Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Hasta Bezi Başvurusu
Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Hasta Bezi Raporu Nasıl Alınır? Devlet tarafından vatandaşlara verilen yardımlardan birisi de bez yardımıdır. Bez yardımı, bakıma muhtaç ve yatağa bağımlı olan hastalar için verilen bir yardım olmakla birlikte aynı zamanda birtakım şartlara tabii olan yardım türlerinden birisidir.
Hasta yakınlarının hastaları için SGK’dan hasta bezi yardımı alabilmesi için karşılaması gereken şartların başında hasta bezi raporu alması gerekir. Zira hasta bezi raporu alınmadığı takdirde SGK’dan hasta bezi yardımı alabilmek mümkün olmayacaktır.
Bu yazımızda hasta bezi yardımı nasıl alınır? Hasta bezi raporu için nereye başvurulur ve hasta bezi yardımı sorgulama gibi tüm detayları sizlere açıklayacağız.
Hasta Bezi Yardımı Nedir?
Hasta bezi yardımı, genellikle yatağa bağımlı olan ya da yatağa bağımlı olmasa da mesane kontrolünü sağlayamayan hastalara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Yapılan yeni düzenleme öncesinde hasta bezi yardımları SGK’ya geri ödenmesi şartıyla veriliyordu.
Yapılan son değişikliklerle birlikte devlet, hasta bezi yardımlarını geri ödemesiz hale getirmiştir. Bu düzenlemelerle birlikte artık hasta bezi raporu çıkaran kişiler eczanelerden hasta bezi alabilmektedir.
Hasta Bezi Yardımı Nereden Alınır?
SGK Hasta bezi ödemeleri PTT’ye hasta adına yatmaktadır. Hasta bezi yardımı alan kişiler PTT kart ile PTT ATM’lerinden veya PTT gişelerinden ödemelerini çekebilir.
Hasta Bezi Yardımı Kimlere Verilir
Hasta bezi yardımı, aşağıdaki durumlarda olan kişilere verilebilir:
1. Engelliler:
- %50 ve üzeri engelli raporu sahibi olan kişiler, SGK’dan hasta bezi yardımı alabilirler.
- Bu kişiler için herhangi bir yaş sınırı yoktur.
2. Yaşlılar:
- 65 yaş üstü olan kişiler, SGK’dan hasta bezi yardımı alabilirler.
- Bu kişiler için herhangi bir engellilik şartı yoktur.
3. İhtiyaç sahibi hastalar:
- Doktor raporu ile hasta bezi ihtiyacını belgelemek kaydıyla, maddi durumu yetersiz olan hastalar da belediyeler, sivil toplum kuruluşları veya yardımsever vatandaşlar tarafından hasta bezi yardımı alabilirler.
Hasta Bezi Raporu Nasıl Alınır?
Hasta bezi raporu almak için yapılması gereken ilk şey öncelikle tam teşekküllü olan bir devlet hastanesine başvuruda bulunmaktır. Tam teşekküllü bir devlet hastanesinde hasta bezi alacak olan hasta, sağlık kurulu tarafından detaylı incelenmektedir.
Şayet hasta kişi yatağa bağımlı ise ve devlet hastanesine gitmesi zor olacak ise bu durumda 444 38 33 numaralı hat üzerinden evde bakım hizmetleri aranarak başvuru talebinde bulunulmalıdır. SGK hasta bezi raporu için evde bakım hizmetleri yetkilileri gerekli tüm bilgilendirme ve yönlendirmeleri yapacaktır.
2 Yaşını geçirmiş üst yaş sınırı olmaksızın idrar-gaita kaçırma (inkontinans) problemi yaşayan, yatakta tedavi gören yahut ayakta nasıl tedavi edileceğine devam edilen bireyler için kullanılan medikal bir üründür. Hasta bezleri tek kullanımlıktır, yıkanıp tekrar kullanılabilir detaya sahip değildir.
