Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu
Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu; Sosyal devlet anlayışı kapsamında ülkemizde her vatandaşın barınma hakkı vardır. Bu hakkı kullanmakta zorlanan, kirasını ödeyemeyen dar gelirli ve muhtaç kişilere ise devlet kira yardımı vermektedir.
İnsan hakları beyannamesinde her canlının barınma hakkı vardır. Bu hakka yönelik öncelikli olarak devlet, sosyal devlet anlayışını gözeterek kira yardımı başta olmak üzere birçok sosyal yardım yapmaktadır. Ayrıca sivil toplum örgütleri ve vakıflar da kira ve benzeri gibi yardımlar yapmaktadır.
Kira yardımı başvurusu nasıl yapılır ve kira yardımı başvuru sürecinde bilinmesi gereken tüm detayları yazımızın devamında sizler için bir araya getirdik.
Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Kira yardımı, dar gelirli ve muhtaç ailelere bazı şartları karşılamasıyla birlikte verilen bir sosyal yardımdır. Belirtilen şartları karşılayan vatandaşlar, kira yardımı için gerekli yerlere ilgili evraklarla birlikte başvuru yapabilmektedir.
Kira yardımı alabilmek için gerekli şartları karşıladıktan sonra ilgili yerlere gerekli evraklarla birlikte başvuru yapmak gereklidir. Başvuruları olumlu değerlendirilen vatandaşlar 2000 TL ila 5000 TL arasında kira yardımı alabilmektedir. Vatandaşların alacakları yardım miktarı farklı etkenlere bağlı olarak değişmektedir.
Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kira yardımı başvuru yapmak isteyen vatandaşların öncelikle mevcut e-devlet şifresi olması gereklidir. E-devlet şifreniz var ise https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine tıklayarak giriş ekranındaki bilgileri doldurup sisteme giriş yapmanız gerekecektir.
TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfadaki arama kutucuğuna “Kira yardımı” yazın ve arama sonuçları arasında yer alan “5543 Sayılı İskan Kanunu Kapsamında Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” seçeneğine tıklayın ve daha sonrasında karşınıza çıkan “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” sayfasına gitmek için ekranın alt kısmında yer alan “Uygulamaya Git” butonuna tıklayın.
Gelmiş olduğunuz elektronik başvuru sayfasında bireysel ve kurumsal başvuru seçenekleri arasından “Kendim için başvuruyorum” seçeneğini tıklayarak karşınıza çıkan ekranda size sorulan sorularını doğru ve eksiksiz olarak doldurun ve ardından sol altında bulunan onay kutularını doldurun.
İleri diyerek devam ettiğinizde sistem sizi yönergeleri ile yönlendirecektir. Sistemin yönlendirmelerini takip edere sizden istenen belgeleri de sisteme yüklemeniz gereklidir. Tüm bu aşamaları doğru bir şekilde ilerlediğinizde başvuru sürecinizi de başlatmış olacaksınız.
Kira Yardımı E-Devlet Başvuru Formu
Kira yardımı başvuru e-devlet üzerinden yapılırken başvuru sırasında mutlaka form doldurulması gereklidir. Form üzerinde kişisel iletişim bilgileriniz, kimlik bilgileriniz, gelir bilgileriniz gibi birçok bilgi sorulur. Ayrıca bu form, başvurunun değerlendirme sürecinde formda yer alan bilgiler son derece önemlidir. Zira formda belirtilmiş olduğunuz bilgiler online sistemler üzerinden teyit edilmektedir. Bu sebeple bilgileri doğru ve eksiksiz doldurmanız sürecin daha hızlı olması için son derece önemlidir.
Başvuru yapacağınız kurum hangisi olursa olsun vatandaşların başvuru esnasında mutlaka kira yardımı başvuru formu doldurması istenecektir.
Başvuru formlarında başvuru sahiplerinin muhtaç olup olmadıklarını tespit etmeye yönelik bir takım sorular bulunur. Meslek, aylık gelir-gider, iletişim ve ikametgah bilgilerinden bir araya gelen başvuru formunda vereceğiniz yanıtların doğru ve eksiksiz olması mühimdir.
Başvuru formunda yalan bilgi vererek örneğin muhtaç olmamalarına rağmen kendilerini muhtaç gösterenler yardım alsalar dahi aldıkları yardımı güncel faizi ile birlikte geri ödemek zorunda kalacaklardır.
