HGS Olmadan Geçiş Cezası Nasıl Ödenir? Ne Kadar?
HGS Olmadan Geçiş Cezası Ne Kadar? Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), büyükşehirlerde köprü ve otobandaki ücretli geçiş sırasında oluşan yoğunluğun azalması için önemli bir adımdır. Sürücülerin durma gereği duymadan hızlıca geçiş yapmasını sağlayan HGS, gişelerden ödeme yapmadan kart ile geçilmesini sağlarken geçiş sırasında ödeme yapmayan sürücülere ise cezai işlem uygulanmaktadır.
Otoban ve köprü geçişi yapacak olan her aracın HGS aboneliğinin olması şartı vardır. Şayet aracınızın HGS aboneliği yoksa ya da hesabınızda bakiyeniz yoksa bu durumda can sıkıcı olaylarla karşılaşabilirsiniz. HGS olmadan geçiş cezası ne kadar ve HGS olmadan geçiş yaptığımda ne olur diyorsanız sorularınızın cevabını yazımızın devamında detaylı olarak bulabilirsiniz.
İşte HGS Olmadan Geçiş Cezası Ne Kadar? HGS Olmadan Geçiş Cezası 2024 Ne Kadar? HGS Yok Ne Yapmalıyım? HGS Olmadan Geçiş Cezası Ne Kadar? HGS Olmadan Köprüden Geçiş, HGS Cezası Nasıl Ödenir? HGS Borcu Nasıl Ödenir? HGS Cezası Faizi Ne Kadar?
HGS Nedir?
HGS, otoban ve köprü gibi sürücülerin ücretli giriş yaptığı alanlarda sıra bekleme ve dur kalk sorununu ortadan kaldırmak için oluşturulmuş hızlı geçiş sistemidir. 2012 yılında hayata geçirilen Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Türkiye genelinde tüm ücretli yollarda, köprülerde ve otobanlarda geçerli bir sistem olmakla birlikte hayata geçirildiği günden bu yana yoğunluğun büyük oranda hafiflemesini sağlamıştır.
HGS sayesinde ücretli geçiş sırasında sürücülerin gişeye ödeme yapması gerekmemekle birlikte abonelik yapılan kartın içerisindeki bakiye sayesinde hızlıca geçmesine imkan tanınmaktadır.
HGS Olmadan Geçiş Cezası Ne Kadar?
HGS Olmadan geçiş cezası köprü yada yol ücretin 4 katıdır. Eğer HGS kartınızda bakiye yoksa yada HGS kartınız yoksa kartınıza bakiye yükleyerek 15 gün içerisinde ceaz ödemeden işlem yapabilirsiniz. 15 günü geçen sürelerde 4 katı cezanın yanında geçikme faizi uygulanamaya başlar.
HGS olmadan geçiş cezası 2024 yılında da sürücüler tarafından merak konusu oldu. HGS geçiş cezası, her yıl tekrardan düzenlenmektedir. Cezalar, HGS’siz geçilen köprü ya da otobana ve aracın cinsine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Eğer HGS aboneliğiniz yok ise ya da HGS kartınıza bakiye yüklemesi yapmadan geçmişseniz 15 gün içerisinde ödeme yaptığınız takdirde cezai işleme maruz kalmamakla birlikte 15 gün sonra aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi cezai işleme maruz kalabilirsiniz.
HGS CEZASININ TÜRÜ | CEZA ÜCRETİ |
Otomobiller için 15 Temmuz Şehitler köprüsü HGS cezası | 25 TL |
Otomobiller için Fatih Sultan Mehmet köprüsü HGS cezası | 25 TL |
Osmangazi Köprüsü HGS cezası | 700 TL |
Otomobiller için Yavuz Sultan Selim köprüsü HGS cezası | 76 TL |
Çanakkale köprüsü HGS ceza ücreti | 800 TL |
İzmir – Çeşme otoyolu HGS cezası | 29 TL |
İzmir – Aydın Otoyol HGS Cezası | 38 TL |
Ankara – Niğde Otoban HGS geçiş ihlali cezası | 745 TL |
Kuzey Marmara otoyolu HGS geçiş cezası | 356 TL |
HGS aboneliği yaptırılmamışsa, bakiye yetersiz ise ve iki haftalık zaman zarfında ödeme yapılmamışsa 55 TL’lik bir ceza ödemek zorunda kalırsınız. HGS aboneliği yok ve HGS kartına yükleme yapılmadı ise kaçak geçiş sayılır. 15 günlük zaman zarfında HGS kartına yükleme yapıldı ise ceza kesilmez ve yalnızca HGS geçiş ücreti alınır.
