Mahkum Ailelerine Maaş Yardımı Nasıl Alınır? Ne Kadar? Başvuru Formu
Mahkum Ailelerine Maaş Yardımı Nasıl Alınır? Ne Kadar? Başvuru Formu; Türkiye’de belediyeler ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra birçok dernek ve vakıf tarafından da mahkum ailelerine el uzatılmaktadır. Kurum, kuruluş ve vakıflar mahkum ailelerine hem nakdi hem de ayni yardımlar yapmaktadır.
Eşi cezaevinde olan, geliri olmayan kadınlar ve aynı zamanda kadınlar hem kendi geçimleri hem de varsa bakmakla yükümlü oldukları çocukları için farklı sosyal yardımlar alma hakkına sahiptir. Özellikle kurumlar tarafından verilen şartlı eğitim ve sağlık yardımı, aşı parası ve doğum yardımı gibi destekler hem mahkum eşlerinin hem de çocuklarının gelişimi ve geçimine destek olmaktadır.
Yazımızın devamında mahkum ailelerine maaş ne kadar? Mahkum ailelerine yardım başvurusu nasıl yapılır ve başvuru formu hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.
Mahkum Ailelerine Maaş Yardımı Nasıl Alınır?
Mahkum ailelerine maaş yardımı alabilmek için öncelikle gerekli şartlara sahip olmak gereklidir. Gerekli şartlara sahip olan mahkum eşleri, kendisi ve çocukları için nakdi yardımların yanı sıra aynı zamanda birçok ayni yardım da alabilmektedir. Söz konusu yardımlardan faydalanmak için mahkum ailelerinin gerekli yerlere başvuru yapmaları gerekmektedir.
Mahkum Ailelerine Maaş Başvurusu Nereye Başvurulur?
Mahkum eşlerine maaş için nereye başvurulur sorusunu mahkum eşleri oldukça fazla sormaktadır. Eşi mahkum olan ve geliri olmayan kadınlar ikamet ettikleri bölgedeki kaymakamlıklara, belediyelere ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapabilmektedirler. Ayrıca birçok ilde mahkum ailelerine nakdi ve ayni destekler veren dernek ve vakıf kuruluşları da bulunmaktadır.
Başvuru yapacağınız kurum ya da kuruluşa göre başvuru formunda yer alan sorular da farklılık gösterebilmektedir. Ancak tüm kurum ve kuruluşlarda başvuru sırasında mutlaka başvuru formunu doğru ve eksiksiz bilgilerle doldurmalısınız. Aksi halde gerekli şartları taşımadığınız halde asılsız bilgilerle yardım başvurusu yapar iseniz başvurunuz değerlendirmeye alınmadan reddedilecektir.
Mahkum Ailelerine Maaş Başvuru Formu
Eşi mahkum olan kadınlar kendileri ve çocukları için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından, belediyelerden ya da başka kurum ve kuruluşlardan maaş yardımı talep etmek için başvuru formu doldurmak durumundadırlar.
Mahkum aileleri maaş başvurusu gibi nakdi yardımların yanı sıra aynı zamanda gıda, şartlı eğitim, şartlı sağlık ve benzeri gibi yardımlar için de başvuru yapacakları zaman da mutlaka başvuru formunu eksiksiz doldurmaları gereklidir.
Başvuru formunda mahkum eşlerinin aylık gelir ve gider bilgilerinin yanı sıra aynı zamanda bakmakla yükümlü oldukları kişilerle ilgili de sorular vardır. Bu sorular aynı zamanda başvuru sahiplerinin muhtaçlık seviyeleri saptanmaktır.
Mahkum ailelerine maaş yardımı başvuruları genellikle birkaç hafta içinde sonuçlanabilmektedir. Ancak başvuru sırasında formdaki soruların doğru bilgilerle doldurulması son derece önemlidir. Yanlış bilgiler verenler tespit edildiği takdirde başvuruları reddedilmektedir.
Mahkum Ailelerine Maaş Yardımı Yapan Kurumlar Hangileri?
