Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu

Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu
04.03.2024 10:37
A+
A-

Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu ve Başvuru Şartları; Sosyal devlet anlayışı kapsamında ülkemizde ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara sunulan yardım hizmetlerinden birisi de yeşil kart uygulamasıdır. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ya da SGK fark etmeksizin hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve dolayısıyla da sağlık ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaşlar tüm bu sağlık hizmetlerini yeşil kart sayesinde alabilmektedir.

Yeşil kart başvurusu yapan, gerekli şartlara sahip olan vatandaşların tüm sağlık ihtiyaçları sahip oldukları yeşil kart sayesinde tüm devlet hastaneleri tarafından karşılanmaktadır. Ancak elbette bu kartı alacak olan vatandaşların gelir düzeyinin belirlenen oranın altında olması en temel şartların başında geliyor.

Bizler de bu yazımızda yeşil kart başvurusu nasıl yapılır, yeşil kart kimlere verilir, yeşil kart başvuru sorgulama işlemleri gibi merak edilen tüm detayları sizler için bir araya getirdik.

Yeşil Kart Nedir?

Yapılan düzenlemeyle birlikte yeşil kart, yasalarda 60C/1 sigortası olarak yer alan bir sağlık sigortası türüdür. Diğer bir deyişle; yeşil kart, hiçbir sağlık güvencesi olmayan ve yoksulluk sınırının altında kalan vatandaşların devlet hastanelerinde sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları bir belgedir.

Yeşil kart ya da diğer bir tanımla 60C/1 sigortasına sahip olan yoksul vatandaşların aylık sigorta ödemeleri hazine tarafından yapıldığından vatandaşların ayrıca sağlık giderleri için para ödemeleri gerekmemektedir. Ancak bu kart, her vatandaşa verilmemekle birlikte sadece gerçekten yoksul ve ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen kişilere verilmektedir.

Yeşil Kart Ne İşe Yarar?

Ülkemizde bir çok vatandaş aracılığıyla kullanılan Yeşil Kart 3816 Sayılı Kanun ile yardıma muhtaç ve sağlık güvencesi olmayan bireylere ücretsiz olarak sağlık hizmeti alabilmeleri için verilen bir belgedir. Muhtaç vatandaşlar bu belge ile sağlık olanaklarından ücretsiz yararlanabilmektedir. Ayrıca eczaneden alacağı ilaçların katkı payı devlet aracılığıyla karşılanır.

Yeşil kart sahiplerine bunun yanı sıra yoksulluk yardımı da verilmektedir. Yeşil Kartlılara devlet yardımı ayni ve maddi olarak yapılmaktadır.

Yeşil kart sahipleri başvuru yaparlarsa devletten gebelik, eğitim, kömür, yaşlılık, aşı, engelli yardımı alabilirler.

Yeşil Kart nerede geçerli ; Vatandaşlar Yeşil Kart ile prim ödemeden yalnızca Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastane,  ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlık merkezlerindeki  hizmetlerden faydalanabilirler. Eczanelerde katkı payı ödemezler.

Yeşil kart sahipleri başvuru yaparlarsa devletten gebelik, eğitim, kömür, yaşlılık, aşı, engelli yardımı alabilirler.

Yeşil Kart Nasıl Alınır?

Yeşil kart çıkartmak için ne yapmam lazım diye soruyorsanız yapmanız gereken ilk şey öncelikle e-devlet üzerinden ya da ikamet ettiğiniz bölgedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı vasıtasıyla gelir testi yaptırmaktır.

Sistemde gelir düzeyleri belirli bir sistematiğe göre sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflardan birisi de G0 olmaktadır. G0, gelir düzeyinin muhtaçlık sınırının altında kaldığını ifade eder. Dolayısıyla da gelir testi sonucunda G0 sınıfına giriyorsanız gerekli belgeleri düzenleyerek ilgili mercilere yeşil kart başvurusu yapmak için talepte bulunabilirsiniz.

Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeşil kart başvurusu için ilk aşamada gelir testine girdikten sonra eğer bu testte G0 sınıfına girdiyseniz başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz. Gelir testi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılabildiği gibi aynı zamanda e devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. Ayrıca e devletten yeşil kart başvurusu yaptığınızda belgelerinizi ibraz edene kadar ön başvurunuz da alınmış olacaktır.

Gelir testini geçtiğiniz takdirde size randevu günü ve saati verilecektir. O tarih ve saatte Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine gerekli belgelerinizi hazırlayıp giderek başvurunuzu bizzat gerçekleştirmelisiniz. Başvuru sonrasında tüm belgeler ile birlikte değerlendirme süreci başlamaktadır.

