Belediye Yardım Kartı Başvurusu ve Başvuru Formu

Belediye Yardım Kartı Başvurusu ve Başvuru Formu; Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde ülkemizde ayni ve nakdi yardıma ihtiyacı olan yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımız için sosyal yardımlarda bulunan belediyeler; sosyal yardım kartı desteğini 2024 yılında da sürdürüyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri gibi büyükşehir belediyelerinin yanı sıra il ve ilçe belediyeleri de ihtiyaç sahiplerine sosyal destek kartı dağıtıyor.
Bu kartlara belediyeler tarafından belirli aralıklarla sosyal yardım parası yükleniyor.
Kartlara yüklenen bu paralar ile vatandaşlar, bağlı oldukları belediyelerin anlaşmalı oldukları market, mağaza ve işyerlerinde alışveriş yapabiliyor, kart limitlerini diledikleri gibi harcayabiliyorlar.
Kartlara tanımlanan limitler, belediyeden belediyeye farklılık gösteriyor.
Bu yazımızda kısaca belediye sosyal yardım kartı başvurusu nasıl yapılır? Belediye sosyal yardım kartı kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak merak edilenleri yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Belediye Sosyal Yardım Kartı Nedir?
Muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel net asgari ücretin 1/3’üne ve altına tekabül eden dar gelirli ve yoksul vatandaşlara ülkemizdeki belediyeler tarafından dağıtılan, içerisine belirli aralıklarla yardım parası yüklenen kartlara sosyal yardım kartı deniliyor.
Bu kartlarla geçim sıkıntısı yaşayan, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan vatandaşlarımız, market ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.
Market, mağaza ve işyerlerinden kartlarındaki para ile tütün ve alkol dışındaki tüm ürünleri satın alabiliyorlar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan Başkent Kart gibi bazı sosyal yardım kartlarına yüklenen paralar, bankamatiklerden çekilebiliyor yani nakit olarak da kullanılabiliyorlar.
Bazı kartlardan ise nakit para çekilemiyor.
Bu kartlar; pos cihazının geçerli olduğu tüm marketlerde kullanılabiliyorlar.
Belediye Sosyal Yardım Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Belediye sosyal yardım kartı başvuruları, başvuru sahipleri tarafından TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile e-devlet üzerinden yapılabiliyor.
Vatandaşlar, bağlı oldukları yani ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediye binasına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
E-devlet üzerinden yapılan başvurular, ön başvuru niteliği taşıyor.
E-devlet üzerinden başvurularınızı gerçekleştirmek için https://yyweb.belediye.gov.tr/Syts/EDevletLogin/Index linkini tıklamalısınız.
Ardından başvuru formunu doldurmalı, başvurabileceğiniz sosyal yardım türleri arasından SOSYAL KART(ÖN ÖDEMELİ) seçeneğini işaretlemelisiniz.
Dilerseniz, bağlı olduğunuz belediyenin gıda ve erzak yardımı, eğitim yardımı, kırtasiye yardımı vb. yardımlarına bu link üzerinden de başvurabilirsiniz.
Yani belediyenin tüm ayni ve nakdi yardımlarına e-devlet üzerinden kolaylıkla başvurabilirsiniz.
UYARI: Bazı belediyeler, sosyal yardım kartı ve diğer ayni ya da nakdi yardım başvurularını kendi resmi internet siteleri üzerinden de kabul edebiliyorlar.
Örneğin; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal yardım kartı olan Başkent Kart sosyal destek kartı başvuruları https://forms.ankara.bel.tr/baskentkartonbasvuru linki üzerinden yapılabiliyor.
İhtiyaç sahipleri, İBB sosyal destek kartı ve sosyal yardım başvurularını ise https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/ linki üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
Belediye Yardım Kartı Başvuru Formu
Belediyelerin ayni veya nakdi yardımlarına ihtiyacı olan kişilerin başvurularını e-devlet üzerinden gerçekleştirmek istediklerinde ya da diğer başvuru adreslerine gittiklerinde mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Bu formdaki sorular ile belediyeler, başvuru sahiplerini ve başvuru sahiplerinin ekonomik durumlarını kavrayabilmeyi amaç ediniyorlar.
Formdaki sorulara verilen yanıtlara bakarak, ihtiyaç sahiplerini tespit eden belediyeler, ihtiyaç sahibi olduklarına kanaat getirdikleri kişilerin başvurularını onaylıyorlar.