Cezaevine giren mahkumların eşlerine, çocuklarına ya da ailelerine yarım yapan birçok devlet kurumu, kuruluş, dernek ve vakıf vardır. Mahkum ailelerine yardım yapan devlet kurumlarının başında;
- Belediyeler
- Kaymakamlıklar
- Valilikler
- Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gelmektedir.
Yukarıda saymış olduğumuz devlet kurumları mahkum ailelerine sadece maaş yardımı değil aynı zamanda eş ve çocuklara farklı nakdi ve yani yardımlar da yapmaktadır. İhtiyaç sahibi olan mahkum eşleri kurumlara başvuru yapıp başvuru formunu doldurarak söz konusu yardımlardan faydalanabilmektedir.
Mahkum Ailelerine Maaş Başvurusu Nereye Yapılır?
Mahkum ailelerine maaş başvurusu için bağlı bulunulan belediyelere, kaymakamlıklara ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na veya yardım yapan dernek ve vakıflara başvuru yapılmaktadır.
Başvurulan kurumlara göre başvuru formu birbirinden değişiklik göstermektedir. Belediyeler, dayanışma vakıfları, sosyal yardımlaşma kurumları ve daha fazlası birbirinden farklı sorular içerebilmektedir.
Lakin muhtaç olmamasına rağmen kendisini muhtaç gösteren bireyler gerekli incelemelerin gerçekleştirilmesi durumunda yardımdan yararlanamayacaktır.
Eşi Cezaevinde Olan Kadınlara Yapılan Yardımlar
Türkiye genelinde birçok belediye muhtaç ve dar gelirli vatandaşların yanı sıra aynı zamanda muhtaç olan mahkum ailelerine de yardım eli uzatmaktadır. Söz konusu yardımlar kapsamında mahkum eşleri kendileri ve çocukları için gıda, şartlı eğitim, şartlı sağlık, giysi ve eşya yardımı gibi birçok yardıma başvuru yapabilmektedir.
Belediyeler aynı zamanda kimsesiz olan muhtaç mahkum ailelerine BİM, ŞOK ve A101 gibi marketlerde gıda ve temizlik gibi temel ihtiyaçlarını alabilmeleri için yardım kartı vermektedir. Yardım kartlarına her ay düzenli olarak ailelerin muhtaçlık seviyesine göre bakiye yüklenmektedir.
Belediyelerin mahkum ailelerine verdiği yardımlardan birisi de eğitim-öğretim dönemleri öncesinde çocuklara verilen kırtasiye desteğidir. Bazı belediyeler doğrudan okul malzemeleri ile destek verirken bazı belediyeler kırtasiye desteğini nakit olarak da yapabilmektedir.
Mahkum aileleri ve eşleri e-devlet sistemi üzerinden sosyal yardımlara başvuru yapabilmektedir. E-devlet sistemi üzerinden başvuru yapmak isteyen muhtaç mahkum aileleri https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklayarak doğrudan başvuru sayfasına erişebilmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Mahkum Yakınlarına Yapılan Yardımlar Nelerdir?
Ailenin korunması ve çocuk gelişiminin desteklenmesi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç ailelere olduğu gibi aynı zamanda muhtaç olan mahkum ailelerine de sosyal yardımlar yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mahkum ailelerine SED yardımının yanı sıra aynı zamanda şartlı eğitim ve sağlık yardımı gibi yardımlar da yapmaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yardım almak isteyen mahkum eşleri ise söz konusu yardımlardan faydalanabilmek için kaymakamlıklar binasında yer alan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapmalıdır.
SED Yardımı
Dar gelirli ve muhtaç ailelerin çocuklarının eğitimlerine destek olmak için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen SED yardımı, aynı zamanda muhtaç mahkum ailelerinin çocuklarına da verilmektedir.