Yeşil Kart Başvurusu E Devlet

E devletten yeşil kart başvurusu yapılır mı sorusu çok sık gelen sorular arasında yer alıyor. Bir üst başlıkta da belirttiğimiz gibi gelir testinin e-devlet üzerinden yapılması mümkün olmasıyla birlikte e-devlet üzerinden yapılan başvurular da ön başvuru yerine geçmektedir. Dolayısıyla da e-devlet üzerinden gelir tespitini yaptırarak aynı zamanda başvuru formunu doldurup ön başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru yapmak için doğrudan https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkine tıklayarak başvuru ekranına gidebilirsiniz. İlk aşamada sizden TC kimlik ve şifre bilgisi istenecektir. Bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra formu doldurarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki adımları da izleyerek e-devlet yeşil kart başvurunuzu hızlıca yapabilirsiniz;

  • https://www.turkiye.gov.tr/ sitesine gidin, TC kimlik ve şifreniz ile sisteme giriş yapın.
  • Ana sayfada yer alan “e-Hizmetler” menüsünden “Kurumlar” kategorisine ilerleyin.
  • Kurumlar arasından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı bulun.
  • Karşınıza çıkan “Gelir Testi” seçeneğini tıklayın. Bu sayfada gelir testinizi sorgulayabileceğiniz gibi gelir testi yaptırmak için formu da doldurabilirsiniz.

Yeşil Kart Başvuru Formu

Yeşil kart başvuru formu nereden alınır; Yeşil kart başvurusunun en önemli adımı başvuru formunu doğru ve eksiksiz doldurmaktır. Söz konusu başvuru formu, Valiliklerin sosyal yardım birimlerinden ya da kaymakamlıklardan alınarak doldurulmalıdır. Eğer il merkezinde ikamet ediyorsanız Valiliğe giderek ilçe merkezinde ikamet ediyorsanız kaymakamlığa giderek form alıp doldurmanız gereklidir.

Başvuru formunu doldurup ibraz ettikten sonra başvuru değerlendirme süreci başlar. Şayet başvuru sırasında üzerinizde mal varlığının olmadığı, sosyal güvenceniz olmadığı tespit edilirse yeşil kart başvurunuz onaylanır.

Yeşil Kart Başvuru Şartları 2024

Yeşil kart nasıl alınır? kimlere verilir; SGK yeşil kart belgesi almak isteyen vatandaşların birtakım şartları karşılıyor olması gereklidir. Bu şartların başında;

  • Kişinin Emekli Sandığı, SGK ya da Bağ-Kur fark etmeksizin hiçbir sosyal güvencesi olmaması,
  • Hane gelirinin asgari ücretin üçte ikisinin altında kalması,
  • Başvuru yapan kişinin üzerinden herhangi bir mal varlığının olmaması gelmektedir. Kısacası; başvuru yapan kişilerin gelir testi sonrasında gerçekten ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilmelidir.

Bu şartları karşılayan vatandaşlar başvuru sonrasında SGK yeşil kart almaya hak kazanmaktadır.

Yeşil Kart Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Yeşil kart almak için ne gerekli sorusunun cevabı, her başvuru yapacak olan vatandaş tarafından başvuru öncesinde bilinmelidir. Eğer yeşil kart için başvuru yapacaksanız başvuru öncesinde;

  • Başvuru yapacak olan kişinin TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Hane bireylerinin TC kimlik kartlarının fotokopileri
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınan muhtaçlık belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Başvuru sahibinin adına olması gereken kira kontratı
  • Eğer hane içerisinde engelli birey varsa bireyin geçerliliği dolmamış olan güncel sağlık kurulu raporu,
  • Yeşil kart başvuru formu
  • Gelir testi sonuç belgesi
  • Hane bireylerinin gelir ya da gelirsizlik belgesi
  • Eğer başvuru sahibinin çalışmasına engel olan bir kronik hastalığı var ise sağlık kurulu raporu
  • Eğer hanede 18 yaş altı çocuk varsa çocukların öğrenci belgesini hazırlayarak başvuru dosyasına eklemelisiniz.

Yeşil Kart Başvuru Sonucu Sorgulama

E devletten yeşil kartlı olduğumu nasıl öğrenebilirim diye merak ediyorsanız başvuru sürecinizi e devlet sistemi üzerinden basit adımlarla hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. E-devlet kapısından başvuru sonucunuzu sorgulamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  • turkiye.gov.tr adresine gidip ilk olarak giriş bilgilerinizi girerek sisteme giriş işlemini gerçekleştirin.
  • Daha sonrasında ana sayfadaki “e-Hizmetler” menüsünden Kurumlar seçeneğine gidebilir ya da direk ana sayfadaki arama kutucuğuna “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” yazabilirsiniz.
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasında “Gelir Testi Sorgula” ekranını göreceksiniz.

