Devlet Bankaları Hangileri? Devlete Ait Tüm Bankalar

Devlet Bankaları Hangileri? Devlete Ait Tüm Bankalar
02.06.2024 05:27
A+
A-

Devlet bankaları hangileri? Devlete ait tüm bankalar; Yatırım yapmak ya da kredi ve benzeri gibi işlemler yapmak isteyenler büyük oranda özellikle yatırımlarını güvence altına almak için devlet bankalarını tercih ediyor.

Günlük hayatımızda belki de adım attığımız her noktada bir banka şubesi ya da ATM görüyoruz. Ancak birçok kişi bu bankalarda işlem yapsa da hangisinin devlete ait olduğunu hangisinin özel banka olduğunu bilmiyor. Zira ülkemizde çok sayıda devlet bankası olduğunu hatta devlet bankası olmasa da devletin etkilediği bankaların olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz.

Hangi Bankalar Devlet Güvencesi Altında?

Günümüzde devletin doğrudan sahip olduğu ya da dolaylı olarak güvence altına aldığı çokça banka vardır. Kamusal sermayeli olan bankalar ile kamu bankaları aynı zamanda devlet güvencesi altında olan bankalardır. Hatta devlet güvencesi altında olan kamusal sermayeli bankaların bazıları hisselerini halka açık hale getirmiştir. Buna göre;

  • TMSF Bankaları yani fona devredilen bankalar
  • Ziraat Bankası
  • Türkiye Kalkınma Bankası
  • Vakıfbank
  • Vakıflar Katılım Bankası
  • Türkiye İller Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Türkiye Halk Bankası

Türk Eximbank doğrudan ya da dolaylı olarak devlet güvencesi altında olarak kamuya bireysel ya da kamusal olarak finans hizmetleri veren bankalardır.

En İyi Devlet Bankası Hangisi?

Devlet bankaları arasında “en iyi” şeklinde bir ayrım yapabilmek çok da mümkün değildir. Her devlet bankası, devlet eliyle hizmet verdiğinden aynı çalışma sistemine sahiptir. Dolayısıyla da hangi devlet bankasına giderseniz gidin alacağınız hizmet sınırları, kalitesi ve hizmet seçenekleri benzer çalışma sistemleri ile sizlere sunulacaktır. Dolayısıyla da her devlet bankasının aynı düzeyde olduğunu söylemek mümkündür.

Kamu Bankaları Hangileri?

Kamu bankaları, doğrudan devlete ait olan dolayısıyla da herhangi bir kurum ya da kişiye ait olmayan bankalardır. Kamu bankaları için aynı zamanda “Kamu emanetçisi” tabiri de sıklıkla kullanılmaktadır. Türkiye’deki kamu bankaları; Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’tır.

Devlete Ait Bankalar Hangileridir?

Türkiye’de 33 mevduat bankası bulunmaktadır. Bu bankaların 3’ü devlet bankasıdır. Bunlar:

  • Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş.
  • Türkiye Halk Bankası A.Ş.
  • Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.

Bu bankalar, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlıdır. Devlet bankaları, temel olarak ülke ekonomisine ve kalkınmaya destek olmak amacıyla kurulmuştur. Bu bankalar, çiftçilik, sanayi, ticaret ve turizm gibi sektörlere kredi vererek ekonomik gelişmeyi desteklemektedir. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı yatırımlara da destek vererek ülke ekonomisinin büyümesine katkı sağlamaktadır.

Devlet bankaları, halka yönelik hizmetleri ile de önemli bir rol oynamaktadır. Bu bankalar, ihtiyaç kredileri, konut kredileri, taşıt kredileri gibi bireysel krediler vermektedir. Ayrıca, mevduat ve vadesiz hesap gibi tasarruf ürünlerini de sunmaktadır.

Devlet bankaları, Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bu bankalar, ülke ekonomisinin büyümesine ve gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

Devlet bankalarının yanı sıra, Türkiye’de 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankası, 1 adet TMSF’ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası bulunmaktadır.

Garanti Devlet Bankası mı?

Günümüzde sıklıkla tercih edilen bankalardan birisi de şüphesiz ki Garanti Bankasıdır. Kredi kartı ya da kredi gibi farklı seçenekler sunan Garanti, birçok banka müşterisine cazip hale gelmiştir. Haliyle Garanti bankası özel mi devlet mi sorusu birçok banka müşteri tarafından da merak edilmektedir.

