yetkililere ileterek başvuru sürecinizin başlatılmasını talep edebilirsiniz.
Hane Yardımı Başvuru Formu
Hane yardımı başvuru formu, hane yardımına her ne şekilde başvuru yaparsanız yapın mutlaka her başvuru şeklinde mutlaka doldurmanız gereken bir formdur. Başvuru formu içerisinde başvuru sahibinin muhtaçlığının saptanabilmesi için gelir bilgileri, kişisel iletişim bilgileri ve ikametgah adresi gibi bilgiler yer almaktadır.
Başvuru formunda yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz doldurulması ise elzem derecede önemlidir. Eğer başvuru yapan kişiler ihtiyaç sahibi olmadığı takdirde asılsız bilgiler ile formu doldurursa tespit edildikleri takdirde aldıkları yardımlar güncel faiz oranlarıyla kurumlar tarafından geri talep edilmektedir.
Asılsız bilgilerle yardım alan kişiler tespit edildiklerinde yardımları geri ödemeyi kabul etmediği takdirde ise kurumlar tarafından şahıslara kamu davası açılmaktadır. Bu sebeple başvuru formunun eksiksiz ve aynı zamanda doğru bilgilerle doldurulması büyük öneme sahiptir.
Hane Yardımı Başvuru Sorgulama
Hane yardımı başvurularının sonuçları e-devlet sistemi üzerinden kolayca sorgulanabilmektedir. E-devlet şifteniz olduğu takdirde TC kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaparak başvurularınızın sorgulamasını yapabilirsiniz. Başvuru sorgulama ekranında başvurunuzun değerlendirilmesine yönelik birtakım ifadeler yer alabilmektedir. Bu ifadeler aynı zamanda başvuru sonucunuz hakkında da bilgi vermektedir.
Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?
Hane yardımı kapsam dışına çıktı ifadesi, başvuru sahibinin başvurusunun kabul edildiğini ve yardımın en kısa sürede ulaştırılacağını ifade etmektedir.
Hane Yardımı Kapsam Dışı Ne Demek?
Hane yardımının kapsam dışı olması, başvuru sahibinin hane yardımı için uygun olmadığı anlamını taşır. Sorgulama ekranında hane yardımı kapsam dışı diyorsa kişinin muhtaçlık seviyesinin altında ve gerçekten ihtiyaç sahibi olmadığı anlaşılmıştır.
Hane Yardımı Hak Sahibi Ne Demek?
Sorgulama ekranında hane sahibi hak sahibi ifadesinin yer alması kişinin başvurusunun onaylandığını ancak yardımların başvuru sahibi dışında başka bir kişiye teslim edilmeyeceğini ifade etmektedir. Mesela; Aile Sosyal Destek Paketi kapsamında yardım alan bir kişinin yardımlarını PTT hesabından eşi ya da çocukları dahi çekememektedir.
Hane Yardımı Reddedildi, Feshedildi Ne Demek?
Hane yardımının reddedilmesi ya da feshedilmesi anlaşılabileceği gibi başvurunun başvuru yapılan kurum tarafından reddedildiği anlamını taşır. Hane yardımı başvurusu reddedilen kişinin başvurusunun onaylanmadığı ve dolayısıyla da kişinin hane yardımlarından faydalanamayacağı anlamına gelmektedir.
Hane Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Devlet kurumlarından ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından hane yardımı alabilmek için bireysel sosyal yardım başvurularında olduğu gibi birtakım gerekli belgeler gereklidir. Bu belgeler başvuru formunda yazan bilgilerin teyit edilmesi ve kişinin gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığının saptanması için son derece önemlidir. Hane yardımı başvuru yapabilmek için gerekli olan belgeler şunlardır;
- Başvuru yapacak olan kişinin nüfus cüzdanın aslı ve fotokopisi
- Hane üyelerinin TC kimlik kartlarının fotokopileri
- İkametgah belgesi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Muhtarlıktan alınması gereken muhtaçlık belgesi
- Kira kontratı
- Tüm hane bireylerine ait mal beyannamesi
- SGK’dan tüm bireyler için gelir belgesi
Yukarıda saymış olduğumuz temel belgelerin yanı sıra aynı zamanda başvuru sırasında kurumlar başvuru yapan kişinin durumuna göre ek belgeler de talep edebilmektedir. Örneğin; engelli belgesi, sağlık kurulu raporu, dul kadınlar için ölüm belgesi ya da öğrenci belgesi gibi belgeler kurumlar tarafından istenebilecek ek belgeler arasında yer alabilir.
Hane Yardımı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Hane yardımlarının başvuru sonuçları başvuru yapılan kuruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Başvuruların sonuçlanması 15 gün gibi kısa bir sürede tamamlanabileceği gibi aynı zamanda başvuruların yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 4 aya kadar uzayabilmektedir.
Hane Yardımı Kimlere Verilir?
