PTT Engelli Maaşı Ne Zaman Yatar? Nede Yatmadı? Sorgulama

PTT Engelli Maaşı Ne Zaman Yatar? Nede Yatmadı? Sorgulama
07.03.2024 10:21
A+
A-

PTT Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Neden Kesilir? Neden Yatmadı? Engelli maaşı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından en az %40 engelli raporu olan, sigortası ve düzenli bir işi olmayan, muhtaçlık sınırının altında yaşamaya çalışan bireylere verilen bir destek ödemesidir. Ancak bazı durumlar gerçekleştiğinde engelli bireylere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen engelli maaşının kesilmesi gündeme gelebilmektedir.

En az %40 engelli raporu olan ve engelli maaşı alan bireylerin sigortalı bir işte çalışmaya başlaması engelli maaşının kesilmesinin en temel nedenlerinin başında gelir. Daha birçok nedene bağlı olarak söz konusu ödeneğin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kesilmesi söz konusu olabilmektedir.

Bizler de bu yazımızda engelli ya da özürlü maaşı neden kesilir veya engelli maaşı hangi hallerde kesilir sorusunun detaylı olarak cevaplarını sizlere açıklayacağız.

Engelli Maaşı Neden Kesilir?

Engelli maaşının kesilmesinde birçok faktör etken olabilmektedir. Dolayısıyla da eğer engelli maaşı alıyorsanız aşağıdaki konularda bilgi sahibi olmanız faydanıza olacaktır. Engelli maaşı;

  • İkamet adresini değiştirdiğinizde ikamet ettiğiniz bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nı bilgilendirmediğiniz takdirde,
  • Engelli maaşı alırken üzerinize ev, araba ya da arsa gibi gayrimenkul ya da menkul varlık kaydı yapılmış ise,
  • Engelli maaşı alan hak sahibi vefat etmiş ise,
  • Engelli maaşı alırken düzenli incelemeler sırasında muhtaçlığın ortadan kalktığına kanaat getirilmiş ise,
  • Engelli maaşı almak için en az %40 engelli raporuna sahip olmak gerektiğinden eğer engel oranınız %40 oranının altına indiyse,
  • Engelli maaşı alırken sosyal güvenlik kaydınızın olduğu tespit edilirse,
  • Engelli maaşı alan birey 18 yaşından küçükse ve 18 yaşını doldurmuş ise,
  • 18 yaş altı engelli bireylerin bakım verenleri ile aynı ikamet adresinde yaşamadığının tespit edilmesi,
  • 18 yaş altındaki çocuklar için alınan engelli maaşının amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi,
  • Engelli maaşı alan bireyin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılması,
  • Engelli maaşının 1 yıl boyunca aralıksız bir şekilde hesabından çekmemesi gibi durumlarda kesilmektedir.

Engelli Maaşı Adres Değişikliğinde Kesilir mi?

Yukarıda saymış olduğumuz maddelerde de değindiğimiz üzre adres değişikliği aynı zamanda engelli maaşının kesilmesine bir neden olabilmektedir. Eğer adres değişikliği şehir içinde yapılacak ise değişiklik sonrasında en kısa zamanda sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bilgilendirme yapılmalıdır.

Şayet adres değişikliği şehirlerarası yapılacaksa bu durumda ikametgah değişikliği yapılmadan en az 1 ay öncesinden sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına maaşın kesilmemesi için bilgi verilmelidir. Bilgi verilmediği takdirde eğer engelli maaşı alan bireyin kontrollerde adresinde olmadığı saptanırsa bu durumda engelli maaşı kesilmektedir.

Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir mi?

Engelli maaşı alan bir bireyin evindeki diğer hane üyelerinden biri ya da birkaçının sigortalı olarak çalışması engelli maaşının kesilmesine neden değildir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; engelli maaşı alan bireyin maaşının kesilmemesi için tüm ailenin muhtaçlık seviyesinin altında bir seviyede yaşıyor olması gereklidir.

Aileden biri sigortalı bir işe girmekle birlikte aynı zamanda yüksek düzeyde bir maaş da alıyor ise bu durumda ailenin hanede kişi başına düşen aylık geliri asgari ücretin üçte bir oranının üzerine çıktığında engelli maaşının kesilmesi söz konusu olabilir.

