Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti ve Devlet Destekleri

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti ve Devlet Destekleri
03.02.2024 12:27
A+
A-

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti ve Devlet Destekleri 2024; Tavuk çiftliği kurmak, gerek yumurta üretip, ürettiği yumurtaları satarak para kazanmak gerekse tavuk eti satışını gerçekleştirmek isteyenler; tavuk çiftliği kurmanın maliyetini öğrenmek istiyorlar.

Aynı zamanda girişimciler; tavuk çiftliği kurmaları halinde devlet desteklerinden, KOSGEB hibe ve kredilerinden yararlanıp yararlanamayacaklarını da öğrenmek istiyorlar.

Bu yazımızda tavuk çiftliği kurmanın hayalini kuranlar için tavuk çiftliği kurmanın maliyeti nedir? Tavuk çiftliği kurmak için devlet destekleri nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak merak edilen tüm soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Etlik Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Etlik tavuk çiftliği kurup, kendi işinin patronu olmak isteyenlerin izlemeleri gereken yöntemi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Öncelikle tavuk çiftliği kurmak için gerekli olan araziyi temin etmelisiniz. Arazi temini içinse il özel idaresine başvurmalı ve gerekli olan tüm izin ve belgeleri almalısınız.
  • Daha sonra gerek kurulum aşamasında gerekse kurulum sonrasında destek almak için tavuk firması ile sözleşme imzalamalısınız.
  • Son aşamada ise civcivleri besleyebilmek, çiftliğinizi yönetebilmek için mesleki bilgi edinmelisiniz.

Tavuk çiftliği kurmak için bir tavuk firması ile sözleşme imzaladığınızda tesis kurulumu, civcivlerin temin edilmesi, yem, ilaç vb. civcivler için gerekli olan tüm ihtiyaçlar; sözleşme imzaladığınız firma tarafından temin ediliyor.

Yani süreç, sözleşme imzaladığınız tavuk firması tarafından yönetiliyor.

Sizin ise civcivleri yetiştirebilmek ve tavuk çiftliğinizi yönetebilmek için mesleki bilgi edinmeniz gerekiyor.

Firma ile anlaşmak yerine tüm süreci siz yönetmek istiyorsanız; bu durumda yemleri, ilaçları ve civcivleri nereden temin edebileceğinize dair bilgi edinmelisiniz.

Zor olan yolu tercih ettiğiniz zaman yani kendi markanızı kendiniz oluşturmak istediğinizde ise geniş çaplı bir araştırma yapmalı, ciddi anlamda sermaye harcamalısınız.

Bu yola çıkmadan önce yeterli miktarda sermayeniz olduğundan mutlaka emin olmalısınız.

Yumurtalık Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk çiftliğinizde beslediğiniz tavukların yumurtalarını satmayı düşünüyorsanız; yine ilk olarak il özel idaresine gitmeli, gerekli izinleri ve belgeleri almalısınız.

Aynı zamanda tavuk ve civciv yetiştiriciliğine ilişkin gerekli eğitimi de almalısınız.

Yumurtalık tavuk çiftliği kurulum maliyetinin de çiftlik büyüklüğüne, çiftlikte kaç hayvan yetiştireceğinize göre de farklılık gösterebileceğinin altını çizebiliriz.

Organik Tavuk ve Yumurta Çiftliği Nasıl Kurulur?

Organik tavuk ve yumurta çiftliği kurulum maliyetinin daha yüksek rakamlarda seyrettiğini ifade edebiliriz.

Kurulumu bir nebze daha zor olan organik tavuk çiftliği; ilerleyen süreçte yani işinizde profesyonelleştiğinizde ciddi anlamda para kazanabilmenize olanak tanıyor.

Ancak kazandığınız para gibi harcadığınız para da daha yüksek rakamlarda seyrediyor.

Organik yem, organik gübre vb. tavuk çiftliğinizdeki tüm malzemeler; organik olacağından ciddi bir sermayeyi gözden çıkarmanız gerektiğinin altını çizmek istiyoruz!

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti

Tavuk çiftliği kurmanın maliyeti; yetiştireceğiniz tavuğun cinsine, tavuk sayısına, organik tavuk ve yumurta yetiştiriciliği mi yapmak istediğinize kısacası birden çok etmene bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.

Aynı zamanda fiyatlar; tavuk çiftliği kuracağınız arazinin size ait olup olmadığına göre de farklı olabiliyor.

