Erken Emekli Olma Şartları? Nasıl Erken Emekli Olurum?
Erken Emekli Olma Şartları? Nasıl Erken Emekli Olurum? Yıllardır çalışan insanların tek hayali erken emekli olmaktır. Erken emekli olmak isteyen kişiler, özel durumu ve bazı özel nedenlerden dolayı bu şansı elde edebilir. Erken emekli olmanın yolları birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Bunun için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren kişiler erken emeklilik şansı elde edebilir.
Erken emekli olma şartları, erken emekli olmak için yapılması gerekenler gibi merak edilen detaylar bu yazımızda yer almaktadır.
Erken Emeklilik Nedir?
İş hayatına başlayan sigortaların başladığı ilk günden itibaren emeklilik haklarına daha kısa sürede kavuşmasına erken emeklilik adı verilmektedir. Erken emekli olmak isteyen kişilerin bazı özel nedenlerinin olması gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren kişiler erken emekli olma imkanı elde edebilir.
Erken Emekli Olmak İçin Ne Yapmalıyım
Erken emekli olmak için birden fazla yol var, ancak her birinin kendine özgü şartları ve gereklilikleri mevcut. Sizin için en uygun yolu belirleyebilmek için bazı bilgilere ihtiyacım var:
- Cinsiyetiniz: Erkek ve kadınlar için farklı emeklilik şartları uygulanıyor.
- Doğum Tarihiniz: Emeklilik yaşı ve prim gün sayısı doğum tarihinize göre değişiyor.
- Sigortalı Başlangıç Tarihiniz: Ne kadar süredir sigortalı olduğunuz emeklilik için önemli bir faktör.
- Toplam Prim Gün Sayınız: Emekli olabilmek için belirli bir prim gün sayısını doldurmanız gerekiyor.
- Mesleğiniz: Bazı meslek grupları için özel emeklilik şartları mevcut.
- Engellilik Durumunuz: Engellilik durumunuz varsa erken emeklilik için farklı şartlar geçerli olabilir.
- Borçlanma Durumunuz: Askerlik, doğum gibi borçlanabileceğiniz süreler varsa, bu süreler erken emekliliğe katkı sağlayabilir.
Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?
Erken emekli olma şartları, çalışılan yıla, çalışılan yere, emekliliğin bağlı olduğu kuruma, çalışılan kıdeme ve bazı özel durumlara bağlı olarak değişmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde farklı erken emeklilik imkanları mevcuttur. Özel erken emeklilik imkanlarını öğrenmek isteyen kişiler yazımızdan detayları öğrenebilir
Kadınlarda Erken Emeklilik İçin Özel Şartlar Nedir?
İş hayatına giren kadınlar doğum izni, çocuk bakma gibi nedenlerden ötürü bir dönem işsiz kalabilir. Bu nedenle kadınların sigorta ve prim süreleri emeklilik içerisinde yer almamaktadır. Bu primleri yatırmayan kişilere öze borçlanma imkanı bulunmaktadır. Emeklilik için diğer şartları yerine getiren ancak yeterli çalışma gün sayısı bulunmayan kişiler, prim gün sayılarını baz alarak borçlanabilir. Bu sayede erken yaşta emekli olma şansı elde edebilir.
Doğum Borçlanması İle Erken Emekli Olma Şartları
Doğum borçlanması çocuk sayısına göre değişmektedir. Çocuk sayısı arttıkça gün sayısı da artış gösterir. 1 çocuk için 720 gün, 2 çocuk için 1440 gün, 3 çocuk için 2160 gün borçlanma ile emeklilik süresi 6 yıl ileri çekilebilir. 6 yıl erken emeklilik imkanı elde etmek isteyen kişiler, 3 ve daha fazla çocuğu olan annelerin faydalanabileceği bir şeydir.
Engelli çocuğu olan anneler ödedikleri prim sayısının dörtte biri kadar emeklilik gün sayısından düşülebilme imkanı sağlamaktadır.
E-Devlet Doğum Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum borçlanması sorgulaması yapmak isteyen kadınlar e-Devlet sisteminden sorgulama işlemlerini kolayca yapabilir. Sorgulama yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-dogum-borclanmasi-basvurusu linkine tıklanmalıdır. Linke tıkladıktan sonra T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalıdır. Ardından sistemden başvuru formunu doldurarak doğum borçlanması için başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak başvuru yapmak istemeyen veya yapma olanağı bulunmayan kişiler, Sosyal Sigortalar kurumuna veya il, ilçe müdürlüklerine müracat ederek başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir.
e-Devlet şifresi olmayan kişiler, en yakın PTT şubesine giderek yeni şifre alabilir.
Evlat Edinen Kadınlar Erken Emeklilik Fırsatı Kazanabilir Mi?
Sigortalı çalışan kadınlar, evlat edindikleri durumda erken emekli olma şansı yakalayabilir. Evlat edinen ve erken emekli olmak isteyen kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar;
Evlat edinilen çocuğun 2 yalından küçük olması gerekir.
Çocuğun evlat verilme tarihi dikkate alınarak borçlanma süresi başlar.
Malulen Erken Emeklilik Hakkından Kimler Faydalanabilir?
