Engelli Maaşı Neden Kesilir? Kesilme Nedenleri?
Engelli maaşı neden kesilir? sorusu engelli vatandaşların cevaplarını mutlaka bilmesi gereken sorula arasında yer alıyor. Günümüzde devlet tarafından sunulan sosyal yardımlardan birisi de engelli maaşıdır. Ancak engelli maaşı almak isteyen vatandaşların belirli şartları karşılaması ve aynı zamanda engelli maaşı alırken mevcut olan şatlarını da koruması gerekiyor. Aksi halde engelli maaşının kesilmesi söz konusu olabiliyor.
Bizler de bu yazımızda engelli maaşı neden kesilir, engelli maaşım kesildi ne yapmalıyım sorularının ve daha fazlasının cevabını sizler için araştırarak derledik. Tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kimler Engelli Maaşı Alabilir?
Engelli maaşı alabilmenin en temel şartı öncelikle tam teşekküllü bir hastaneden engelli raporu almaktır. En az %40 oranında alınan engelli raporuna ek olarak:
- Kanunen bakması gereken kimsesinin olmaması,
- Hiçbir şekilde sosyal yardım almaması,
- Herhangi bir nafaka ödemesi ile yükümlü olmaması,
- Haneye giren tüm gelirlerin toplamının muhtaçlık seviyesinin altında kalması,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve 18 yaşını doldurmuş olması da aranan temel şartlar arasında yer alır.
Engelli Maaşım Kesildi Ne Yapmalıyım
Engelli maaşınızın kesilmesi, engellilik durumunuzda veya muhtaçlık durumunuzda bir değişiklik olduğu anlamına gelmektedir. Maaşınızın kesilmesine neden olan durumu öğrenmek için öncelikle bağlı olduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYDV) başvurmalısınız.
SYDV’den aldığınız bilgi doğrultusunda, maaşınızın kesilmesine neden olan durumunuzu ortadan kaldırmak için gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Örneğin, engel oranınız %40’ın altına inmişse, yeniden sağlık kurulu raporu alarak engel oranınızı yükseltebilirsiniz. Muhtaçlık durumunuzda bir değişiklik varsa, bu değişikliği SYDV’ye bildirerek maaşınızın devamını sağlayabilirsiniz.
Maaşınızın kesilmesine neden olan durumu ortadan kaldıramazsanız, maaşınızın devamı için SYDV’ye itiraz dilekçesi verebilirsiniz. İtiraz dilekçenizi, SYDV’ye şahsen veya posta yoluyla verebilirsiniz.
İtiraz dilekçenizde, maaşınızın kesilmesine neden olan durumu ve bu durumu ortadan kaldırmak için yaptığınız işlemleri belirtin. Ayrıca, maaşınızın devamı için gerekli şartları sağladığınızı belirterek, itirazınızı gerekçelendirin.
SYDV, itirazınızı değerlendirerek karar verecektir. İtirazınız kabul edilirse, maaşınızın devamı sağlanacaktır. İtirazınız reddedilirse, bu karara karşı idari yargı yoluna başvurabilirsiniz.
Engelli Bakım Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?
Engelli maaşının kesilmesi bazı durumlarda birçok engellinin başına gelebilen olaydır ve engelli maaşının kesilmesine neden olabilecek birçok madde sayabilmek mümkündür. İşte engelli maaşı neden kesilir sorusunun cevapları;
- Bireyin engel oranının düşmesi
- İkametgah (adres) değişikliği
- Bireyin ölümü
- Haneye giren toplam gelirin muhtaçlık seviyesinin üzerine çıkması
- Bireyin SGK kaydının olduğunun saptanması
- Birey 18 yaş altında iken maaş almaya başlamış ise bireyin 18 yaşını doldurmuş olması
- Eğer maaş alan birey 18 yaşının altındaysa bireyin bakımının gerekli şekilde yapılmıyor olması
- Türk vatandaşlığından men edilmesi
- Engelli maaşının 1 ay boyunca hesaptan çekilmemesi
- Bireyin kendi isteği ile maaşından feragat etmesi engelli maaşının kesilmesine neden olabilecek durumlardır.
Engelli Araç Alımında Engelli Maaşı Kesilir mi?
Engelli maaşı alabilmenin temel şartları başında üzerinize herhangi bir mal varlığı kaydının olmaması ve hane gelirinizin muhtaçlık sınırınızın altında kalması gelir. Dolayısıyla da araç aldığınızda engelli maaşınızın kesilmesi muhtemeldir.
Diğer yandan şöyle bir durum var; araç aldıktan sonra aracınızın kasko masrafları ve rayiç bedeli 120/1 oranında hane gelirinize eklenir ve bu gelir hane içindeki kişi sayısına bölünür. Eğer kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte bir oranının altında kalıyorsa engelli maaşı kesilmez.
Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir mi?
Engelli maaşı alan bir kişinin yaşadığı hane içerisinde başka bir hane üyesinin sigortalı bir işte çalışmaya başlaması engelli maaşının kesilmesine neden değildir. Ancak maaşı olan birey sigortalı bir işte çalışmaya başlarsa maaşın kesilmesi bu noktada meydana gelir.
Engelli Maaşı Adres Değişikliğinde Kesilir mi?
Engelli maaşının kesilmesinde önemli olan faktörlerden birisi de ikametgah yani adres değişikliğidir. Engelli maaşı alan bir kimse eğer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na herhangi bir bilgi vermemiş ise ve yapılan denetimlerde bireyin bildirdiği adreste olmadığı saptanır ise bu durumda engelli maaşı kesilebilir. Bu durumu önlemek için adres değişikliği olduğunda vakit kaybetmeden yeni adresin bulunduğu il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek adres değişikliği bildirimi yapılmalıdır.
Evlenince Engelli Maaşı Kesilir mi?
Engelli maaşı için en önemli şartlardan birisi de engelli bireyin muhtaçlık sınırının altında bir gelire sahip olmasıdır. Eğer birey evlendikten sonra hane içine giren toplam gelirde kişi başına düşen asgari ücretin üçte biri oranının üstüne çıkmış ise bu durumda “Muhtaçlıktan çıkma” sebebi ile engelli maaşının kesilmesi söz konusu olur.
Emekli Olunca Engelli Maaşı Kesilir mi?
Emekli olan engelli bir bireyin muhtaçlık sınırını aşması durumunda engelli maaşı kesilecektir. Ancak birey engelli maaşı alırken aynı zamanda emekli maaşı almaya başladığında hane içerisinde kişi başına düşen gelir halen asgari ücretin üçte biri oranının altında kalıyorsa yani birey hala muhtaçlık sınırının altında ise bu durumda birey emekli de olsa maaş kesilmez.
Engelli Maaşı Kesildikten Sonra Tekrar Alınır mı?
Engelli maaşı kesildikten sonra maaşın tekrar alınıp alınmaması aynı zamanda engelli maaşının neden kesildiğine bağlı olarak değişir. Eğer engelli bireyin maaşı muhtaçlık sınırını aşması, üzerine gayrimenkul tapu kaydının yapılması ile kesilmiş ise ya da sigorta kaydı yapılmış ise bu durumda birey muhtaçlık sınırını geçtiği için kesilen maaş tekrar alınmaz.
Adres değişikliği, bireyin 18 yaşını doldurması gibi durumlarda engelli maaşı kesildiği takdirde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na tekrar maaş talep eden bir dilekçe verildiğinde tekrar inceleme başlatılır. Bu inceleme sonucunda şartlar uygun görülürse tekrar engelli aylığı alınabilir.
Engelli Maaşım Yatmadı Nereyi Arayabilirim?
Engelli maaşınız yatmadığında ya da engelli maaşınız üzerinde sorgulama yapmak istediğinizde ALO 144 numaralı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı danışma hattını arayabilirsiniz. ALO 144 numaralı hat, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın vatandaşlara yardım ve destek vermek için oluşturduğu önemli hizmet kollarından birisidir.
Engelli Maaşı Kesildi Nereye Şikayet Edilir?
Engelli maaşı, kanunda açıkça belirtilen hususların yanı sıra bazen vatandaşların şikayetleri doğrultusunda da kesilebilmektedir. Vatandaşlar tarafından edilen şikayetler yerinde şikayetler olabileceği gibi zaman zaman yersiz ve asılsız şikayetler de olabilmektedir.
Engelli aylığı alıyorsanız ve asılsız bir ihbar nedeni ile maaşınız kesilmiş ise bu durumda itiraz hakkınız vardır. İtiraz dilekçenizi bulunduğunuz il ya da ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na vererek tekrar inceleme başlatılmasını sağlayarak şartlara uygun olduğunuzu ispat edebilirsiniz.
Hem Çalışıp Hem Engelli Maaşı Almak Mümkün mü?
Sigortalı çalışan yani SGK kaydı olan hiçbir engelli vatandaşlar engelli maaşı hakkına sahip olamaz. Engelli maaşı alabilmenin temel şartlarının başında SGK kaydı olmaması, hiçbir gelirinin olmaması ve eğer geliri varsa da tüm gelirlerinin toplamı muhtaçlık sınırının altında kalması gereklidir. Dolayısıyla da engelli bir vatandaşın hem çalışması hem de engelli aylığı alması mümkün olmaz.