Tesisin kurulumu, tüm gerekli malzemelerin tesise yerleştirilmesi, civcivlerin temini aşamasında anlaşacağınız firmadan firmaya göre de fiyatlarda farklılık görülebiliyor.

Şayet bir firma ile anlaşmak yerine çiftliğinizi kendiniz kuracaksanız; bir miktar daha fazla sermaye harcamanız gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.

Tavuk çiftliği kurmanın ortalama maliyetini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • 500 tavuklu bir çiftlik için: 150 BİN TL
  • 1000 tavuklu bir çiftlik için: 300 BİN TL
  • 2000 tavuklu bir çiftlik için 500 BİN TL
  • 3000 tavuklu bir çiftlik için 700 BİN TL
  • 5000 tavuklu bir çiftlik için: 900 BİN TL

Tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız; maliyetin çiftlik kurmak için gerekli olan arsa ve prefabrik yeriniz olup olmadığına göre de değiştiğinin altını çizmek istiyoruz.

Arsa ve prefabrik yeriniz varsa maliyetler, oldukça düşebiliyor.

Prefabrik bir yeriniz yoksa ortalama 300-500 BİN TL bir rakamı ise prefabrik yer için ayırmanız gerekiyor.

Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti Hesaplama

Kurulum aşamasında birden çok etmeni göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Biz bu yazımızda 1000 adet tavuk için gerekli olan maliyetlerden bahsetmeye çalışacağız.

  • 1000 adet tavuk yani civciv için 20.000 TL
  • 1000 adet tavuk için yıllık yem maliyeti 170.000 TL
  • Çiftlik ve tesis kurmak için 60-80 bin TL
  • Yıllık elektrik ve su giderleri için yıllık 8-10 bin TL

İlk kurulum ve açılış aşamasında 1000 tavuk için ortalama 250 BİN TL bir rakam karşımıza çıkıyor.

Bununla birlikte yumurta yetiştiriciliği için açmak istediğiniz çiftlik maliyetinin et yetiştiriciliği için açmak istediğiniz çiftlik maliyetinden ortalama %30 oranında daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

KOSGEB Tavuk Çiftliği Kurulumu için Hibe ya da Kredi Veriyor mu?

Girişimcilere sunduğu destek ve krediler ile girişimcilere kendi işinin patronu olma şansı sunan KOSGEB; söz konusu canlı hayvan alımları olduğunda ise herhangi bir hibe ya da kredi sunmuyor.

KOSGEB; yalnızca hayvan etlerinin işlenmesi, saklanması ve hayvan etlerinden üretilen ürünlerin imalatı için destek sunuyor.

Canlı tavuk alımları için KOSGEB herhangi bir kredi ya da hibe vermiyor.

Bununla birlikte tavuk çiftliği kurmak isteyenler, bankaların devlet destekli salma tavukçuluk kredilerine başvurabiliyorlar.

Ziraat Bankası ile TKDK ise tavuk çiftliği kurmak isteyen girişimcilere kredi sunuyor. Yani girişimciler, Ziraat Bankası’nın ve TKDK’nın kredilerine başvurup, destek alabiliyorlar.

Ziraat Bankası Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredileri 2024

Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri, faizsiz ya da düşük faizli kredileri ile çiftliğinde tavuk, kaz, hindi, ördek yetiştirmek isteyen girişimcilere yardımcı oluyor.

TKDK ise hibe destekleri ile yumurta yetiştirip, satmak isteyen girişimcilere destek sunuyor.

Ziraat Bankası, faizsiz tavuk yetiştiriciliği kredileri; kendi içerisinde ikiye ayrılıyor.

Kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve damızlık kanatlı yetiştiriciliği yapmayı düşünen kişiler; yatırım kredilerinden ya da işletme kredilerinden yararlanabiliyorlar.

Ziraat Bankası güncel kredilerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Yatırım kredileri: damızlık kanatlı üretimi ve damızlık kümes üretimi yapmak şartıyla kuluçkahane, gübre işleme tesisi, gübre işleme tesisi yapımı ve tadilatı, yem deposu, yem silosu, biyogüvenlik önlemleri, gerekli alet ve ekipmanlar, makine alımları ve diğer tüm yatırım giderlerini kapsıyor.
  • İşletme kredileri: Kuluçkalık damızlık yumurta, damızlık civciv ve damızlık yarka alımını, yem, ilaç ve diğer işletme giderlerini kapsıyor.

