Askerlik Yoklaması Nedir? Yoklamaya Tabi Ne Demek?
04Askerlik Yoklaması Nedir? Yoklamaya Tabi Ne Demek? Nasıl Sorgulanır? Ülkemizde 20 yaşını doldurmuş olan, askerlik çağı gelmiş ve vatani görevini yerine getirmesi gereken TC vatandaşı erkeklerin askerlik vazifelerini yerine getirmeye uygun olup olmadıklarına ilişkin olarak devlet tarafından yapılan geniş çaplı araştırmaya askerlik yoklaması ismi veriliyor.
Askerlik yoklaması ile erkeklerin sağlık, eğitim durumu, yaş vb. birçok bilgileri araştırılıyor.
Yapılan askerlik yoklaması sonrasında kişilerin askerlik için uygun olup olmadıklarına yani askerlik yapmalarına engel teşkil eden bir durumlarının bulunup bulunmadığına ilişkin nihai karar veriliyor.
Askerlik yoklaması; günümüzde e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.
Askerlik çağına gelmiş olan yani 20 yaşını doldurmuş olan TC vatandaşı erkekler; e-devlet üzerinden yoklamaya girebiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca askerlik yoklaması nedir? Yoklamaya tabi ne demek? Askerlik yoklaması nasıl sorgulanır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Askerlik Yoklaması Nedir?
Askerlik yoklaması, askerlik hizmeti yükümlülüğü bulunan genç erkeklerin, askerlik hizmetine uygunluklarının belirlenmesi ve askerlikle ilgili bilgilerin toplanması amacıyla yapılan işlemler bütünüdür.
Askerlik yoklaması, Türkiye Cumhuriyeti’nde 19 yaşından itibaren başlayan ve 41 yaşına kadar devam eden askerlik hizmetine tabi olan erkekler için zorunlu bir işlemdir.
Askerlik yoklaması, iki aşamadan oluşur:
- Yoklama başvurusu: Yükümlüler, askerlik şubelerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yoklama başvurusunda bulunabilirler. Başvuru sırasında, yükümlünün kimlik, adres, eğitim, meslek ve sağlık bilgilerinin yanı sıra, askerlik hizmetinden muafiyet veya ertelemesi için talep ettiği hususlar da kaydedilir.
- Sağlık muayenesi: Yoklama başvurusu yapılan yükümlüler, aile hekimlerine giderek askerlik sağlık muayenesine tabi tutulurlar. Sağlık muayenesi sonucunda, yükümlünün askerliğe elverişli olup olmadığına dair bir rapor düzenlenir.
Askerliğe elverişli olan yükümlüler, celp ve sevk dönemleri belirlenerek silah altına alınır. Askerliğe elverişli olmayan yükümlüler ise askerlik hizmetinden muaf tutulurlar.
Askerlik yoklaması ile ilgili işlemler, Millî Savunma Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
Askerlik Yoklaması Nasıl Yapılır?
Askerlik yoklaması, iki aşamadan oluşur:
1. Yoklama başvurusu
Yükümlüler, askerlik şubelerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yoklama başvurusunda bulunabilirler. Başvuru sırasında, yükümlünün kimlik, adres, eğitim, meslek ve sağlık bilgilerinin yanı sıra, askerlik hizmetinden muafiyet veya ertelemesi için talep ettiği hususlar da kaydedilir.
E-Devlet üzerinden yoklama başvurusu yapmak için:
- e-Devlet Kapısı’na giriş yapın.
- Arama alanına “ASAL yoklama başvurusu” yazın.
- Açılan ekrandan “ASAL yoklama başvurusu” seçeneğine tıklayın.
- Başvuru formunu doldurun ve başvurunuzu onaylayın.
Askerlik şubesinden yoklama başvurusu yapmak için:
- Askerlik şubesine şahsen gidin.
- Askerlik şubesi yetkilisine kimlik bilgilerinizi verin.
- Yoklama başvuru formunu doldurun ve imzalayın.
2. Sağlık muayenesi
Yoklama başvurusu yapılan yükümlüler, aile hekimlerine giderek askerlik sağlık muayenesine tabi tutulurlar. Sağlık muayenesi sonucunda, yükümlünün askerliğe elverişli olup olmadığına dair bir rapor düzenlenir.