Formda kişilere mesleklerine, aylık kazanç ve giderlerine, hanelerinde bakmakla yükümlü oldukları kişi sayılarına, hanelerindeki çalışan sayılarına, adres bilgilerine, güncel iletişim bilgilerine ve diğer kişisel bilgilerine dair sorular soruluyor.
İhtiyaç sahiplerinin sorulara doğru ve güncel yanıtlar vermeleri gerekiyor.
Belediyeler, yardımlarını gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakla yükümlü olduklarından yardımlara yalnızca gerçekten yoksul ve dar gelirli olan kişilerin başvurmaları gerekiyor.
Yoksul ve dar gelirli olmadıkları halde belediyeden sosyal destek kartı almak ya da belediyenin diğer yardımlarından yararlanabilmek adına belediye yardım başvuru formunda kendilerini işsiz ya da muhtaç beyan edenler; sonradan bu durumun başvurdukları belediye tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.
Bu kişilerden aldıkları yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri talep ediliyor.
Ödeme yapmayanlar ise belediye tarafından mahkemeye veriliyorlar.
Yani ödemeler, icra yoluyla geri alınıyor.
Yardım Kartı Veren Belediyeler
Bu belediyeler, ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda, giyim, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi alanlarda destek olmak amacıyla yardım kartları vermektedir. Yardım kartları, anlaşmalı marketlerde ve işletmelerde kullanılabilmektedir.
Yardım kartı başvurusu yapmak için ilgili belediyenin sosyal yardım birimine başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sırasında gerekli belgeler ibraz edilmelidir. Belgeler arasında muhtaçlık belgesi, gelir belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve kimlik fotokopisi yer almaktadır.
Yardım kartı başvuruları, belediyenin değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Başvurular olumlu değerlendirilen vatandaşlara yardım kartları verilmektedir. Yardım kartları, başvurunun değerlendirilmesinden sonra ortalama 1 ay içerisinde teslim edilmektedir.
Yardım kartları, ihtiyaç sahibi vatandaşlara önemli bir destek sağlamaktadır. Yardım kartları sayesinde ihtiyaç sahibi vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.
Türkiye’de yardım kartı veren belediyeler şunlardır:
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi
- İzmir Büyükşehir Belediyesi
- Ankara Büyükşehir Belediyesi
- Bursa Büyükşehir Belediyesi
- Konya Büyükşehir Belediyesi
- Antalya Büyükşehir Belediyesi
- Adıyaman Belediyesi
- Adana Büyükşehir Belediyesi
Yukarında belediyelerin yanında bir çok belediye dar gelirli vatandaşlara yardım kartı vermektedir.
Belediye Sosyal Yardım Kartı Başvurusu Telefon Numarası
Belediye sosyal yardım kartına ya da diğer yardımlarına başvurmak yani ön başvurularınızı gerçekleştirmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını ya da bağlı olduğunuz belediyeyi arayabilirsiniz.
Alternatif olarak, başvurmayı düşündüğünüz sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerini de arayabilirsiniz.
Bu numaraları güncel başvurunuzun son durumunu yani başvuru sonucunuzu öğrenmek için de arayabilirsiniz.
Belediye Yardım Kartı Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?
Belediye sosyal destek kartına başvuranlar, başvuru sonuçlarını öğrenmek istediklerinde ALO153 Beyaz Masa hattını ya da başvurdukları belediyeyi arayabiliyorlar.
E-devlet üzerinden de başvuru sonuçlarını görüntüleyebiliyorlar.
E-devlet başvuru ve sorgulama sayfasından yani https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkinden başvuru sonucunu takip edebilirsiniz.
Belediye Yardım Kartı Başvurusu için Gerekli Belgeler
Belediye yardım kartına veya belediyenin diğer yardımlarına başvurmak isteyenlerin ilgili başvuru adreslerine teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- Hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Hane bireylerinin mal beyanlarına dair belgeler
- Hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
- Ev kira kontratı
- Ek belgeler
**Kişilerin ek belgeler teslim etmeleri de gerekli olabiliyor.
Ek belgeler; başvuru sahibinin ve hane bireylerinin özel sağlık sorunlarının olup olmadığına ya da muhtaç olmalarına neden olan özel durumlarına göre farklı olabiliyor.