Yukarıda bahsi geçen kredilerden yararlanmak isteyen girişimcilerin bizzat Ziraat Bankası şubesine başvurmaları gerekiyor.

Ziraat Bankası Tavuk Çiftliği Kredisi Nasıl Alınır 2024?

2024 yılında Ziraat Bankası; damızlık tavukçuluk için 15 Milyon TL’ye kadar kredi kullandırıyor.

Yatırım ve işletme kredileri dahilinde girişimcilere %75 oranında ise faiz desteği sunuluyor.

7 yıla kadar ilk 12 ayda %1.16 oranında faiz uygulanıyor.

  1. aydan sonra ise uygulanan yıllık faiz oranı, %0.29’a düşüyor.

Ziraat Bankası’ndan faizsiz veya düşük faizli Tavuk Çiftliği kredisini almak isteyenlerin bizzat banka şubesine gitmeleri ve bu krediye başvurmaları gerekiyor.

Başvuru sahipleri, başvuru formunu doldurup, kendilerinden talep edilen tüm belgeleri bankaya teslim etmek suretiyle başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Düşük faizli kredilerden işletme belgesine sahip olan tüm gerçek ve tüzel kişiler, yararlanabiliyorlar.

Bununla birlikte kişilerin başvurularının banka tarafından onaylanması için birtakım başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Başvuru şartları ise işletme kapasitesine ve alınacak olan civciv sayısına bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.

Ziraat Bankası Kanatlı Hayvan Kredisi Devlet Desteği başvuru şartları, sektöre göre de farklı olabiliyor.

Banka; hayvancılık ve kümes hayvanları sektörü dahilinde çiftlik nakit desteği sunuyor.

Yani kümes hayvancılığı dahilinde tavuk, hindi, bıldırcın, kaz, ördek vb kümes hayvanlarını yetiştirmek, yumurtalarından, etinden yararlanmak ya da damızlık olarak kullanmak isteyenler; bankanın yatırım kredisi fırsatlarından faydalanabiliyorlar.

Ziraat Bankası Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredisi

Ziraat Bankası, 2 yıl geri ödemesiz, sıfır faizli kredi ile tavuk çiftliği kurmak isteyenlere destek oluyor.

Kişilerin sıfır faizli kredi alabilmeleri için damızlık etlik ya da damızlık yumurta tavukçuluğu yapmak için tavuk çiftliklerinde en az 10.000 adet tavuk yetiştirmeleri gerekiyor.

Başvurusu kabul edilen girişimcilere Ziraat Bankası tarafından sıfır faizli kredi sunuluyor.

Kredi kapsamında damızlık etlik tavukçuluk için 10.000.000 TL, damızlık yumurta üreticiliği içinse 5.000.000 TL’ye varan krediler sunuluyor.

UYARI:

Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş olan hatlardan birinde damızlık etlik ya da yumurtalık yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin Ziraat Bankası faizsiz kredilerinden yararlanabilmeleri içinse yalnızca 1000 adet canlı tavuk almaları ve çiftliklerini kurmaları gerekiyor.

Ziraat Bankası Devlet Destekli Tavuk Çiftliği 2024 Başvuru Şartları Nelerdir?

Tavuk çiftliği kurmak için Ziraat Bankası’na başvuranların birtakım başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

Kanatlı sektörü kapsamında kredi almak isteyenler için,

  • Etlik tavuk yetiştiriciliği için asgari 10.000 adet
  • Kaz, ördek ve hindi için asgari 1000 adet
  • Bıldırcın için asgari 2000 adet
  • Deve kuşu için asgari 50 adet

ve üzeri miktarda işletme kuranlar veya işletme kapasitelerini asgari kapasitelere çıkarmak isteyenler; işletme ve yatırım kredisi kullanabiliyorlar.

Damızlık kanatlı yetiştiriciliği kredisi kullanmak isteyenler için her dönem asgari miktarlar;

  • Damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliği için asgari 1000 adet
  • Damızlık hindi yetiştiriciliğinde asgari 5000 adet
  • Damızlık kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde asgari 1000 adet
  • Damızlık etlik piliç, damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde asgari 10.000 adet
  • Damızlık devekuşu yetiştiriciliğinde asgari 100 adet

Kişiler, asgari kapasitelerde işletme kurmak ya da mevcut işletmelerini asgari kapasitelere yükseltebilmek adına Ziraat Bankası yatırım ve işletme kredilerine başvurabiliyorlar.