Askerlik Yoklaması Zamanında Yapılmazsa Ne Olur
Askerlik yoklaması, askerlik hizmeti yükümlülüğü bulunan genç erkeklerin, askerlik hizmetine uygunluklarının belirlenmesi ve askerlikle ilgili bilgilerin toplanması amacıyla yapılan işlemler bütünüdür. Askerlik yoklaması, Türkiye Cumhuriyeti’nde 19 yaşından itibaren başlayan ve 41 yaşına kadar devam eden askerlik hizmetine tabi olan erkekler için zorunlu bir işlemdir.
Askerlik yoklaması zamanında yapılmazsa, yükümlü hakkında idari para cezası ve askerlik hizmetinin sonuna kadar ertelenmeye tabi tutulma gibi yaptırımlar uygulanır.
Askerlik yoklaması zamanında yapılmazsa uygulanacak yaptırımlar şunlardır:
-
İdari para cezası: Yoklama kaçağı olarak tespit edilen yükümlüler için idari para cezası uygulanır. Bu ceza, her gün için 5 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Yoklama kaçağı olan yükümlü, kendiliğinden askerlik şubesine gelerek yoklama başvurusunda bulunursa, her gün için 5 Türk Lirası idari para cezası kesilir. Yoklama kaçağı olan yükümlü, yakalanması halinde ise, her gün için 10 Türk Lirası idari para cezası kesilir.
-
Askerlik hizmetinin sonuna kadar ertelenmeye tabi tutulma: Yoklama kaçağı olarak tespit edilen yükümlüler, askerlik hizmetinin sonuna kadar ertelenmeye tabi tutulurlar. Bu durumdaki yükümlüler, askerlik hizmeti için herhangi bir celp ve sevk işlemine tabi tutulmazlar.
Askerlik yoklaması zamanında yapılmaması durumunda, yükümlülerin askerlik hizmetiyle ilgili hakları da kısıtlanır. Örneğin, yoklama kaçağı olan yükümlüler, bedelli askerlikten yararlanamazlar.
Askerlik yoklamasının zamanında yapılması, yükümlüler
Askerlik Yoklamasına Tabi Ne Demek?
Askerlik yoklamasına tabi ifadesi; 20 yaşını doldurmuş olan TC vatandaşı olan erkeklerin devlet tarafından eğitim, sağlık, yaş vb. askerliklerine ilişkin bilgilerin araştırılmaya başlandığı, asker adayının askerliğine ilişkin bu bilgileri bir an önce yetkili kurumlara bildirmesi gerektiği anlamına geliyor.
Askerlik yoklamasına TC vatandaşı olan ve askerlik çağına girmiş olan erkekler; e-devlet platformu üzerinden girebiliyorlar.
Askerlik yoklamasına zamanında girmeyenler, yoklama kaçağı olarak kabul ediliyorlar.
Yoklama kaçaklarının ise bedelli askerlikten yararlanma hakları, ortadan kalkmış oluyor.
Yoklamaya Tabi Ne Demek?
Yoklamaya tabi, askerlik hizmeti yükümlülüğü bulunan ve askerlik yoklaması yaptırması gereken kişileri ifade eder.
Türkiye Cumhuriyeti’nde 19 yaşından itibaren başlayan ve 41 yaşına kadar devam eden askerlik hizmetine tabi olan erkekler, yoklamaya tabidir.
Yoklamaya tabi kişiler, askerlik şubelerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yoklama başvurusunda bulunmalıdır. Başvuru sırasında, yükümlünün kimlik, adres, eğitim, meslek ve sağlık bilgilerinin yanı sıra, askerlik hizmetinden muafiyet veya ertelemesi için talep ettiği hususlar da kaydedilir.
Yoklama başvurusu yapılan yükümlüler, aile hekimlerine giderek askerlik sağlık muayenesine tabi tutulurlar. Sağlık muayenesi sonucunda, yükümlünün askerliğe elverişli olup olmadığına dair bir rapor düzenlenir.
Askerliğe elverişli olan yükümlüler, celp ve sevk dönemleri belirlenerek silah altına alınır. Askerliğe elverişli olmayan yükümlüler ise askerlik hizmetinden muaf tutulurlar.