Evlenince Engelli Maaşı Kesilir mi?

Evlenme durumu engelli maaşının kesilmesinde herhangi bir etkiye sahip değildir. Engelli birey evlendikten sonra da engelli maaşı almaya devam edebilmektedir. Ancak eğer evlilik sonrasında bireyin ikametgah adresi değişecek ise bu durumda mutlaka sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bilgi vermesi gereklidir. Aksi halde evlilik olmasa da adres değişikliği maaşın kesilmesine neden olabilmektedir.

Ev Araba Alanın Engelli Maaşı Kesilir mi?

Engelli maaşı alabilmenin temel şartlarından birisi de hak sahibi olacak engelli bireyin üzerinde ev, arsa ya da araba gibi mal varlığının olmaması şartıdır. Bu şart aynı zamanda bireyin muhtaçlık seviyesini ifade ettiğinden şayet engelli bireyin üzerine ev ve araba gibi mal kaydı yapılırsa bu durumda engelli maaşı da kesilecektir.

Engelli Maaşı Neden Yatmadı?

Engelli maaşınızın zamanı geldiğinde yatmaması demek büyük ihtimalle engelli maaşınızın kesildiğine işaret etmektedir. Muhtaçlık durumunuzun ortadan kalktığına kanaat getirilmesi, adres değişikliği sonrasında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına haber verilmemesi ve benzeri gibi durumlar engelli maaşının kesilmesine ve dolayısıyla da yatmamasına neden olabilmektedir.

Engelli Maaşı Neden Az Yattı?

Engelli maaşı neden eksik yatar diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı rapor oranınız ile alakalıdır. Şöyle ki; engelli maaşı başvurusu yaptığınızda size ödenecek olan engelli maaşının miktarı engelli raporunuzun oranına göre belirlenir. Başvuru yaptığınız raporda engel oranınız yüksekse ve başvurularınızı yenilemeniz gerektiğinde yeni aldığınız engelli raporunun oranı daha düştüyse aldığınız engelli maaşının miktarı da yeniden hesaplanmakla birlikte engel oranınız düştüğünden maaşınız da azalacaktır.

Engelli maaşım neden az yattı diye merak eden vatandaşlarımız e-devlet üzerinden bilgi sahibi olabilirler.

E-devlet engelli maaşı neden az yattı; https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linke tıkladıktan sonra sisteme giriş yapmanız halinde, engelli maaşınızın neden kesintiye uğradığını öğrenebilirsiniz.

Engelli maaşı az yatma nedenlerinin başında; eski raporuna göre bağlanmış bakım maaşı varken, sonradan alınan raporundaki düşük orana rağmen eski rapor üzerinden ödenen bakım maaşının geri ödemesi için yapılan kesinti gelmektedir.

Engelli Maaşım Kesildi Nereyi Arayabilirim?

Engelli maaşım kesildi ne yapmalıyım diyorsanız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı danışma hattını arayarak en kısa sürede yetkililerden engelli maaşınız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. ALO 144 Aile ve Sosyal Politikalar Danışma Hattı, vatandaşların soru ve görüşlerini en kısa sürede işleme koymak ve sorunları gidermek için oluşturulmuş bir sistemdir.

Engelli Maaşım Kesildi Tekrar Alabilir miyim?

Engelli maaşının kesilmesi sonrasında tekrar alınıp alınmayacağı maaşın kesilme nedenine göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin; engelli maaşı alan bir kişi vefat ettiği takdirde maaşı kesilir ve bir daha bağlanması mümkün değildir. 18 yaşından küçük olan bireylerin maaşlarını bakım verenleri aldığı için bireylerin 18 yaşını doldurmasıyla birlikte yakınlarının aldığı maaş kesilir ve halen ihtiyaç söz konusu ise birey tekrar bizzat kendisi engelli maaşı başvurusu yapabilir.