HGS Cezası Nasıl Ödenir?
HGS bakiye yükleme noktaları, HGS cezanızı hızlı ve kolay bir şekilde ödeyebileceğiniz ilk noktalardır. Bununla birlikte HGS’siz geçiş yaptıktan sonra ilk 15 gün içerisinde abone olup ceza ödemeden sadece geçiş ücretinizi ödemeniz de mümkündür. Eğer 15 günlük süre zarfını aştıysanız bu durumda PTT şubelerine giderek manuel olarak ya da size gelen tebligatı vererek ceza sorgulama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz gibi anlaşmalı bankalar üzerinden de bizzat giderek aracınızın plakasına yazılmış HGS cezanızı ödeyebilirsiniz.
HGS Borcu Nasıl Ödenir?
HGS olmadan geçiş ihlali ödeme işlemleri yapabilmek için öncelikle HGS aboneliğinizin olması gereklidir. Aboneliğiniz olmadığı takdirde geçiş ihlali yaptığınızda ayrıca bir ceza ödemek durumunda kalırsınız. Bu doğrultuda plakanıza dair HGS cezası olup olmadığını e-devlet sistemine girip arama kutucuğuna “Geçiş ihlali sorgulama” yapıp öğrenebileceğiniz gibi 444 1 788 numaralı telefonu da arayarak öğrenebilirsiniz.
HGS aboneliğiniz yoksa ya da HGS aboneliğinize dair borcunuz var ise bu durumda anlaşmalı bankalara, HGS abonelik noktalarına ya da PTT şubelerine giderek HGS borcunuzu ödemeniz mmükün.
İnternetten online olarak PTT sitesinden HGS borcu ödemek için https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf linke tıklayarak hem borcunuzu ödeyebilirsiniz hem de bakiye yükleyebilirsiniz.
HGS Olmadan Borç Ödeme
HGS olmadan borç ödemeniz mümkün değildir. Eğer HGS aboneliğiniz yoksa ve geçiş ihlali yaptıysanız HGS geçiş ihlali ücretini 2 hafta içinde ödemeniz gereklidir. Bu süre içinde ödeme yaparsanız sadece geçiş ücreti borcunuzu ödeyebilirsiniz. Eğer 15 günü geçerseniz bu durumda borcunuza faiz ekleneceğinden ödemeniz gereken bakiye de çok fazla olacaktır.
Genel olarak HGS aboneliğiniz olmadan geçiş yapabilmeniz ve borç ödemeniz mümkün olmadığından mutlaka HGS abonelik noktalarından abonelik almanız ve düzenli olarak ceza sorgulaması yapmanız faydanıza olacaktır.
HGS Cezası Faizi Ne Kadar?
Söz konusu kanunda yer alan 30. Maddenin 5. fıkrasına göre işletme hakkı olan otoyol ve köprülerde HGS ücreti ödemeyen sürücülerin 15 gün içerisinde geçiş ücretini ödememesi cezaya tabiidir. Yasal süre geçtikten sonra geçiş ücreti sürücülerde 4 katına kadar faizli olarak alınmaktadır.
HGS Yok Ne Yapmalıyım?
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), köprülerde ve otobanlarda trafik yoğunluğunu minimum seviyeye indirebilmek için 2012 yılında uygulamaya geçirilen bir sistemdir. Sürücülerin bu sisteme dahil olması zorunlu olmakla birlikte aynı zamanda HGS aboneliği almaları gereklidir. HGS aboneliği ile birlikte verilen karta bakiye ödeyen sürücüler, otoyol ve köprü gibi işletme alanlarından hızlı şekilde geçiş yapabilmektedir.
HGS olmayan araçlar 1 hafta içerisinde HGS aboneliği yapmalıdır. Aksi halde HGS aboneliği olmadan geçiş ihlali yapan araç plakalarına geçiş cezası kat kat faizle yazılmaktadır. Eğer geçiş ihlali yaptığınız gerekçesiyle ceza söz konusu ise ancak cezanın yersiz olduğunu düşünüyorsanız bu durumda itiraz etme hakkınız söz konusudur.
HGS Olmadan Geçiş Cezası Ne Kadar?
Hızlı geçiş sistemi aboneliği olmayan araçların iki hafta içinde aboneliklerini yaptırmaları gerekir. Bu süre zarfında abonelik olmadan yapılan geçiş esnasında sürücüden yalnızca geçiş ücreti alınır.