Sorgulama soncunda eğer “G0” yazıyor ise başvurunuz onaylanmış demektir. Ancak sorgulama ekranında doldurulması gereken boş bir form görüyorsanız bu durum gelir testinizin yapılmadığını ya da başvurunuzun onaylanmadığını ifade etmektedir.

Gelir Testi Sonucu Öğrenme

Yeşil kart başvuru sonucu nasıl öğrenilir;

  • Başvuru sahibi turkiye.gov.tr adresi kullanılarak, SGK yeşil kart başvuru işlemi yapmalıdır.
  • T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girerek-devlet giriş sayfası doldurduktan sonra “Giriş” butonuna tıklanmalıdır.
  • E-devlet ana sayfasındaki “E-Hizmetler” bölümüne ardından “Kurumlar” seçeneğine tıklayınız.
  • Kurumlar sayfasına giriş yaptıktan sonra “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” seçeneğine tıklayınız
  • Aile ve Çalışma Bakanlığı sayfanın açıldıktan sonra yeşil kart sorgulaması için “Gelir Testi Sonucu Sorgulama” seçeneğine tıklayınız.

E-Devlet gelir testi sorguma sayfasına doğrudan giriş yapmak isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/ashb-gelir-testi-sonucu-sorgulama linke tıklayabilir

Gelir testi sonucu olumlu olan vatandaşlar yeşil kart başvurusu için başvuru formu doldurulabilir.

Yeşil Kart Kimlere Verilir?

Kimler Yeşil Kart Başvurusu Yapabilir? Kimler Alabilir?

  • Yeşil kart; 3816 Sayılı Kanun ile yardıma muhtaç olduğu kabul gören ve sağlık güvencesi olmayan bireylere,
  • Hanede yaşayan bireylerin kişi başı gelir hemen hemen net asgari ücretin 1/3’ünün altında olan ailelere verilir.

Kısa olarak sosyal güvence kapsamı içinde olmayan muhtaç, dar gelirli, yoksul, işsiz bireyler, gelir testi sonucu olumlu yanıtlanan vatandaşlar yeşil kart başvurusu yapabilir.

Yeşil kart başvurusundan önce yapılan gelir testi başvurusunda hemen hemen geliriniz net asgari ücretin 1/3’ünün üzerinde ise; bu durumda Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamı içindeki aylık primlerinizi ödeyerek devletin sağlamış olduğu sağlık hizmetlerinden  faydalanabilirsiniz.

Yeşil Kart Başvurusu Nereye Yapılır?

Ülkemizde yaşayan, T.C vatandaşı olan, hiç bir sosyal güvencesi olmayan dar gelirli, muhtaç ve hanede yaşayan kişi başı gelir hemen hemen asgari ücretin 1/3’ünün altında olan vatandaşlar Yeşil Kart Başvuru yapabilirler.

Yeşil kart alabilmek için ilk şart gelir testi yaptırmaktır. SYDV’da yapılan gelir testi sonucunuzu sosyal güvenlik kurumuna teslim etmeniz gerekir

Valilik yahut kaymakamlık hizmet binalarından bulunan Yeşil Kart bürolarına, nüfus cüzdanı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, 2 adet fotoğraf, ikametgah belgesi ve Yeşil Kart Başvuru Formu doldurarak Yeşil Kart Başvurusu uygulayabilirsiniz.

Gelir testi başvurunuz neticelendikten sonra bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek tescili açtırmalısınız, açılış tarihinden bu yana Yeşil Kartınız ile sağlık olanaklarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Yeşil Kartlılar Hangi Yardımlardan Faydalanabilir?

Yeşil kart sahibi olanlar öncelikle tüm devlet hastanelerinde, sağlık ocaklarında ve diğer devlete bağlı sağlık kurumlarında ücretsiz muayene ve tedavi hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Yeşil kart sahiplerinin sahip olduğu avantajlardan birisi de katılım payıdır. Yeşil kart sahipleri ilaç alırken katılım payı ödemeden ilaçlarını da ücretsiz şekilde alabilmektedirler.

Muayene ve tedavi gibi sağlık hizmetlerinin ve ilaç temininin yanı sıra yeşil kart sahibi olan vatandaşlar belediyelerin ve sosyal yardımlaşma vakıflarının verdiği gıda yardımı, kira yardımı, elektrik desteği, yakacak yardımı gibi sosyal yardımlarından da faydalanma konusunda öncelikli gruplar arasında yer alır.

Yeşil Kart Hangi Hastanelerde Geçerli 2024

Yeşil kart, Türkiye genelindeki tüm devlet hastanelerinde, sağlık ocaklarında ve devlete bağlı diğer sağlık kurumlarda geçerli olan bir belgedir. Yeşil kart sahipleri, devlete bağlı tüm sağlık kurumlarında ücretsiz muayene ve tedavi hizmeti alırken aynı zamanda ilaçlarını alırken de katılım payı ödemezler.