Adres değişikliği, sigortalı bir işe girmek ve engel oranının %40’ın altına düşmesi gibi durumlarda da engelli maaşı kesilmektedir. Ancak adres değişikliği nedeniyle maaş kesilirse kişiler tekrardan başvuru yaparak maaş alma hakkı kazanabilmektedir. Aynı zamanda sigortalı işte çalışan kişi işten çıktığında tekrar muhtaçlık seviyesine düşerse maaş alma hakkına sahiptir. Bununla birlikte Engel oranı düştüğü için maaşı kesilen bireyler şayet engel oranı artar ise bu durumda da maaşın tekrar bağlanması söz konusu olabilmektedir.

Engelli Maaşı İçin Yüzde Kaç Rapor Gerekli?

Engelli maaşı alabilmek için en az %40 ile %69 oranında engelli raporunuzun olması gerekir.

65 yaşından büyük engelli bireylerin en az %70 oranında engeli raporunun olması gerekir.

  • %40-69 Engelli raporu 18 yaşından büyük ve 65 yaşından ufak olan,
  • %40-%69 arası engelli raporu olan
  • %70 ve Üzeri Engelli raporu olan 18 yaşından büyük olan

Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu 2024

Her yıl asgari ücrete yapılan zam oranları doğrultusunda engelli maaşına da iyileştirmeler yapılmaktadır. Buna göre 2024 yılında asgari ücrete yapılan zam doğrultusunda;

  • %40 ila %69 arasında engelli raporu olan bireylere 2.7974 TL,
  • %70 ve üzeri oranında engelli raporu olan bireylere ise 4.196 TL engelli maaşı ödemesi yapılacağı yetkililer tarafından açıklanmıştır.

Engelli Maaşı Başvuru 2024

Bağlı olduğunuz ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yönlendirdiği, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporunu vakfa teslim ederek engelli maaşı başvurusu uygulayabilirsiniz.

Engeli nedeni ile şahsen başvuru yapamayacak durumda olan bireylerin mahkeme kararı ile onaylanmış vasileri başvuru yapabilirler.

Muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak başvurularınız değerlendirilecektir. Başvurular hemen hemen 1 ay içinde sonuçlanmaktadır.

E-devlet engelli maaşı başvurusu bulunmamaktadır.

PTT Engelli Maaşı Sorgulama E-Devlet

  • e-devlet uygulamasına girin
  • T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • E-Devlet şifreniz yoksa, PTT şubelerinden veya https://www.turkiye.gov.tr/ üzerinden yeni bir şifre alabilirsiniz.
  • Arama kutusuna “PTT Engelli Maaşı Sorgulama” yazın.
  • Çıkan sonuçlardan “PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma” hizmetini seçin.

Engelli Maaş Kesilme Nedenleri?

Engelli aylığı neden kesilir;