UYARI:

Kişilerin devlet destekli tavukçuluk kredisi alabilmeleri için hayvanların fatura ya da sağlık sertifikalarında damızlık büyük ebeveyn ya da ebeveyn olduklarının da belirtilmesi gerekiyor.

Ziraat Bankası Tavuk Çiftliği Kredi Başvurusu için Gerekli Belgeler

Başvuru esnasında başvuru sahiplerinin bankaya teslim etmeleri gereken birtakım belgeler bulunuyor.

Bu belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • ÇKS belgesi
  • Nüfus cüzdanı
  • İşletme belgesi
  • Gelir beyanı
  • Tarımsal işletmeyi teşvik edici bilgiler
  • Teminata ilişkin bilgiler
  • Bilançoya göre faaliyet gösteren işletmeler için son 3 yıla dair bilanço ve gelir tablosu

Başvuru sahipleri, yukarıdaki belgeler ile Ziraat Bankası şubelerine başvurabiliyorlar.

Sıfır Faizli İşletme ve Yatırım Kredileri Limiti 2024

Devlet, kanatlı sektöründe faaliyet gösteren girişimciler için %25 oranında faiz desteği sunuyor.

Bu sektörde faaliyet göstermek isteyenler, Ziraat ve TKK’den damızlık için 7.500.000 TL SIFIR FAİZLİ KREDİ alabiliyorlar.

Yani damızlıklar için 7.500.000 TL’ye kadar FAİZSİZ kredi veriliyor.

Damızlık dışındaki hayvan türleri için de krediler veriliyor. Ancak bu kredilerde düşük faiz ödenmesi gerekiyor.

Damızlık dışındaki hayvanlar için yatırım döneminde %25 faiz indirimi, işletme döneminde ise %50 oranında faiz indirimi sunuluyor.

  • Yatırım dönemi için; %25 faiz desteği ile yıllık %3.50 ve aylık %0.29 oranlarında faiz desteği ile kredi veriliyor.
  • İşletme dönemi için; %50 faiz desteği ile yıllık %7, aylık %0.58 oranında faiz desteği ile kredi veriliyor.

Damızlık tavukçuluk için 10 milyon TL’ye kadar kredi veriliyor.

Damızlık yetiştirici ve işletmelere %75 faiz desteği sunuluyor.

%0.29 gibi son derece düşük bir faiz oranı ile aylık kredi veriliyor.

TKDK Tavuk Çiftliği Desteği

TKD tarafından kümes hayvanı yetiştiriciliği için özel hibe desteği sunuluyor.

TKDK; yatırımcılara teknik danışmanlık hizmeti de sunuyor.

TKDK tarafından desteklenen projeler için ücretler, cihazlar, makineler, kimyasal ürünler, çevre ve biyogüvenlik önlemlerine dair malzeme temini de destekleniyor.

Yumurta tavukçuluğu da TKDK desteği kapsamında bulunuyor.

Bu kapsamda tesislerinde ve ekipmanlarında yenileme ihtiyacı olanlar ya da tesislerini yerleşim bölgelerinden daha uzak bir alana taşıyanlar, yumurta tavukçuluğu desteği kapsamında HİBE DESTEĞİ alabiliyorlar.

18-65 yaş aralığında olan tüm girişimci adayları, TKDK tavuk çiftliği proje desteklerine başvurabiliyorlar.

TKDK Tavuk Çiftliği Devlet Desteği 2024 Başvuru Şartları

TKDK kümes hayvancılığı hibe teşviklerinden yararlanmak isteyenlerin bazı hibe başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Başvuru şartlarını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • ÇKS kaydının bulunması
  • İşletme belgesinin olması
  • Hayvancılık kayıt sistemine kayıtlı olmak
  • 3 yıl süre ile hayvancılıkla uğraştığını belgelemek ya da tarım ile ilgili bir yüksekokul mezunu olmak
  • Diğer özel şartları taşıyor olmak

Tavuk çiftliği kurmak isteyenler, 2024 yılında %80 oranında TKDK desteklerinden faydalanabiliyorlar.