Yoklamaya tabi kişiler, askerlik yoklaması yaptırmadıkları takdirde, idari para cezasına ve askerlik hizmetinin sonuna kadar ertelenmeye tabi tutulurlar.
Yoklama Kaçağı Ne Demek?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 20 yaşını doldurmuş olmasına ve askerlik vazifesini yerine getirme yaşına gelmiş olmasına rağmen hala askerlik yoklamasına girmemiş olan yani yetkili kurumlara kendisinden istenilen kişisel bilgileri bildirmemiş olan erkeklere yoklama kaçağı ismi veriliyor.
Askerlik çağına gelmiş olanların mutlaka askerlik yoklaması yaptırmaları gerekiyor.
Ancak yoklamaya girmek, kişinin hemen askere gideceğini de göstermiyor.
Kişiler, dilerlerse e-devlet platformu üzerinden askerlik erteleme ve tecil işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.
Askerlik yoklamasına girmemek ise yasal anlamda suç teşkil ediyor.
Yoklamaya girmemiş olanlar; askerlik kanunları çerçevesinde mahkemelerde yargılanıyorlar.
Askerlik Yoklaması Başvurusu Nasıl Yapılır?
Günümüzde askerlik yoklaması; e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.
Yani adayların yoklama için askerlik şubesine gitmeleri gerekmiyor.
E-devlet platformu üzerinden yoklama başvurusunda bulunulabiliyor.
Sizler de askerlik yoklamasına e-devlet platformu üzerinden girmek istiyorsanız; hemen https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-asal-yoklama-basvurusu linkini tıklayabilirsiniz.
TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra yoklamaya girebilir yani sizden istenilen eğitim, sağlık vb. kişisel bilgilerinizi doldurabilirsiniz.
e-Devlet şifreniz mevcut değilse size en yakın PTT şubesinden şifrenizi temin edebilirsiniz.
UYARI:
ASAL yoklama başvurusu esnasında başvuru sahibi adayların eğitim, sağlık, yaş vb. bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurmaları gerekiyor.
Aynı zamanda adayların sisteme 1 adet JPEG ya da JPG formatında vesikalık fotoğraf yüklemeleri de gerekiyor.
Askerlik yoklamasına e-devlet platformu üzerinden giren adayların daha sonra doldurdukları bilgi formlarının çıktılarını mutlaka almaları ve bu formları saklamaları da gerekiyor.
Askerlik yoklaması; adayların e-devlet üzerinden başvuru formunu doldurması ile sona ermiyor.
Adayların daha sonra e-devlet üzerinden sağlık durumlarına dair indirdikleri bilgi formu ile birlikte aile hekimine gitmeleri ve sağlık muayenesine girmeleri de gerekiyor.
Yoklamanın son adımı olan ‘sağlık yoklaması’ ile birlikte yoklama işlemi, eksiksiz bir şekilde tamamlanmış oluyor.
Askerlik Yoklaması Nasıl Sorgulanır?
Adaylar; sorgulama işlemini e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
Sorgulama, yukarıda sizlerle paylaştığımız başvuru linki üzerinden yapılabiliyor.
Askerliğinize ilişkin her türlü bilgiyi görüntülemek, yapmanız gereken askerlik işlemlerine dair bilgi edinmek adına https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-askerligim linkini tıklayabilirsiniz.
E-devlet üzerinden askerlik yoklama başvurunuzun kabul edilmesi için sizden eğitim, sağlık, yaş vb. kişisel bilgilerinize ilişkin istenilen tüm sorulara doğru ve eksiksiz bir şekilde yanıt vermelisiniz.
Ardından bu formların mutlaka çıktısını almalısınız.
Daha sonra da sağlık bilgilerinizin yer aldığı formla birlikte sağlık kontrolüne girmek için aile hekiminize gitmelisiniz.
UYARI:
Aile hekiminin adayı muayene etmesinden sonra aday hakkında Askerliğe Elverişlidir şeklinde karar vermesi sonrasında askerlik yoklaması tamamlanmış oluyor.
Aile hekimi, adaya dair Askerliğe Elverişlidir kararını sisteme kendisi giriyor.