Ödeme yapmayı reddeden bireylere ise kurum aracılığıyla dava açılarak yasal süreç başlatılır.
Kira Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
Kira yardımı başvurusu öncelikle e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. E-devlet sistemi üzerinden başvuru yapabilmek için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ linkine tıklayarak doğrudan sisteme giriş sayfasına gidebilirsiniz.
E-devlet sisteminden başvuru yapamıyorsanız o halde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilen müdürlüklere gidilerek de bizzat kira yardımı başvurusu yapabilirsiniz.
Kira Yardımı Başvurusu Şartları
Kira yardımı şartları, başvuru yapacak olan vatandaşlar için bağlayıcı özelliğe sahiptir. Zira söz konusu şartlara uygun olmayan vatandaşların ilgili makamlardan kira yardımı alması da söz konusu değildir. Kira yardımı almak için gerekli şartlar;
- Herhangi bir gelire sahip olmamak,
- Sosyal Güvenlik Kurumu kaydı olmaması,
- Başvuru yapacak olan kişinin herhangi bir mal varlığının olmaması,
- Başvuru yapacak olan kişilerin kaymakamlık ya da muhtarlık tarafından muhtaçlığının tespit edilmiş olmasıdır.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz şartlara uygun olan kişiler kira yardımı için başvuru yapma hakkına da sahip olurlar.
Devletten kira yardımı almak için bazı şartları sağlıyor olmanız gereklidir;
Kira Yardımı Başvuru Şartları
- Muhtaç veya işsiz bireyler
- Dar geliri ve yoksul bireyler
- Gelirsiz ve kimsesiz dul kadınlar
- Düşkünler
- Afetzedeler
- Kimsesiz muhtaç yaşlılar
- Engelliler ve kronik hastalar
- Muhtaç ve yoksul asker, şehit ve gazi yakınları
- Düzenli bir işi ve geliri olmasına rağmen hane halkı kişi başı aylık kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan bireyler kira desteği başvurusu yapabilirler.
Üzerine kayıtlı menkul yada gayrimenkulü olan vatandaşlar yardımlardan yararlanamazlar.
Kira Yardımı Kimler Alabilir 2024
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın projeleri kapsamında yer alan kira yardımı;
- İhtiyaç sahiplerine,
- Kirada oturan muhtaç yaşlı insanlara,
- Kiracı olan yoksul kişilere,
- Kronik hastalığı olan ve kirada oturan kişilere verilmektedir. Ayrıca tüm şartlar için “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olma” şartı vardır.
Kira Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
Ülkemizde belediyeler, kaymakamlıklar, dernek ve vakıflar yardıma gereksinimi olan yoksul ve dar gelirli vatandaşlara aylık kira borçlarını ödeyebilmeleri için kira yardımı yapmaktadır.
Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kaymakamlıklar aracılığı ile kira yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Kira yardımlarından yalnızca gerçek ihtiyaç sahipleri yararlanabilir.
Hanede yaşayan bireylerin düzenli geliri yahut sigortalı işi yoksa kira yardımı alabilirler. Devlet kira yardımı yaparken yoksul ailelerin evsiz kalmasını engelleme amacı gütmektedir.
Muhtaç aileler, kira yardımının bunun yanında gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı başvurusu da yapabilirler.
Kira yardımı yapan yerler;
- Belediyeler
- Kaymakamlıklar (SYDV)
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
- Dernek ve vakıflar
- E-devlet kira yardımı başvurusu
Kira Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Kira yardımı başvurusu yapmak için başvuru sırasında vatandaşlardan;
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi ve aslı,
- İkametgah belgesi,
- Geliri olmadığını gösterir belge,
- Kira tutarını bildiren belge,
- Hanede yaşayan kişi sayısını gösteren belge,
- En az 3 tane vesikalık fotoğraf
- Kira yardımı başvuru formu gibi belgeler talep edilmektedir.
Belediye Kira Yardımı Başvuru
Belediye kira yardımı başvuru için bağlı olduğunuz belediye binasına giderek başvuru formu ve gerekli belgeleri teslim ederek yardım isteklerinizi yetkililere iletebilirsiniz.
E-devlet belediye kira yardımı başvuru için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linke tıklayarak giriş uygulayabilirsiniz.
e-devlet platformu üzerinden yapılan başvurular ön başvuru olarak kabul edilmektedir. Ön başvuruları kabul gören vatandaşlar belediye binasına gerekli evrakları teslim ederek başvurularını tamamlayabilirler.
