Cimer Yardım Başvurusu Nedir? E-Devlet Başvurusu ve Sorgulama
Cimer Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Cimer, Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezi olmakla birlikte aynı zamanda vatandaşların isteklerini, şikayetlerini ya da başvurularını cumhurbaşkanlığına kısa sürede ulaştırabilecekleri bir kanaldır.
Cimer yani cumhurbaşkanlığı iletişim merkezinin işlevlerinden birisi de yardım taleplerini almaktır. Bu işlev doğrultusunda ihtiyaç sahibi olan vatandaşlar, hangi kamu kurumundan ne tür bir yardım almak istiyorsa yardım taleplerini doğrudan Cimer’e ulaştırabilmektedir.
Cimer, gelen yardım başvurularını değerlendirdikten sonra başvuru sahiplerine sonuçları bildirmek için dönüş sağlamaktadır.
Cimer nedir? Cimer yardım başvurusu nasıl yapılır? gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Cimer Nedir?
2015 yılında kurularak vatandaşların kullanımına açılan Cimer, bilgi edinme ve dilekçe hakkının kullanımını kolaylaştırmak için açılmış olsa da aynı zamanda vatandaşların isteklerini, talep ve şikayetlerini cumhurbaşkanlığı merkezine kısa sürede iletebileceği alandır. Cimer, herhangi bir istek ya da şikayet alırken vatandaşlardan birtakım bilgiler de talep etmektedir. Ancak tüm bu bilgiler Cimer veri tabanında gizli tutulmaktadır.
Kimler Cimer Yarddım Başvurusu Yapabilir
T.C. vatandaşı olan veya Türkiye’de ikamet eden herkes CİMER’e yardım başvurusunda bulunabilir. Başvuru yaparken herhangi bir yaş sınırı veya özel bir statüye sahip olma şartı yoktur.
CİMER’e yardım başvurusunda bulunabilecek kişiler şunlardır:
Maddi yardıma ihtiyacı olan kişiler:
- Düşük gelirli aileler
- Engelli bireyler
- Yetim ve öksüz çocuklar
- Kronik hastalığı olan kişiler
- Yaşlılar
- Afetzedeler
Manevi yardıma ihtiyacı olan kişiler:
- Aile içi şiddet mağdurları
- Çocuk istismarı mağdurları
- Yaşlı istismarı mağdurları
- Engelli bireyler
- Kimsesiz çocuklar
Hukuki yardıma ihtiyacı olan kişiler:
- Hak ihlaline uğrayan kişiler
- Haksızlığa uğrayan kişiler
- Yasal haklarını bilmeyen kişiler
- Hukuki danışmanlık ihtiyacı olan kişiler
Cimer Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Cimer yardım başvurusu Cimer’in resmi web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Cimer’den yardım talebinde bulunmak istiyorsanız öncelikle https://www.cimer.gov.tr/ linkinden Cimer resmi web sitesine gitmeniz gerekecektir. Resmi web sitesine gittikten sonra aşağıdaki adımları izleyerek kısa sürede başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz.
- Resmi web sitesine gittiğinizde ana sayfada bulunan “Başvuru Yap” butonuna tıklayın ve TC kimlik numaranız ile şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapın.
- Giriş işlemini tamamladıktan sonra şikayet, istek ya da öneri talebiniz doğrultusunda seçim yapmalısınız. Eğer yardım başvurusu talebinde bulunacaksanız “İstek” butonuna tıklayın. Tıklama sonrasında e-devlet sisteminde yer alan kayıtlı bilgileriniz karşınıza gelecek ve değişiklik varsa güncel bilgilerinizi yazmanız istenecektir.
- Adres bilgilerinizin güncel olduğundan emin olduktan sonra “İleri” deyin ve talebinizin ne olduğuna dair açıklayıcı bir metin yazın. Eğer ibraz etmek istediğiniz belgeleriniz var ise “Dosya Seç” butonunu tıklayarak bilgisayarınıza yüklediğiniz belgeleri bu aşamada sisteme yükleyin.