Emicilik oranına ve üretildiği malzemeye göre piyasada çeşitli ürünler bulunur. Hasta bezlerinin bedeli, hastanın rapor ve reçetesi varsa, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla karşılanır. Yazımızın devamında Hasta Bezi Yardımı ile daha kapsamlı bir şekilde bilgileri bulacaksınızdır.
Hasta Bezi Almak İçin Gerekli Evraklar
Devlet tarafından SGK ödemesi ile hasta vatandaşlara yapılan hasta bezi yardımı, bazı belgelerin ibrazı ile birlikte eczaneler tarafından sağlanabilmektedir. Bunun için eczanelerden hasta bezi yardımını SGK ödemeli olarak alabilmek için;
- Uzman doktor tarafından hazırlanmış olan hasta bezi raporunu,
- Hastanın hasta bezi reçetesini mutlaka SGK ile anlaşmalı olan eczanelerde hasta bezi alırken ibraz etmek gereklidir. Böylelikle hastanın hasta bezi ihtiyacı ücretsiz olarak karşılanmaktadır.
Hasta Bezi Yardımı Başvurusu ve Şartları
Hasta Bezi Yardımı almak isteyen hastanın eğer ki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) güvencesi yok ise
- Devlet Hastanelerinden alınmış bez kullanır raporu
- SGK Müdürlüğünden alınan sağlık provizyon aktivasyon belgesi (Hastanın Sağlık güvencesi olmaması gerekir.)
- 2 Yaşını geçmiş olmak şartıyla üst yaş sınırı olmaksızın mesane ve rektum kontrolü olmayan her hasta için başvurulabilir.
Yukardaki şartlar sağlandıktan sonra ikamet ettikleri belediyelere başvuru yapabilirler.
Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi
Hasta bezi raporu kaç yıl geçerli sorusu hasta bezi yardımı alanların merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; hasta bezi raporunun geçerlilik süresi hastaya ve raporu düzenleyen uzmana bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Şöyle ki; hasta bezi raporu en fazla 2 yıl süreli olarak düzenlenir. Ancak raporu düzenleyen uzman, hastanın sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına göre raporu 2 yıldan daha az bir süreli olarak da düzenleyebilmektedir. Bu durum hastanın durumu doğrultusunda doktorun inisiyatifine kalmış bir durumdur.
Hasta Bezi Raporu Nereye Verilir?
Hasta bezi raporu, eczanelerden hasta bezi alırken verilmesi evrakların başında gelir. Bu doğrultuda hasta bezi yardımı alabilmek için ilk etapta hasta bezi raporu almanız gereklidir. Hasta bezi raporu aldıktan sonra bu raporu SGK ile anlaşmalı olan bir eczaneye vererek hasta bezlerinizi ücretsiz olarak alabilirsiniz.
Hasta Bezi Devlet Ödemesi Ne Kadar 2024
Devlet tarafından yapılan hasta bezi ödeme tutarı, ihtiyaç duyulan hasta bezi miktarına göre değişebilmektedir. Buna göre devlet tarafından yapılan hasta bezi ödemeleri şu şekildedir;
Hasta Bezi Yardımı Miktarı
Hasta Bezi miktarı doktorun reçetede yazdığı miktar kadardır. Genelde 1 aylık, günlük 4 taneden hesaplanacak biçimde 30×4=120 adet yada 2 aylık 240 adettir.
Aylık | Miktar | Tipi | Birim Fiyat | Toplam TL (KDV Hariç) | Toplam TL |
1 | 120 | Hasta Bezi | 1.88 TL | 225,60 TL | 243,65 TL |
2 | 240 | Hasta Bezi | 1.88 TL | 451,20 TL | 487,30 TL |
1 | 120 | Bebek Bezi | 1.47 TL | 176,40 TL | 190,51 TL |
2 | 240 | Bebek Bezi | 1.47 TL | 352,80 TL | 381,02 TL |
Hasta Bezi Ödemesi Nereden Alınır?