  • Adres değişikliği; Engelli maaşı başvurusunu yaptığınız vakfın görev alanından başka bir yere ikametgah değişikliği gerçekleşirse engelli maaşınız kesilir.  Aldığınız maaşın, ikamet ettiğiniz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kontrolünde olması gerekmektedir. İkametgah değişikliği, aynı ilçe içinde gerçekleşiyorsa engelli maaşınız kesilmez. Ama her türlü adres değişikliğinde bağlı olduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına adres değişikliğinizi bildirmeniz gerekmektedir. Dosyanız sistem üzerinden güncellenecektir. Daha sonra vakıf aracılığıyla yeni adresinize hane ziyareti gerçekleştirilir. Adres değişikliği yaparken haber vermeniz durumunda engelli maaşınız kesintiye uğramaz.
  • Diyelim ki adres değişikliğinizi haber vermeyi unuttunuz ve adres değişikliğinizi nüfus dairesi üzerinden yaptınız. Bu durumda maaşınız kesilecektir. Tekrar maaş almak için vakfa başvuru yapmanız gerekecektir. Maalesef bu durumda adres değişikliğinizi bildirmeniz yeterli olmayacaktır. İlk kez başvuru yapar gibi sizlerden rapor istenecektir. Lakin elinizdeki mevcut rapor noter onaylı ise ve geçerlilik süresi dolmamışsa o raporu teslim edebilirsiniz.
  • Mal Varlığında Artış; Engelli maaşı almaya hak kazandıktan sonra üzerinize kayıtlı ev, arsa, araba alınmışsa engelli maaşınız kesilir. Sonuç olarak kişi başına düşen gelir yükseldiğinden maaşınız kesilir ve tekrar bağlanmayabilir.
  • Ölüm; Engelli maaşı alan hak sahibinin vefatı halinde engelli maaşı kesilir. Bazı zaman vefat eden birinin ölümü resmi olarak kayıtlara geçmiyor ve biriken para yakınları aracılığıyla çekiliyor. Böyle durumlarda ise devlet o parayı güncel faizi ile birlikte hak sahibinin yakınlarına ödetmektedir. Geri ödeme yapmayı reddeden bireylere dava açılarak yasal süreç başlatılır.
  • Muhtaçlığın Ortadan Kalkması; Engelli maaşı almaya devam ederken bile sosyal incelemeler sürdürmektedir. Sosyal incelemeler sonucu gelir düzeyinizde artış tespit edilirse Mütevelli Heyet Kararı ile “Muhtaç Olmama” nedeni ile engelli maaşınız kesilir. Vakfın kullanmış olduğu bütünleşik yardım sistemi, banka hesaplarınız dışında kayıtlı mal varlığınızı görebilmektedir.
  • Özürlülük oranının % 40’ın altına düşmesi; Başvuru yaptığınız zaman almış olduğunuz engelli raporu %40’ın üzerinde iken, raporunuzun süresi dolduğunda yeni rapor için başvuru yaptığınızda bu miktarda düşüş gerçekleşirse(%40’ın altına) engelli maaşını kesilir. Diyelim ki eski rapor ile maaş almaya sürdüniz yeni rapor oranı ile ilgili vakfa bilgi vermediniz. Bu durumun bilinmesi halinde almış olduğunuz maaşı güncel faizi ile birlikte geri ödemek zorunda bulunacağınızı unutmamanızı hatırlatmak istedik.
  • Sosyal Güvenlik kaydının tespit edilmesi; Engelli maaşı alan hak sahiplerinin sosyal güvencesi yoktur. Eğer hak sahibi SSK’lı olarak çalışmaya başlarsa sistem aracılığıyla fark edilmektedir. Bu durumda engelli maaşı kesilir.
  • 18 yaş altı özürlü yakını aylığı alanlar 18 yaşını doldurunca; Başvuru yapıldığında hak sahibi reşit değil ise sonradan 18 yaşını doldurduysa maaşı kesilir. Nedeni ise; 18 yaş altı engelli maaşı ile engelli maaşının ayrı bir maaş olmasıdır. İkisi de engelli maaşı olarak anlaşılsa da ödemeleri ve kriterleri farklıdır.
  • 18 yaş altı engelli aylığı alanların bakıcıları ile aynı hanede ikamet etmemesi; 18 yaş altı bireyler çocuk ve bakıma muhtaç kabul edildiği için hanede onun ile birlikte ikamet eden anne, baba v.s yok ise maaş kesilmektedir.
  • 18 yaş altı çocuğun engelli maaşının başka yerlerde kullanılması; Engelli çocuğun bakımını üstlenen kişi engelli maaşını çocuğun gereksinimlerini karşılamak yerine başka yerde harcıyorsa engelli maaşı kesilir.
  • T.C vatandaşlığından çıkılması; hak sahibi başka bir ülkenin vatandaşlığına geçer ise aylığı kesilir.
  • Engelli aylığının 1 yıl süre ile aralıksız alınması; Engelli maaşı ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara verilmektedir. Hak sahibi 1 yıl boyunca maaşını hesabından çekmez ise ihtiyacı olmadığı düşünülür ve maaşı kesilir.

Engelli Aylığı Alma Şartları

Engelli maaşı almak için en %40 engelli raporu, engellinin çalışmaması yahut emekli olmaması, nafaka bağlanmamış yahut bağlanabilecek durumda olmaması ve hane içinde kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir.

  • 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olan bireyleri başvuruları kabul edilmektedir.
  • Şahsen başvuru yapamayacak durumda olan engelli olan bireylerin mahkeme kararı ile onaylanmış vasilerinin başvuru yapması gerekir.
  • Başvuru yapacağınız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yönlendirdiği, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alınmalıdır.
  • SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı’na kayıtlı olmaması gerekir.

Engelli maaşı için muhtaçlık sınırı nasıl hesaplanır; hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen hemen hemen aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.