Belediye kira yardımı başvuru şartları, gerekli belgeleri ve başvuru süreci ile ilgili bilgi almak için ALO153 Beyaz Masa Hattını arayabilirsiniz.
Belediye Kira Yardımı Başvuru Sorgulama
Belediye binalarına giderek, telefon ile iletişime geçerek, e-devlet https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-hak-sahibi-ailelere-kira-yardm-yaplmas-3971 sorgulama yaparak yahut ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak kira yardımı başvuru sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kira Yardımı Başvuru
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kira yardım başvurusu yapmak isteyen vatandaşların, ikametgahlarının olduğu ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek başvuru formu doldurmalı ve gerekli belgeleri teslim ederek başvuru yapabilirler.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kira yardımı başvurusu internetten veya e-devlet üzerinden yapılmamaktadır.
ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek Hattını arayarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kira yardımı ile ilgili geniş bir şekilde bilgi edinebilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kira Yardımı Sorgulama
Başvuru yaptığınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilir, telefon ile iletişime geçebilir yahut ALO183 veya ALO144 Sosyal destek hatlarından birini arayarak, kira yardımı başvuru sonucunuz ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu
Kaymakamlık binalarında faaliyetlerine devam eden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek kira yardımı başvurusu uygulayabilirsiniz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kaymakamlık aracılığı ile kira desteği vermektedir.
Kaymakamlık kira yardımı başvuru formu doldurarak ve gerekli belgeleri teslim ederek başvurularınızı yetkililere iletebilirsiniz.
Kaymakamlık Kira Yardımı Başvuru Sorgulama
Kira desteği için başvuru yapan vatandaşlar başvuru sonuçlarını nasıl öğreneceğini merak etmektedir.
Kira yardımı başvuruları hemen hemen 1 ay içinde sonuçlanmakla birlikte, başvuruların yoğunluğuna bağlı olarak bu süreç arada bir uzamaktadır.
Başvuru sonuçları için e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir, başvurduğunuz kurum yahut bağlı olduğu sosyal destek hatları ile iletişime geçerek başvuru sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ile iletişime geçerek başvuru sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.
Kira Yardımı Ne Kadar?
Kira yardımı ne kadar? Kira yardımı yaşanılan şehre göre değişmektedir. Büyükşehirlerde 3.500 ile 6.500 TL’ye kadar çıkıp, 18 ay ödenmektedir. 2 ayda bir defa da ödenebildiği için 2 aylık olarak toplam da ödendiği durumlar olabilir.
Kira Yardımı Kaç Ay Alınır?
Kira yardımı kaç ay alınır? Kira yardımı başvurusu yapıldıktan sonra, şartlara uygun olan vatandaşlara yönelik 18 ay boyunca kira yardımı yapılmaktadır.
Kiracılara Yardım Var Mı?
Kiracılara devlet aracılığıyla yardım verilmektedir. Kira desteği almak isteyen vatandaşlar bağlı oldukları belediye, kaymakamlık yahut Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile iletişime geçebilirler.
Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Kira yardımı almak için yeterli şartları sağlayan, gerekli belgeler ile birlikte kurumlara başvuru yapan vatandaşlar devletten kira yardımı alabilirler.
Kiracılara Deprem Yardımı
Devlet depremde evi, eşyaları zarar görmüş ailelere yardım etmektedir.
Kira yardımı başvuruları e-Devlet üzerinden yapılıyor. E-Devlet’in “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” bölümünden başvuru işleminizi uygulayabilirsiniz
T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile sisteme giriş yapınız. Daha sonra açılan pencere üzerinden “Uygulamaya Git” sekmesine tıklayınız.
Daha sonra “Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel detaylarına ulaşım hakkı isteyecektir. Daha sonra listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bir bilginiz var ise işleme devam etmeyiniz.” uayrısıE- açılmaktadır. Bu ekran üzerindeki istediğimiz bilgileri kontrol ederek başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.
Kiracılar İçin Yardımlar Nelerdir?
Belediye, Kaymakamlık, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kira yardımı başvurusu yapan vatandaşların muhtaç oldukları taktirde başvuruları kabul edilir.
Başvuruları kabul gören vatandaşlar bu kurumların gıda ve erzak, yakacak, giysi, eşya, para v.b yardımlarına da başvuru yapabilirler.