SED yardımı, muhtaç ailelerin ilköğretim, lise ve üniversite eğitimi alan çocukları için gerekli şartlar sağlandığı takdirde verilebilmektedir. Ailelerin muhtaçlık seviyesi doğrultusunda bazı ailelere tek seferlik verilen SED yardımı, bazı ailelere çocuk kendi ekonomik özgürlüğünü kazanana kadar düzenli olarak da verilebilmektedir.
Çocukları için SED yardımı almak isteyen mahkum eşleri, https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linki üzerinden ön başvurularını kısa sürede gerçekleştirebilmektedir.
SED yardımı ne kadar 2024 yılında güncel zam oranlarıyla birlikte netlik kazanmıştır. Asgari ücrete gelen güncel zamlarla birlikte SED yardımı ödeme oranları aşağıdaki tablodaki gibidir;
Eğitim Grupları | Oranlar % | Ekonomik Destek Tutarı |
Okul Öncesi Çocuk | 50 | 3.614,13₺ |
İlköğretime Devam Eden Çocuk | 75 | 5.421,20₺ |
Orta Öğretime Devam Eden Çocuk | 80 | 5.782,62₺ |
Orta Öğretim Seviyesinde Olup Okula Devam Etmeyen Çocuk için | 50 | 3.614,14₺ |
Korunma/Bakım Kararı ile Yüksek Öğrenime Devam Eden | 90 | 6.505,44₺ |
Kuruluş Bakımından Ayrılan Gençler | 40 | 2.891,31₺ |
Şartlı Sağlık Yardımı
Şartlı sağlık yardımı, ihtiyaç sahibi ailelerin 0 ila 6 yaş arasındaki çocuklarının temel sağlık ihtiyaçlarının karşılanması ve aşılarının yaptırılması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bir yardım türüdür. Dolayısıyla da söz konusu yardıma sigortalı bir işi ve sosyal güvencesi olmayan kişiler başvuru yapabilmektedir.
Çocukları için şartlı sağlık yardımı almak isteyen mahkum aileleri, başvurularını ikamet ettikleri bölgedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapmalıdırlar. Ancak şartlı sağlık yardımı alan aileler çocuklarının sağlık kontrollerini aksatmaları durumunda yardım doğrudan bakanlık tarafından kesilmektedir.
Şartlı Eğitim Yardımı
Şartlı eğitim yardımı, muhtaç ve geliri olmayan mahkum ailelerine verilen yardımlardan birisidir. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencisi çocukları olan ailelere her ay düzenli olarak verilmektedir. Bir ailenin çocukları için şartlı eğitim yardımı alabilmesi için sigortasız ve işsiz olması şartı öncelikli olarak aranmaktadır.
Mahkum Ailelerine Yardım Eden Dernekler Nelerdir? Hangi Yardımları Verirler?
Belediyeler ve diğer devlet kurumları gibi aynı zamanda birçok özel dernek ve kuruluş da mahkum ailelerine ve çocuklarına hem nakdi hem de ayni yardımlar yapmaktadır. Eşi cezaevinde olan, hiçbir geliri olmayan ve geçim sıkıntısı çeken kadınlar birçok dernekten kurumların vermiş olduğu gıda, kıyafet, eğitim ve kırtasiye, eşya yardımı gibi yardımlar alabilmektedir.
Mahkum eşleri hem kendileri hem de çocukları için derneklerden yardım talebinde bulunabilmektedir. Söz konusu yardım başvuruları genellikle derneklerin resmi web siteleri üzerinden yapılabilmektedir. İHH İnsani Yardım Derneği, Ahbap Derneği, TOÇEV gibi dernekler başta olmak üzere neredeyse tüm dernekler mahkum eşlerine ve çocuklarına sosyal yardımlar yapabilmektedir.