Hasta bezi ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yani devlet tarafından yapılan ödemelerdir. Hasta bezi yardımına başvuru yapmış ve yardımı nakit olarak alacak olan hak sahiplerine ödemeler PTT aracılığıyla yapılmaktadır. Bu doğrultuda hak sahipleri PTT şubelerinden TC kimlik numaraları ile birlikte hasta bezi yardımlarını alabilmektedir.
Aile Hekimi Hasta Bezi Raporu Verebilir mi?
Tüm aile hekimleri mama, bez ya da ilaç için reçete yazma hakkına sahiptir. Ancak hasta bezi raporu, sadece tam teşekküllü bir devlet hastanesinde uzmanlar tarafından düzenlenebilmektedir. Eğer hasta bezi raporunuz var ise aile hekimi sadece rapora göre hasta bezi reçete etme yetkisine sahiptir.
Hasta Bezi Ödemesi Ne Zaman Yatar?
Hasta bezi ödemesi aylık olarak yapılmaktadır. Genellikle her ayın 1. İle 5. Günleri arasında hasta bezi ödemeleri hak sahiplerinin adına PTT’ye yatmaktadır. Eğer bu tarihler arasında hasta bezi ödemeleriniz yatmamış ise ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi hattını arayarak hasta bezi yardımlarınıza dair bilgi alabilirsiniz.
Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır?
Hasta bezi yardımı alabilmek için öncelikle tam teşekküllü bir devlet hastanesinden hasta bezi raporu çıkartmış olmanız gereklidir. Eğer hasta bezi raporunuz var ise rapor ve hasta bezi reçetesi ile SGK ile anlaşmalı olarak eczaneye giderek hasta bezlerinizi alabilirsiniz.
Her hasta bezi için ayrı reçete yazılmaktadır. Reçeteniz ile birlikte aldığınız hasta bezleri bittiğinde ve tekrar bez alacağınızda aile hekimine hasta bezi reçete ettirebilirsiniz. Ancak aile hekiminizin yazacağı reçetede mutlaka bez miktarı, doktor kaşe ve imzası gibi detayların olduğundan mutlaka emin olmalısınız. Eğer reçete aile hekiminiz tarafından 2 aylık yazılmışsa 2 aylık bir reçete ile toplamda 240 adet hasta bezini eczaneden alabilirsiniz.
Hasta Bezi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hasta bezi yardım başvurusu, ikamet ettiğiniz il ya da ilçedeki sağlık müdürlükleri kanalıyla yapılmaktadır. Eğer sağlık müdürlüklerine giderek bizzat başvuru yapma imkanınız yoksa ALO 170 numaralı hattı arayarak durumu belirterek başvuru sürecinizin başlamasını sağlayabilirsiniz.
Hasta Bezi Sorgulama
Hasta bezi sorgulama e-devlet üzerinden yapılabilen bir işlemdir. E-devlet üzerinden başvuru yapmak mümkün olmasa da başvuru sonrasında başvuru sonucu sorgulama işlemleri e-devlet kapısından yapılabilmektedir.
Hasta bezi yardımı sorgulama işlemlerini aşağıdaki adımları izleyerek gerçekleştirebilirsiniz;
- TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet sistemine giriş işleminizi tamamlayın.
- “E-Hizmetler” menüsü üzerinden “Sosyal Güvenlik Kurumu” seçin.
- Karşınıza çıkan ekranda “Tedavi Bilgileri Sorgulama” sekmesine tıklayarak sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz.
SGK Hangi Hasta Bezlerini Karşılar?
SGK aracılığıyla yalnızca bez yardımı yapılır, çocuk bezleri bu kapsama girmez. Bu yardımdan faydalana bilmek için Hasta bezi kullanır raporu olmanız gerekmektedir.
- Hasta alt bezi
- Külotlu hasta alt bezi
- Çocuk hasta alt bezi
- Çocuk külotlu alt bezi
Hasta bezi yetişkin