Malulen erken emeklilik hakkından faydalanabilmek için en önemli kriter çalışma gücünde %60 üzerinde kayıp olduğuna dair sağlık raporu olanlar malulen emeklilik fırsatından faydalanabilir. Malullük maaşı almak isteyen kişiler sağlık kurulundan aldığı rapor ile SGK’ya başvuru yapmalıdır. Fakat başvurduğu tarihten itibaren en az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekmektedir.
Engelli Çocuğu Olan Annelerin Erken Emeklilik Hakkı Var Mı?
Engelli çocuğu olan fakat çalışan annelerde erken emekli olma hakkından faydalanabilir. 5510 sayılı kanun kapsamında sosyal güvenlik sistemine getirilen yeni kanunla bakıma muhtaç çocuğu bulunan annelerin, 01.10.2008 tarihinden önce prim ödemeleri durumunda, bu tarihten itibaren geçen prim gün sayısının dörtte biri, prim gün sayılarının toplamına eklenecektir. Bu süre ise emeklilik yalından düşülür. Böylece engelli çocuğu olan anneler erken emekli olma şansı elde edebilir.
Askerlik Borçlanması İle Erken Emekli Olma Şartları
Askerlik borçlanması ile erken emekli olabilme şansı yalnızca erkeklere aittir. Erkekler sigorta primi başlamadan önce askerlik görevini yerine getirdiğini kanıtlarsa, askerde geçirdiği zamanı prim borçlandırması ile saydırabilir. Askeriyede geçirilen gün sayısı kadar prim ödemesi yaparak erken emeklilik şansı elde edebilir.
Askerlik borçlanması ile erken emeklilik şansı elde etmek isteyen kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesinden veya e-Devlet sisteminde erken emeklilik başvurusu yapabilir. Bu başvuruyu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey başvuru yapan kişinin askere gitmeden önce sigortalı bir işte çalışmamış olmasıdır. Sigorta kapsamı ne olursa olsun hiçbir şekilde sigorta primin yatırılmamış olması gerekmektedir.
Engelli Bireyler İçin Erken Emeklilik Şartları
Engelli bireylerin erken emekli olabilmesi için birçok fırsat mevcuttur. Erken emekli olmak isteyen engelli bireylerin en az %40 ve üzeri engel durumunun olması gerekmektedir. Erken emeklilik süresi engel düzeyine göre belirlenmektedir. Engelli erken emeklilik durumu engel oranına göre değişmektedir.
Hafif düzeyde engeli olan kişilere %40 ve %49 oranında rapor verilir. Bu kişilerin en az 18 yıl çalışmış olması gerekir. Bu şartı yerine getiren kişilerin 4100 – 4680 gün arasında prime sahip olması gerekir.
Orta düzeyde engeli olan kişiler ise, %50 ile %59 arasında engelli raporu olan kişilerdir. Bu oran aralığında engeli olan kişilerin en az 16 yıl çalışmış olması ve 3700 – 4320 gün arasında prime sahip olması gerekir.
Ağrı düzeyde engeli olan bireylere ise %60 ve üzeri oranında Sağlık Kurulu raporu verilmektedir. BU düzeyde engeli olan kişilerin en az 15 yıl çalışmış olması ve 3700 – 3960 gün arasında prim ödemesi yapmış olması gerekmektedir.
Ağır ve Yıpratıcı İşlerde Çalışanların Erken Emeklilik Şartları
4A kapsamında ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan kişilerin yıllık prim sayısında ilave 60 gün, 90 gün ve 180 gün eklenir. Aşağıda 4A kapsamında kimlere fazladan prim ekleneceği bilgisi yer almaktadır.
- Alüminyum fabrikaları -> 60 gün
- Demir çelik fabrikaları -> 90 gün
- Döküm fabrikaları -> 60 gün
- Çimento fabrikaları -> 60 gün
- Kurşun arsenik işleri -> 60 gün
- Sağlık personelleri -> 60 gün
- Cam fabrika ve atölyeleri -> 90 gün
- Cıva üretim işleri ve sanayi -> 90 gün
- Yer altı işleri -> 180 gün< 90 gün
- Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler –
- Türkiye Radyon Televizyon Kurumu’nda haber hizmetinde çalışanlar -> 90 gün
Yıpranmalı Çalışan Devlet Memurlarına Erken Emeklilik Şartları
4 C kapsamında yıpranmalı çalışan devlet memurlarına 01.10.2008 tarihi ile primlerine ek belirli gün sayısı kadar ilave yapılmaktadır. Yıpranma payı olan devlet memurları ve eklenecek prim sayısı aşağıda yer almaktadır.
- Sağlık personelleri -> 60 gün
- Ceza ve infaz kurumunda çalışan kişiler -> 60 gün
- İtfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlar -> 60 gün
- Asker, polis, MİT -> 90 gün
- Dalgıç -> 180 gün
- Madenci -> 180 gün
- Radyasyon ortamında çalışanlar -> 180 gün
- Lokomotif Makinist ve Ateşçileri -> 180 gün
- Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası -> 180 gün
- TRT Haber İşleri -> 180 gün
- Zirai Mücadele – Karantina -> 60 gün
- Devlet tiyatrosu sanatçısı -> 180 gün
- Atölye, fabrika, havuz ve depo gibi kanunda belirtilen yerlerde görev yapanlar -> 180 gün
Sizlere bu yazımzıda Erken Emekli Olma Şartları? Nasıl Erken Emekli Olurum? hakkında bilgi vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.