Sosyal Yardım Parasına Haciz Konulabilir mi?

Sosyal Yardım Parasına Haciz Konulabilir mi?
05.03.2024 16:36
A+
A-

Sosyal Yardım Parasına Haciz Konulabilir mi? Türkiye’de dar gelirli ve muhtaç olan vatandaşlara belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, kaymakamlıklar, valilikler ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ayni ve nakdi olmak üzere farklı sosyal yardımlar verilmektedir.

Geçim sıkıntısı yaşayan ve nakdi sosyal yardım almak isteyen vatandaşlar ilgili kurumlara başvuru yaparak yardım talep edebilmektedir. Başvuruları olumlu olarak değerlendirilen vatandaşların sosyal yardımları ise genellikle vatandaşların PTT hesaplarına yatmaktadır.

Borcu olan, sosyal yardım başvurusu yapan ve başvurusu onaylanan vatandaşlar ise alacakları sosyal yardım parasına haciz konulup konulamayacağını sıklıkla araştırmaktadır. Sizler de yazımızın devamında sosyal yardım parasına haciz konulabilir mi? sorusunun ayrıntılı cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Sosyal Yardım Parası Ne Demek?

Sosyal yardım parası; belediye, sosyal yardım ve dayanışma vakfı ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi farklı kurum ve kuruluşların dar gelirli ve muhtaç vatandaşlara yapmış olduğu nakdi yardımdır. Günümüzde farklı kurum ve kuruluşlar yoksul vatandaşlara sosyal yardım parası ödemektedir.

Muhtaç vatandaşlara verilen sosyal yardım parasının miktarı, ödenme süresi gibi sosyal yardım dair tüm detaylar yardımı veren kurumun bütçesine ve vatandaşların muhtaçlık seviyesine göre değişkenlik göstermektedir.

Sosyal yardım parası, yoksul vatandaşlara sunulan nakdi yardım türüdür. Ancak nakdi yardımların yanı sıra dar gelirli vatandaşlara gıda ve erzak yardımı, kömür yardımı, kırtasiye yardımı ve benzeri gibi ayni yardımlar da verilmektedir.

Sosyal Yardım Parasına Haciz Konulabilir mi?

Sosyal yardım parasına haciz konulur mu sorusu borcu olan muhtaç vatandaşların merak ettiği konuların başında gelir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun 29. Maddesinde belirtildiği üzre sosyal yardımlar haczedilemez.

Sosyal yardım parasına herhangi bir haciz işlemi yapılamayacağı gibi aynı zamanda herhangi bir vatandaş aldığı sosyal yardım parasını 3. Kişiye devretme hakkına da sahip değildir.

Sosyal yardım parası, gereksinimi olan bir çok insana yapılan yardım parası olmaktadır. Bilhassa son senelerde yaşadığımız bir çok ekonomik zorluk ile beraber yapılan sosyal yardımlar ile birlikte belli miktar ödetilmektedir. Sosyal yardım parası almak isteyen bir çok kişi ise koşulları sağladığı takdirde başvuru yapabilmektedir.

Sosyal yardım parasına başvuru yapan bireyler yalnızca işi olmayan bireyler olmamaktadır. Kimi zaman borcu olan bireyler de özellikle haciz gelecek kadar çok fazla borcu olanlar da bu yardım parasına başvuru yapmaktadır.

Böyle bir durumda ise akla ilk kez sosyal yardım parasına haciz konulabilir mi sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabını kanunlar içinde ararsanız eğer kanunlara göre sosyal yardım parasına haciz konulmamaktadır. Lakin kanunlarda haciz konulmayacağı belirtilse de kimi zaman sosyal yardım parasına haciz geldiğini fark edebilirsiniz.

Sosyal Yardım Parasına Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?

Her ne kadar 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında sosyal yardım parasına haciz konulamayacağı ifadesi yer alsa da sosyal yardım parasına bloke konulması muhtemeldir. Sosyal yardım ödemesi alan vatandaşların ödemelerine bloke ya da haciz konulduğu takdirde haciz koyan bankaya blokeyi kaldırmaları için itiraz etmeleri gerekmektedir.

Vatandaşların blokeye karşı itiraz bulunmaları halinde blokenin banka tarafından kaldırılmaması da muhtemel bir durumdur. Eğer itiraza rağmen banka blokeyi kaldırmaz ise bu durumda alınan yardım parasını ve gelen haczi ifade eden belgeler ve hacze itiraz ettiklerini ifade eden dilekçe ile il icra dairesine ibraz etmeleri gereklidir.

Yardım Parasına Bloke Konulabilir mi?

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu 29. Maddesinde yer alan ifadeye göre sosyal yardım parasına bloke ya da haciz konulamamaktadır. Şayet böyle bir durum meydana geldiğinde sosyal yardım parası alan vatandaşların itiraz etme hakkı saklı tutulmaktadır.

Sosyal Yardımlardan İcra Kesintisi Olur mu?

Sosyal yardım parası, dar gelirli ve muhtaç olan kişilerin geçim sıkıntısını bir nebze de olsa hafifletebilmek adına verilen bir nakdi yardımdır. Dolayısıyla da muhtaç vatandaşlara verilen sosyal yardım parasına haciz ve bloke koyulamayacağı gibi aynı zamanda sosyal yardım paralarından icra kesintisi de yapılmamaktadır.

Devlet Yardımına Haciz Konulur Mu?

Devlet gereksinimi olan bir çok insana yardım parası vermektedir. Lakin kimi zaman verdiği yardım parasına haciz konulmaktadır. Bundan dolayı de bir çok kişi devlet yardımına haciz konulur mu sorusunun yanıtını aramaktadır.

Kanunlara göre ihtiyaç ve muhtaç sahibi bireylere yapılan yardım parasına haciz konulmamaktadır. Lakin size yapılan haciz parasına haciz konulma durumu ile yüz yüze kaldıysanız eğer dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz. Davayı kazanmanız içerisinde ise devlet yardımını almaya devam edebilir ve haciz hususunda endişe duymak zorunda artık kalmazsınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.