UYARI:

Tarım ve Orman Bakanlığı; her yıl 30 BİN TL kümes hayvancılığı yetiştiriciliği için hibe veriyor.

Başvuru şartlarını taşıyan ve kırsal kesimde yaşayan gençler, projelerinin onaylanması halinde hibe alabiliyorlar.

Bakanlık tarafından verilen destek, 3 yıl boyunca takip ediliyor.

3 yılın sonunda tüm yatırım, çiftçinin oluyor.

Aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı; kaz yetiştiriciliği yatırımlarını da destekliyor.

Kaz yetiştiriciliği yatırımları için Tarım ve Orman Bakanlığı; %75 oranında hibe veriyor.

Bu hibeden yararlanmak isteyen girişimcilerin en az 1000 adet damızlık kaz ya da en az 500 adet ticari kaz yetiştiriyor olmaları gerekiyor.

Bu durumda girişimcilere yeni kümes yapımı ile alet-ekipman alımları için %75 oranında hibe veriliyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Tavuk Çiftliği Desteği Başvuru Linki

Tavuk çiftliği kurmak isteyen girişimcilere hibe ve destek sunan en önemli kurumlar arasında bulunan TKDK, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da hibe ve desteklerini sürdürüyor.

TKD hibe ve kredilerine ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek adına hemen https://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/BasvuruIslemleri linkini tıklayabilirsiniz.

Tavuk Çiftliği Kredisi Veren Bankalar 2024

Ülkemizde Ziraat Bankası, düşük faizli ve faizsiz tavuk çiftliği kredileri sunuyor.

Ziraat Bankası’nın yanı sıra birçok banka da tavuk çiftliği kurmak isteyen girişimcilere özel düşük faizli krediler veriyor.

Tavuk çiftliği kredisi veren bankaları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Akbank
  • Şekerbank
  • QNB Finansbank
  • İşbankası
  • TEB
  • Garanti Bankası
  • Denizbank
  • Ziraat Bankası

Etlik Tavuk Çiftliği 2024 Maliyeti Ne Kadar?

Etlik tavuk çiftliği kurma maliyeti, çiftliğin kurulacağı bölgeye, arsa büyüklüğüne, arsada kaç tavuk yetiştirileceğine, tavukların günlük ne kadar yem tükettiklerine ve tavuk cinsine bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.

Tavukların temiz ve hijyenik ortamlarda yetiştirilmesi adına kişilerin ek masraflar yapmaları gerekli olabiliyor.

Aynı zamanda kümesin yapısı, yem makinesinin kalitesi ve fiyatı, kanatlıların sıcak, soğuk hava ve barınma ihtiyaçları vb. ihtiyaçları da maliyetler üzerinde belirleyici oluyor.

Çiftlik alanının büyüklüğü, çiftlikte kullanılacak olan ekipmanların kalitesi de kümes yatırım maliyetlerini doğrudan etkiliyor.

2024 yılında tavuk çiftliği kurmak isteyen birinin ortalama 300.000 TL ile 550.000 TL arasında bir harcama yapması gerektiğini söyleyebiliriz.

Örneğin; girişimciler, 20.000 tavuk kapasitesine sahip bir çiftliği ortalama 50.000 tavuk sayısına sahip bir çiftliğe göre daha ekonomik rakamlara kurabiliyorlar.

Bu bağlamda çiftlik için satın alınması gereken çitlerin sayısı, kalitesi, kümes hayvanlarının cinsi, yem fiyatları vb. birçok etmen; maliyetleri etkiliyor.

Prefabrik Tavuk Çiftliği Maliyeti Ne Kadar?

Prefabrik tavuk çiftliği maliyeti de proje kapsamına ve birden çok etmene bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.

Çiftliğin kapasitesi, maliyeti, dizaynı, prefabrik yapının inşa edilmesi esnasında kullanılan malzemelerin kalitesi, tavuk sayısı, prefabrik yapının büyüklüğü vb. pek çok etmen; prefabrik tavuk çiftliği fiyatlarını belirliyor.