Örneğin, eşi vefat eden dul kadınlardan ölen eşlerine dair ölüm belgesi; hanedeki engelli bireyler için 2024 engelli belgesi talep ediliyor.
Tam listeyi öğrenmek için bağlı olduğunuz belediyeye danışabilirsiniz.
Belediye Yardım Kartı Limiti
Belediye yardım kartı limiti; başvurulan belediyenin bütçesine, başvuru sahibinin hanesindeki kişi sayısına, başvuru sahibinin hanesinin ekonomik durumuna ve muhtaçlık seviyesine göre farklı olabiliyor.
Belediye yardım kartı limiti, 2024 yılında aylık ortalama 1500 TL – 2500 TL arasında değişebiliyor.
Belediye Sosyal Yardım Kartı Kimlere Verilir?
Yazımızda da bahsettiğimiz gibi sosyal yardım kartı, muhtaçlık sınırının altında olan TC vatandaşlarına dağıtılıyor.
Yardım kartının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
- İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
- Sahipsizler ve kimsesizler
- Eşi vefat etmiş, eşinden boşanmış dul kadınlar
- Engelli vatandaşlar
- Kronik hastalar
- 65 yaş ve üstündeki sahipsiz ve yaşlı bireyler
- Afetzede vatandaşlar
- Şehit ve gazi yakınları
- Muhtaç asker aileleri
- Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler veya sığınmacılar
Belediye Sosyal Yardım Kartı Gelmedi
Başvurusu onaylanan ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar belediye yardım kartları, teslim ediliyor.
Bazı durumlarda gecikme olabiliyor.
Kartların teslim edilmesi, başvuru tarihinden sonra ortalama 5-6 aya kadar uzayabiliyor.
Sosyal yardım kartınız uzun süredir başvurunuz onaylanmasına rağmen sizlere teslim edilmediyse ALO153 Beyaz Masa hattını, başvurduğunuz belediyeyi, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü arayıp, gecikmenin nedenini ve kartınızı ne zaman teslim alacağınızı öğrenebilirsiniz.
Belediye Sosyal Yardım Kartları Ne Zaman Açılacak?
Belediye sosyal yardım kartları, kartların başvuru sahibinin ev adresine teslim edilmesinden sonra maksimum 24 saat içerisinde aktif hale geliyor yani açılıyor.
Belediye Yardım Kartı Kullanım Süresi
Belediyeler tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılan sosyal yardım kartlarının süreleri, belediyeden belediyeye farklılık gösterebiliyor.
Kartların genellikle 1-2 yıllık kullanım süreleri bulunuyor.
Belediye Yardım Kartı Hangi Marketlerde Geçerli?
Belediye yardım kartlarının hangi marketlerde geçerli olacağı, belediyeye göre farklılık gösteriyor.
Bu kartlar, belediye anlaşmalı marketlerde kullanılabiliyor.
Kartların genelde BİM, Migros, Carrefoursa, A101 gibi marketlerde geçerliliği bulunuyor.
İhtiyaç sahipleri, kartları ile marketlerden gıda ürünlerini, temizlik malzemelerini, kişisel bakım ürünlerini kısacası tütün ve alkol ürünleri dışında kalan tüm diğer ürünleri alabiliyorlar.
Başkent Kart’ın ise 81 ildeki mağaza, işyeri ve marketlerde geçerliliği bulunuyor.
Belediye Yardım Kartı Ne Zaman Yüklenecek?
Belediye yardım kartları, genelde her ay için yükleniyor.
Bazı belediyeler ise yardım kartlarına yılda 4-5 sefer yükleme yapıyor.
Bu konu ile ilgili olarak belediyenize danışabilirsiniz.
Belediye Yardım Kartı Bakiye Sorgulama
Başkent Kart gibi bazı sosyal yardım kartlarının limiti, bankamatiklerden öğrenilebiliyor. Yani nakit para çekilebilen kartların limitleri, bankamatiklerden sorgulanabiliyor. Belediye yardım kartı Vakıfbank ATM ve POS cihazlarından anlık olarak öğrenmeniz mümkün.
Nakit para çekilemeyen kartların limiti ise alışveriş esnasında sorumlu kasiyerden öğrenilebiliyor. Kart limitlerinin görüntülenebildiği online bir site şu an için ne yazık ki bulunmuyor.
Bu yazımızda kısaca belediye yardım kartı başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Kart yardım istiyorum
Kart yardımı almak istiyorum
Kart yardımı istiyorum