Yani adayın sağlık kontrolü sonrasında askerlik şubesine gitmesi ya da e-devlet sistemine sağlık durumuna dair belge girmesi gerekmiyor.
Aile hekiminin adaya ilişkin Askerliğe Elverişlidir kararını sisteme girdiği günün ertesi günü, adaya dair sağlık bilgisi e-devlete yükleniyor.
Aday, e-devlete girdiğinde bu bilgiyi görüntüleyebiliyor.
Askerliğe Elverişlidir, bilgisinin e-devlet sistemine yüklenmesinden sonra aday; elektronik imza yöntemi ile e-devlet sistemine girip, Askerlik Durum Belgesi alabilme şansına sahip oluyor.
Bakaya Nedir?
Tecil süresi dolmuş olmasına rağmen haklı ve geçerli bir sebep göstermeksizin 20 yaşını doldurmuş ve askerlik çağı gelmiş olan yani askere gitmesi zorunlu olan erkeklerin kendilerine tanınan süre içerisinde sevk işlemlerini yaptırmamalarına ya da sevk işlemlerine yaptırmış olmalarına rağmen gereken süre içerisinde birliklerine teslim olmamalarına bakaya ismi veriliyor.
Yasal anlamda suç teşkil eden bakaya durumunda aday, idari para cezasına tabi tutuluyor.
Bakaya ve Yoklama Kaçağı Cezası Nedir?
Yoklamasını yaptırmayan ve kendisine verilen zaman dilimi içerisinde birliğine teslim olmayan kişilerin ödemeleri gereken para cezalarına bakaya ve yoklama kaçağı cezası deniliyor.
Bakaya ve yoklama kaçağı para cezası miktarı, kişinin ne kadar süredir kaçak olduğuna, kendi isteğiyle mi yoksa zorla mı birliğine teslim olduğuna bağlı olarak farklılık gösteriyor.
Bu idari para cezaları, hiçbir şekilde hapis cezasına çevrilemiyorlar.
Kişinin borçlarını ödememesi halinde kişi, icralık olabiliyor.
İdari para cezası miktarı, il ve ilçe kurullarınca kararlaştırılıyor.
İdari para cezası, daha sonra kişiye tebliğ ediliyor.
İdari para cezasına itiraz etmek isteyenlerin tebliğ tarihinden sonra en fazla 15 gün içerisinde İl İdari Para Cezaları İtiraz Komisyonu’na başvurmaları gerekiyor.
Komisyon tarafından kişinin aleyhine karar verilmesi durumunda kişi, bu sefer İdare Mahkemesi’nde dava açabiliyor.
İdare Mahkemesi’nde dava açmak isteyenlerin davayı İtiraz Komisyonu kararının açıklanmasından sonra en fazla 30 gün içerisinde açmaları gerekiyor.
Bu süre de aşıldığında kişilerin kendilerine tebliğ edilen ceza miktarını mutlaka ödemeleri gerekiyor.
Bakaya ve Yoklama Kaçağı İdari Para Cezası Nereye Ödenir?
Bakaya veya yoklama kaçağı idari para cezasına çarptırılanlar, vergi dairelerine giderek, cezayı ödeyebiliyorlar.
Alternatif olarak, adliyelerdeki para cezası tahsil veznelerinden de idari para cezası ödenebiliyor.
Askerlik Yoklaması Yapılmazsa Ne Olur?
Askerlik çağına gelen erkeklerin askerlik durumlarının belirlenmesi adına mutlaka askerlik yoklaması yaptırmaları gerekiyor.
Askerlik yoklamasının yapılmaması halinde kişi hakkında yasal işlem başlatılıyor.
Aynı zamanda kişi, idari para cezasına çarptırılıyor.
Askerlik Yoklaması için Ne Gerekli?
Askerlik şubelerinde askerlik yoklaması yaptıracak olan kişilerin nüfus cüzdanlarını ve kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
Askerlik şubesi tarafından kişiden öğrenim durumunu gösteren belge, sağlık raporu da isteniyor.
Bu yazımızda askerlik yoklaması nedir? Askerlik yoklaması nasıl sorgulanır? vb. konuyla ilgili olarak merak edilen tüm soruları yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.