Hane yardımları, gelişigüzel herkese verilmemekle birlikte sadece gerçekten ihtiyaç sahibi olan ailelere verilen sosyal yardımlardır. Dolayısıyla da hane yardımlarından faydalanmak isteyen kişilerin bazı şartlara uyması ve gerçekten ihtiyaç sahibi olması gereklidir. Bu doğrultuda hane yardımı başvurularında;
- Muhtaçlık sınırının altında kalan kişiler,
- Kronik hastalığı olanlar,
- Afetzedeler,
- En az %40 oranında engelli olan kişiler,
- Düzenli ve sigortalı bir işi olmayan kişiler,
- İhtiyaç sahibi olan asker, şehit ve gazi aileleri,
- Hasta, kimsesiz ve muhtaç olan 65 yaş üstü bireyler
- Eşi ölen, cezaevinde olan ya da boşanmış olan kadınlar ile çocukları,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı almış olan sığınmacı ve mülteciler hane yardımlarında öncelikli kişilerdir.
Hane Yardımı Her Ay mı Ödeniyor?
Hane yardımının sürekli ya da süreli olması, ne kadar ödeneceği gibi tüm detaylar yardımları veren kurumların imkanları ve başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesi doğrultusunda değişmektedir. Ayrıca hane yardımının hangi türde olduğu da yardımın yapılma sıklığını ve süresini belirleyen faktörler arasında yer almaktadır.
Engelli maaşı ve fakirlik maaşı gibi nakdi yardımlar genellikle her ay ödenirken belediyeler tarafında gıda ve erzak yardımları 3-4 ay ara ile, kömür ve odun yardımları ise yılda iki defa verilmektedir. Diğer sosyal yardımların da ihtiyaç düzeyine göre verilme sıklığı değişkenlik göstermektedir.
Hane Yardımı Ne Kadar?
Hane yardımı, sosyal yardımların sadece başvuru sahibine değil aynı zamanda hanedeki tüm bireylerin de ihtiyaçlarının karşılanması için verilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla da hane yardımı aslında tüm sosyal yardımları kapsadığından net ve tek bir miktar belirtmek mümkün değildir.
Gıda ve erzak yardımı, kira ve doğalgaz yardımı gibi yardımlar eğer tüm haneye yönelik veriliyorsa hanenin ihtiyaç seviyesine ve kurumun bütçesine göre verilen hane yardımı miktarı da kişiden kişiye farklılaşabilir.
Hane Yardımı Başvurusu Telefon Numarası
Hane yardımı başvuru için geniş bir şekilde bilgi almak, gerekli belgeleri öğrenmek ve başvuru sonuçlarınıza dair bilgi almak için aşağıda vermiş olduğumuz iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hane yardımı telefon numarası; ALO144 veya ALO183 Sosyal Destek Hattı
- Belediye hane yardımı telefon numarası ALO153 Beyaz Masa Hattı
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü başvurularınızla alakalı olarak başvuru yaptığınız Bölge Müdürlüklerini aramanız gerekir.
Hane Yardımı Ne Zaman Yatar?
Hane yardımı ne zaman yatar; yardım yapan kurumun bütçesine, yardım yapan kuruma, sosyal yardım türüne, yardım edilen hanenin muhtaçlık düzeyine, ailede yaşayan kişi sayısına göre değişiklik göstermektedir.
Gıda yardımı 3-4 ayda bir, yakacak yardımı kış aylarının başında ailelerin adreslerine teslim edilmektedir. Fakirlik (muhtaçlık) maaşı ise her ay düzenli olarak ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına yatırılmaktadır. Düzenli olarak gıda yardımı almaya hak kazanan ailelere verilen sosyal yardım kartı bakiyeleri de her ay yüklenmektedir.
Hane Yardımı Nereden Alınır?
Nakit olarak gerçekleştirilen hane yardımı ihtiyaç sahiplerinin banka yahut PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Gıda ve yakacak yardımı ailelerin başvuru formunda belirtmiş olduğu ikametgah adreslerine teslim edilmektedir.
Banka yahut PTT şubelerinden yalnızca başvuru sahipleri para çekebilmektedir.
Hane Yardımı Ne Demek?
Hane içinde sosyal güvencesi olmayan yahut hane halkı kişi başı aylık net hemen hemen kazancı asgari ücretin 1/3’üne veya altına denk gelen ailelere yönelik yapılan yardımlardır. Yani başvurular değerlendirilirken başvuru sahibine yönelik değil hane bazında değerlendirilir. Yapılan yardım hanede yaşayan kişi sayısına yönelik olarak hesaplanarak yapılmaktadır.
Hane Yardımı 1 Ne Demek?
Tam anlamıyla hane yardımı çok kapsamlı bir yardım olduğu için yapılan başvuru adedini belirtmek amacı ile hane yardımı 1 olarak belirtmektedir.
Hane Yardımı Tek Seferlik Mi?
Hane yardımının tek seferlik mi yoksa düzenli olarak mı verileceği almak istediğiniz yardım türüne ve ailenin muhtaçlık düzeyine göre belirlenmektedir.
Yardımın nasıl yapılacağı, değerlendirme komisyonunun incelemesi sonucu oluşturulan rapora göre belirlenmektedir.
Hane Yardımı Ayın Kaçında Yatar?
Hane yardımı ayın kaçında yatıyor; bu sorunun cevabına gelecek olursak başvuru yaptığınız kuruma ve alacağınız yardım türüne göre değişiklik göstermektedir. Hane yardımınızın ne zaman yatacağı ile ilgili kurumlardaki yetkili bireylerden yahut alakalı telefon numaralarından bilgi alabilirsiniz.