Yeşil Kartlılar Özel Hastaneye Gidebilir mi?

Yeşil kart, devlete bağlı sağlık kurumlarının aksine özel hastanelerde ve özel sağlık kuruluşlarında geçerli değildir. Eğer yeşil kart sahipleri özel hastanelerde muayene ve tedavi gibi sağlık hizmetleri alırlarsa tüm hizmet ve alınmış ise ilaç katılım payı ödemelerini bizzat yapmaları gerekmektedir. Bu sebeple yeşil kartlılar özel hastaneye giderek yeşil kart avantajlarından faydalanamazlar.

Yeşil Kart Hangi Durumlarda İptal Olur?

Yeşil kartların devlet tarafından belirlenen bir geçerlilik süresi vardır ve bu süre dolduğundan yeşil kart otomatik olarak iptal olur. Eğer vatandaşın muhtaçlık durumu devam ediyorsa o halde tekrar başvuru yapması gereklidir. Ancak yeşil kart geçerlilik süresi dolmadığı takdirde bazı durumlar da yine kartın iptal olmasına neden olabilmektedir.

  • Gelir testi güncellemesi sonrasında hane gelirinin asgari ücretin üçte ikisinin üstüne çıkması,
  • Başvuru yapan kişinin ya da hanedeki diğer üyelerden birisinin sigortalı bir işe başlaması,
  • Kişinin yurtdışına çıkabilmesi,
  • Kişinin emeklilik hakkı kazanması,
  • Yeşil kart sahibinin ev ya da araba gibi herhangi bir mal edinmesi,
  • Yeşil kart sahibinin anne, baba, eş ya da çocuk gibi diğer aile üyelerinden birisinin sağlık sigortasından faydalanmaya başlaması yeşil kartın derhal iptal olmasına neden olan durumlardır.

Yeşil Kart Ne Kadar Sürede Çıkar?

Yeşil kart kaç günde çıkar sorusunun cevabı aslında yoğunluğa bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genelleme yapacak olursak yeşil kart başvurularının tamamlama süreci ortalama 15 iş günüdür. Şayet yoğunluk olduğu takdirde bu süre 30 iş gününe kadar da uzatabilmektedir.

Yeşil kart başvurularının değerlendirme sürecinin tamamlanması ile birlikte başvuruları onaylanan vatandaşların yeşil kartları ise en kısa sürede teslim edilmektedir.

Yeşil Kart Ne Kadar Geçerli?

Yeşil kart geçerlilik süresi toplamda 2 yıldır. 2 yıllık süre sonrasında yeşil kart otomatik olarak iptal edilir. Eğer yeşil kart sahibinin durumunda bir değişiklik yok ise ve halen gerekli şartları karşılıyor ise bu durumda tekrar gelir testi yaptırarak gelir testini güncellemesi gereklidir.

Güncel gelir testi ile birlikte tekrar yeşil kart başvurusu yapılabilmektedir. Yapılan başvuruda başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesinin altında olduğu saptandığında 2 yıl süreli yeni bir yeşil kart SGK tarafından verilmektedir.

Yeşil Kart Başvurusu Telefon Numarası

Yeşil Kart başvurusu ve başvuru süreci ile ilgili bilgi almak için bağlı olduğunuz ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ile iletişime geçebilir yahut Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.

Yeşil Kart Başvurusu Ücretli mi?

Greencard başvurusu yani yeşil kart başvurusu tamamen ücretsizdir. Dolayısıyla da başvuru yapacak olan vatandaşlardan başvuru sırasında kurumlar tarafından herhangi bir ücret talep edilmez.

Yeşil Kart Gelir Testi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Gelir Testi Hesaplama 

  • Hane içinde yaşayan kişi sayısı
  • Hane içinde çalışan kişi sayısı
  • Hanede çalışan kimse yoksa hanenin kira olup olmadığı
  • Günlük tüm gider ve gelirler (gıda-ulaşım)
  • Hanede yaşayan çocuk sayısı ve yaşları

E-devlet gelir testi başvuru seçeneği bulunmamaktadır. Gelir testi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında yapılmaktadır. Lakin gelir testi sonucunuzu e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.

Gelir Testi Sonucu G0, G1, G2 ve G3  Ne Demek?

  • G0: Geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (primlerini devlet öder / yeşil kart alabilirler)
  • G1: Geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olan bireyler
  • G2: Geliri aylık brüt asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olan bireyler
  • G3: Geliri aylık brüt asgari ücretin iki katından fazla olan bireyler
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.