HGS olmadan geçiş cezası ne kadar derseniz, HGS etiketi olmadan ve bakiyenin yetersiz olması durumunda geçiş cezası geçiş ücretinin 4 katıdır.
HGS Olmadan Köprüden Geçiş
Hızlı geçiş sistemine abone olmadan köprü geçişi yapıldı ise 15 gün içinde abone olunmalı ve geçiş ücreti ödenmelidir. HGS olmadan köprüden geçiş konusu şu biçimde çözülebilir.
Araç sahipleri iki hafta zaman zarfında PTT’ye başvurarak geçiş fiyatını ödeyip, HGS’ye abone olabilirler. HGS etiketi mutlaka alınmalıdır. Etiket içinde her zaman bakiye olmalıdır. Etiket var olup bakiye kalmamış ise ücret çekilir ve kart eksi bakiyede kalır. Bir dahaki yüklemede alınmış olan ücret tahsil edilir.
HGS Olmadan Köprüden Geçiş Cezası
Hgs olmadan geçiş yapmak aynı zamanda geçiş ihlali olduğundan cezaya tabii bir durumdur. Bu sebeple eğer HGS aboneliğiniz yoksa ve bu şekilde köprüden geçiş yaptıysanız 15 gün içerisinde mutlaka HGS aboneliği alıp yine 15 gün içerisinde geçiş ücretinizi ödemelisiniz.
HGS aboneliğiniz olmadan köprüden geçtiğinizde 15 gün içerisinde size en yakın PTT şubesine giderek HGS abonesi olup araç plakanıza HGS etiketi almalısınız ve mutlaka etiket içine sürekli bakiye yüklemelisiniz. Böylece geçiş yaptığınızda geçişleriniz otomatik olarak bakiyenizden düşer. Eğer etiket içinde bakiye kalmamış ise bakiyeniz eksiye düşer ve yükleme yaptığınızda eksi bakiyeniz otomatik ödenir.
HGS Aboneliği Nasıl Yapılır?
Hgs abonelik alma işlemlerinizi HGS noktalarında, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden yapabilirsiniz. HGS aboneliği almak için başvuruya kimliğiniz ve aracınızın ruhsatı ile birlikte gitmeniz gereklidir. Ayrıca başvuru sırasında HGS etiketi ile yükleme bedelini de aboneliğinizin tamamlanması için ödemelisiniz.
HGS okmadan yada HGS kartınızda bakiye olmadığından yaptığınız otoyol ve köpü geçişlerini sorgulamak ve topam borcunuzu öğrenme için https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama.aspx?lang=tr libke tıklayarak hemen öğrenebilirsiniz.
HGS Cezası Nasıl Ödenir?
Hızlı geçiş sistemi ile alakalı aboneliğiniz yok ise ve köprü, otoyoldan geçiş yaptı iseniz ceza ödersiniz. HGS cezası nasıl ödenir?
PTT şubelerinden veya bakiye ödeme yerlerinden ceza ödemeleri yapılabilir. Hızlı geçiş sistemi cezası anlaşmalı olan banka kuruluşlarından da ödenebilir. Kimlik bilgileri ve aracınıza ait plaka ile cezanızı ödeyebilirsiniz.
HGS Cezası Faizi Ne Kadar?
HGS sisteminde eğer yeterli bakiye olmadığı için ceza ödemesi veriliyor ise 15 gün süre zarfında ödeme yapılır ise yalnızca geçiş ücreti alınır. HGS cezası faizi olarak iki haftalık zamanda ödeme yapılmadı ise geçişin yapıldığı yerde mesafe fiyatının 10 katı talep edilir.
Geçiş için alınan ücret HGS hesabından ceza alınmadan tahsil edilir. Buradan da etiket alınmasına gerek olmadığı düşünülür.
HGS aboneliği PTT veya banka şubelerinden yapılabilir. Bankalar aracılığıyla HGS hesabına bakiye yüklemede yapılabilmektedir. HGS kartı almak istersek Vakıfbank şubeleri ve mobil bankacılıktan da alınabilir. Ayrıca e-devlet üzerinden de HGS kartı alınır.
Ziraat bankası üzerinden de HGS aboneliği yapılır, ceza ödenebilir, HGS etiketi alınabilir. Bakiye sorgulama işlemi yaparken e-devlet üzerinden PTT HGS bakiye sorgulama bölümüne girilir ve buradan ceza ve hesapta ne kadar bakiye kaldığı öğrenilebilir.