Prefabrik tavuk çiftliği ortalama maliyetlerini ise aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • 500 hayvan kapasiteli prefabrik tavuk çiftliği maliyeti: 200.000 TL
  • 1000 tavuk kapasiteli prefabrik tavuk çiftliği maliyeti: 300.000 TL
  • 2000 tavuk kapasiteli prefabrik tavuk çiftliği maliyeti: 400.000-500.000 TL
  • 5000 tavuk kapasiteli prefabrik tavuk çiftliği maliyeti: 700.000-1.000.000 TL
  • 10.000-30.000 kapasiteli prefabrik tavuk çiftliği maliyeti: 1.500.000-2.000.000 TL
  • 50.000 kapasiteli prefabrik tavuk çiftliği maliyeti: 2.5000.000 TL

En Çok kazandıran Tavuk cinsleri için En Çok Para Kazandıran Tavuk Çeşitleri ve Cinsleri 2024 yazısını inceleyebilirsiniz.

Anahtar Teslim Tavuk Çiftliği Fiyatları

Bir tavuk firması ile anlaşarak, anahtar teslim tavuk çiftliği kurmak istediğinizde çiftlik, tamamen hazır bir şekilde size teslim ediliyor.

Yani size tavukları beslemek, tavuk çiftliğini yönetmek kalıyor.

Anahtar teslim tavuk çiftliği maliyetleri üzerinde ise tavuk çiftliğinin sistemi, çiftlikte kullanılacak olan gece-gündüz otomatik havalandırma sistemi, sulama ve beslenme sistemi vb. faktörler belirleyici oluyor.

Tavuk çiftliğinin boyutu, ihtiyaç duyulan diğer ekipmanlar, kurulumun kompleksi de maliyetleri etkiliyor.

Genel olarak, kişilerin ortalama 300-500 BİN TL gibi bir fiyatı gözden çıkarmaları gerekiyor.

Yumurta çiftliği kurulum maliyetlerini aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • 500 kapasiteli çiftlik maliyeti: 200.000 TL
  • 1000 kapasiteli çiftlik maliyeti: 300.000 TL
  • 2000 kapasiteli çiftlik maliyeti: 400.000 TL
  • 3000 kapasiteli anahtar teslim çiftlik maliyeti: 700.000 TL

**Çadırdan yapılan çiftlikler, prefabrik çiftliklere nazaran daha ekonomik fiyatlarda seyrediyor.

Uygun fiyata tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız, tercihinizi prefabrik yerine çadır tavuk çiftliklerinden yana kullanabilirsiniz.

Tavuk Çiftliği Kümes Ruhsatı Nasıl Alınır?

Kümes ruhsatı almak isteyenlerin öncelikle yetkili kurumlara başvurmaları ve birtakım belgeleri teslim etmeleri gerekiyor.

Bu belgeler arasında et kesimine dair belgeler, kümes ya da pazarın sahip olunan alana uygun olduğunu gösteren belgeler, çevre kirliliğine karşı koruma tedbirlerine ilişkin belgeler vb. belgeler bulunuyor.

Aynı zamanda kişilerin tavuk çiftliğinin ve kümesin kurulacağı alana dair arsa kullanım izni alması da gerekiyor.

Tüm belgeler teslim edildikten sonra girişimciler, kümes ya da pazar ruhsatlarını alabiliyorlar.