Mahkum Yakınlarına Yardım Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Belediyelere ya da diğer devlet kurumlarına ayni ya da nakdi sosyal başvurusu yapmak isteyen dar gelirli mahkum aileleri, başvuru öncesinde bazı belgeleri güncel olarak hazırlamak durumundadır. Bu nedenle başvuru öncesinde mutlaka başvuru yapacak olan mahkum eşi;
- Eşinin mahkum olduğunu ispatlayan müddetname belgesini,
- TC kimlik kartını ve fotokopisini,
- Çocukları için eğitim yardımı almak istiyorsa çocukların öğrenci belgelerini, TC kimlik kartlarını ve fotokopilerini,
- Ailenin ikametgah belgesini,
- Ailenin vukuatlı nüfus kayıt örneğini,
- Muhtarlıktan alınmış olan fakirlik belgesini,
- Çalışmadığını ispatlayan ve SGK’dan alınmış olan işsizlik belgesini,
- Gelir belgesi ile mal beyannamesini hazırlaması gerekmektedir.
Eğer başvuru yapacak olan mahkum eşlerinin üzerlerine kayıtlı ev, araba, arasa, tarla ve benzeri gibi mallar var ise bu kişiler sosyal yardım başvurusu yapma hakkına sahip olmamaktadır. Bununla birlikte engelli ya da hasta olan kişiler için kurumlar ek belgeler de talep edebilmektedir. Dolayısıyla da başvuru öncesinde başvuru yapılacak kurumun ilgili birimiyle iletişime geçerek gerekli belgeler listesi alınması daha doğru olacaktır.
Mahkum Ailelerine Yardım Başvurusu Nereye Yapılır?
Belediyelerden sosyal yardım ve maaş almak isteyen mahkum eşleri, belediyelerin online web siteleri üzerinden ya da bizzat belediyeye giderek form doldurup başvuru yapabilmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mahkum ailelere yardım başvurusu ise ikamet edilen bölgedeki kaymakamlık binasında bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları kanalıyla yapılmaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın vereceği tüm sosyal yardımların başvurularını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları almaktadır.
Mahkum Maaşı Ne Kadar?
Mahkum maaşı sorgulama yapmak isteyen birçok vatandaş, mahkumların maaş alma hakkının olup olmadığını merak ediyor. Ancak şunu belirtmeliyiz ki; devlet tarafından cezaevine giren mahkumlar için herhangi bir yardım ya da maaş uygulaması söz konusu değildir. Ancak cezaevine girenlerin muhtaç olan eşlerine ve çocuklarına gerek devlet kurumları gerekse dernek ve vakıflar tarafından sayısız ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır.
Eşi Hapiste Olan Kadınlara Maaş Ne Kadar 2024
Mahkum eşleri ne kadar maaş alıyor sorusu sıklıkla sorulsa da böyle bir maaş ve yardım türü olmadığını dile getirmeliyiz. Cezaevine giren hükümlü kişiye ya da mahkumun eşine herhangi bir maaş bağlanmamaktadır. Ancak eşi cezaevine girdikten sonra muhtaçlık seviyesinin altında yaşamak durumunda yaşamak durumunda olan yoksul eşler için gerek devlet kurumları gerekse dernekler birçok farklı sosyal yardımlar vermektedir.
Mahkum eşleri hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları çocukları için gıda ve erzak, şartlı eğitim ve sağlık, SED yardımı gibi yardımların yanı sıra kıyafet, kırtasiye ve eşya gibi yardım başvurusunda da bulunabilmektedir.
Sosyal yardımlar alanında geniş bir kapsama sahip olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvuru yapmak için ALO 183 ve ALO 144 sosyal destek hatları üzerinden, belediyelerin sosyal yardımları için ise ALO 150 Beyaz Masa hattı ile iletişime geçilerek bilgi alınabilmektedir.
Babası Cezaevinde Olan Çocuğa Maaş Veriliyor mu?
Babası cezaevine girmiş olan çocuğa devlet tarafından doğrudan maaş verilmez. Ancak muhtaçlık sınırının altında kalan ve gerek temel ihtiyaçlarını gerekse eğitim ihtiyaçlarını karşılayamayan çocuklara devlet kurumları tarafından gıda, kırtasiye, eşya ve kıyafet gibi yardımların yanı sıra aynı zamanda SED yardımı, şartlı eğitim ve sağlık yardımı gibi ödemeler yapılmaktadır.