Yeni adıyla Garanti BBVA, eski adıyla ise Garanti Bankası olarak bilinen Garanti, devlet bankaları değil özel bankalar arasında yer alır. 1946 yılında Ankara merkezli olarak kurulan Garanti BBVA, 2014 yılında ulaştığı aktif büyüklük sayesinde şuan Türkiye’nin en büyük ikinci özel bankası olarak kayıtlara geçmiş durumdadır.

Yapı Kredi Bankası Devlet Bankası mıdır?

Yapı Kredi Bankası, 2024 yılında elde ettiği 780,8 milyar aktif büyüklük ile dikkati büyük oranda üzerine çekerek aynı zamanda ne kadar çok tercih edilen bir banka olduğunu da ispatlamıştır. %27,02 oranı Koç Holding A.Ş’ye ait olmakla birlikte hisselerinin %100’lük kısmı Koç Finansal Hizmetlere yani KFS’ye ait olan Yapı Kredi Bankası, Türkiye’nin en büyük üçüncü özel bankasıdır.

Vakıfbank Devletin mi?

Vakıflar bankası devletin mi; Vakıfbank ya da diğer adıyla Vakıflar Bankası, Adnan Menderes döneminde ve önderliğinde 1954 senesinde kurulmuş köklü bir devlet bankasıdır. Günümüzde de cazip oranları ve fiyatları ile müşterilerine kredi kartı seçeneklerinin yanı sıra aynı zamanda taşıt, konut ve ihtiyaç kredisi gibi farklı seçeneklerde kredi imkanları sunmaktadır.

Halkbank Devletin mi?

Tam adı Türkiye Halk Bankası A.Ş olarak bilinen Halk Bankası, küçük ve orta ölçekli esnaflara uygun oranlarda kredi imkanı sunan ve özel bankalara da yol göstermek amacıyla kurulmuş olan bir devlet bankasıdır. 23 Mayıs 1938’de kurulan ve köklü bir devlet bankası olan Halkbank, 989 şubesi ile müşterilerine uygun faiz oranlarında taşıt, konut ve ihtiyaç kredileri sunmaktadır.

Akbank Devlet mi Özel mi?

Kredi ve kredi kartı kullanmak isteyen müşterilerin tercih ettiği bankalardan birisi de Akbank oluyor. Akbank devlet bankası mı sorusu da müşterilerin aklındaki soru işaretlerinden birisidir. Ancak Akbank, devlet yani kamu bankası olmamakla birlikte 1948 özel sermayeli ticaret bankası olarak faaliyete geçmiştir. Ancak günümüzde ticaret sektörünün yanı sıra bireysel müşterilerine de farklı hizmet seçenekleri sunmaktadır.

İş Bankası Devletin mi?

İş bankası özel mi; Türkiye İş Bankası A.Ş yani İş Bankası, günümüzde devlet bankası olarak bilinse de tam aksine hem bireysel hem de ticari müşterilerine cazip finans hizmetleri sunan özel bir bankadır. Hatta aktif büyüklüğü ve finansal hizmetleri kapsamında Türkiye’nin en büyük özel bankası İş Bankasıdır.

Ziraat Bankası Tamamen Devletin mi?

Ziraat Bankası ilk olarak devlete ait olarak kurulmuş ve hem ticari hem de bireysel müşterilerine finansal hizmetler sunmaya başlamıştır. Ancak sonrasında Ziraat Bankası içerisinde Umumi Heyet Müfettişleri, İdare Meclisi, Umumi Müdürlük ve Umumi Heyet organları oluşturulmuştur. Şuan Ziraat Bankası, devlet bünyesinde hizmet veren yani devletin dolaylı olarak etkili olduğu bir kamu bankasıdır.

Devlete Ait Olmayan Bankalar

Devlete ait olmayan bankalar, özel sermaye ile kurulmuş olan özel bankalardır. Günümüzde;

  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Akbank
  • Fibabanka
  • Şekerbank

Bu bankaların yanı sıra;

  • Denizbank
  • Garanti BBVA
  • HSBC
  • TEB
  • ING
  • Alternatif Bank
  • QNB Finansbank
  • Odeabank yabancı sermayeli olan yani farklı ülkelerden sermaye ile kurulmuş olan ve Türkiye’de de hizmet veren özel bankalardır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.