Kümes ruhsatı alma şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Öncelikle belediyeye gitmeli ve yatırım yerine dair ön görüş almalısınız. Kümesin elektrik su bağlantıları, yerleşim yeri alanları veya köy mücavir alan içerisinde olup olmadığı bu noktada son derece önem arz ediyor.
  • Belediyeye başvururken, yanınızda mutlaka yazılı dilekçe, tapu fotokopilerini ve uygulama krokisini de götürmelisiniz.
  • Bu aşamalar tamamlandığında belediye, proje imar alanının uygun olup olmadığına ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden, Devlet Su İşleri’nden ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden görüş alıyor.
  • Sonraki aşamada başvurunun olumlu sonuçlanması halinde çiftliğe dair statik, mimari, elektrik, sıhhi teçhizat projeleri çizdiriliyor ve zemin etüdü hazırlanıyor.
  • Hazırlanan bu projenin bir sureti de İl Tarım Müdürlüğü’ne sunuluyor. İl Tarım Müdürlüğü’nden mimari proje alanlarının onayı isteniyor.
  • Ziraat mühendisleri gelip, hijyen koşullarına, hayvan refahına, gübre yönetimine dair koşulları kontrol ediyor.
  • Daha sonra Tarım İl Müdürlüğü’nün de onayı ile belediye ruhsatı onaylıyor ve projeler taraflar arasında imzalanıyor.
  • Başvuru sahiplerinin sonraki aşamada belediyeye ruhsat harcı ödemeleri gerekiyor.
  • Aynı zamanda çiftlik ve kümes kurulumunun kamu yararına dair bir tehlike ya da zarar oluşturmayacağına ilişkin olarak da gerekli izinlerin alınması gerekiyor.
  • Kümesin kurulacağı alana ait arsa veya tüm arsaların mülkiyetinin de mülkiyet sahibi adına kayıtlı olması gerekiyor.
  • Sağlık Bakanlığı’nın kümes için gerekli çalışmaları inceledikten sonra tüm çalışmaların bilimsel gerçekler çerçevesinde yapıldığına dair onay vermesi de önem arz ediyor.
  • Kümesin kurulacağı alan için ilgili bölge belediyesinden gereken izinlerin alınması ile kümes kurulum aşaması devam ediyor.
  • Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan teknik denetimlerde yeterli koşulların sağlandığının veteriner tarafından tespit edilmesi ve onaylanması gerekiyor.
  • Kümesin ve çiftliğin kurulacağı yerin ilgili Organize Sanayi Bölgelerinden, Organize Gıda Üretim Bölgelerinden itibaren en az 5 km mesafenin bulunması şartı aranıyor.
  • Aynı zamanda kümes sorumlularının kümes etrafındaki hijyen ve nem kontrolünü düzenli olarak sağlamaları gerekiyor.
  • Kümesin kurulacağı alanın da bölgeyi diğer kümeslerden ayırabilecek kadar uzaklıkta olması gerekiyor.
  • Kümes sorumlularının beslenmeyi, barındırmayı, dinlenmeyi, veteriner hekim desteğini de her daim sağlamaları gerekiyor.

Ruhsatsız tavuk çiftliği olanlar, hiçbir şekilde devlet desteklerinden yararlanamıyorlar.

Tavuk Çiftliği Kurmak için Nereye Başvurmak Gerekir?

Tavuk çiftliği kurmak isteyenlerin İl Özel İdaresi, belediye, tapu ve kadastro genel müdürlüğü dahil birden çok kuruma başvurmaları gerekiyor.

Tavuk çiftliği açmak istiyorsanız, öncelikle arsa izni için İl Özel İdaresi’ne başvurmalısınız.

Daha sonra ruhsat almak için belediyeye, ilçe tarım müdürlüğüne, son olarak da tapu ve kadastro müdürlüğüne başvurmalısınız.

Kurumlara sizden istenilen tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmelisiniz.

Tavuk Çiftliği Arazisi Nasıl Olmalı?

Tavuk çiftliği açmak istediğinizde çiftliği, ne yazık ki istediğiniz her yere kuramıyorsunuz.

Öncelikle İl Özel İdaresi’ne gitmeniz ve gerekli izni almanız gerekiyor.

Şayet arazinin mülkiyeti sizin adınıza kayıtlıysa bu belgeyi, sizin adınıza kayıtlı değilse yani sadece kiracıysanız da kira sözleşmesini teslim etmelisiniz.

Çadır, prefabrik ya da ev tipi konteynır olacak şekilde 3 farklı tavuk çiftliği kurabilme şansınız bulunuyor.

Arazi seçimi esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • Tavuk çiftliği kuracağınız arazinin iklim koşullarını göz önünde bulundurmalısınız. Besleyeceğiniz tavuk cinslerinin iklim koşullarına uygun olduğundan emin olmalısınız.
  • Prefabrik bir tavuk çiftliği kurmayı düşünüyorsanız; arazi seçimi esnasında oldukça dikkatli olmalısınız. Mümkünse düz ya da yamaç bir arazi tercih etmelisiniz.
  • Prefabrik tavuk çiftliğine zarar veren sel, heyelan vb. doğal afetlerin görüldüğü bölgelere prefabrik tavuk çiftliği kurmaktan kaçınmalısınız.
  • Prefabrik çiftliğin iç ve dış izolasyonunu sağlamak için mutlaka kaliteli malzemeler kullanmalısınız.
  • En doğru havalandırma ve ısıtma sistemlerinden yana tercihinizi kullanmalısınız. Isıtma sistemini sağlamlaştırmak için prefabrik yapının çatısına güneş panelleri koyabilirsiniz.

Bu yazımızda kısaca tavuk çiftliği kurma maliyetine ilişkin merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.