- Tekrar “İleri” butonuna basın ve yardım talep ettiğiniz kamu kurumunu seçin, yasal bilgilendirme metnini onaylayın. Böylece talebiniz doğrudan kurum yetkililerine iletilmiş olacaktır.
Cimer Deprem Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Depremzede vatandaşlar da Cimer üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde yardım başvurusu yapabilmektedir. Depremzede olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Cimer yardım başvurusu yapabilmek için yukarıda açıkladığımız adımları takip etmelidir. Aynı aşamalar sayesinde depremzedeler de kısa sürede yardım taleplerini ilgili kurumlara iletmektedir.
Cimer Yardım Başvuru Formu
Cimer yardım başvuru formu, Cimer’e yardım talebinde bulunmak isteyen vatandaşların mutlaka doldurması gereken önemli bir belgedir. Forma ulaşmak ve doldurmak için doğrudan https://www.cimer.gov.tr/Basvuru linkini tıklayabilirsiniz. Linke tıkladığınızda e-devlet girişi yapmanız gerekecektir.
E-devlet giriş işlemini gerçekleştirdikten sonra cimer.gov.tr başvuru formu karşınıza gelecektir. Bu formu doğru ve eksiksiz bilgilerle doldurup sisteme kaydettiğinizde aynı zamanda Cimer yardım başvurunuzu da gerçekleştirmiş olacaksınız.
Cimer Yardım Başvurusu Sorgulama
Cimer’e yaptığınız yardım başvurularının sonuçlarını aynı zamanda yine Cimer’in resmi web sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Sorgulama yapmak için https://www.cimer.gov.tr/ linkine tıklayarak web sitesine gittikten sonra;
- Ekranda bulunan “Başvuru Sorgula” butonuna tıklayın.
- Ekranda TC kimlik numaranızı ve şifrenizi isteyen alanlar yer alacaktır. Bu alanları doldurup sisteme giriş yaptığınızda başvurunuzun süreci ya da sonucu ekranda yer alacaktır.
Cimer başvuru sorgulama e-devlet üzerinden de mümkündür. E-devlet üzerinden Cimer yardım başvurusu sorgulama yapmak istiyorsanız https://www.turkiye.gov.tr/cimer-basvuru-sorgulama linkine tıklayarak e-devlet sorgulama ekranına gidebilir, başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Cimer Yardım Başvurusu Valiliğe Sevk Edildi Ne Demek?
Cimer başvuru sorgulama ekranında birçok vatandaşın gördüğü sonuçlardan birisi “Cimer yardım başvurusu valiliğe sevk edildi” ifadesidir. Bu ifade aslında başvurunun ilgili kurum tarafından kabul edildiği ve yardımın sahibine ulaştırılabilmesi için başvurunun valiliğe gönderildiği anlamına gelmektedir. Bu aşamadan sonra artık değerlendirme sırası valiliğe geçmiş olacaktır.
Cimer Yardımı Kimlere Verilir?
Cimer yardım başvurusu, diğer kurumlara yapılan sosyal yardım başvurularının aksine 12 yaş ve üzeri tüm vatandaşlar tarafından yapılabilmektedir. Ayrıca Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşların ya da Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşların da Cimer yardım başvurusu yapmak hakkı bulunmaktadır. Hatta tüzel kişiler de Cimer’de istek, öneri ve şikayet belirtme hakkına sahiptir.
Cimer Yardım Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
- Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi kanalı ile yardım almak isteyen vatandaşlar uzun süren dilekçe zamanını ortadan kaldırarak daha kısa vadede taleplere yanıt verilmesini sağlar.
- Cimer yardım başvuru formu doldurmak için ilk kez http://cimer.gov.tr/ linki üzerinden veya e-devlet üzerinden yardım başvurusu için giriş yapılır. Daha sonra TC kimlik no, anne adı, baba adı, annenizin evlenmeden önceki kızlık soyadı, cep numarası bilgileri girilir.
- Giriş sayfasında ise hangi yardım talebinde olduğunuza dair soruların olduğu bir sayfaya yönlendirileceksiniz.
- Daha sonra ise kısa bir metin ile yardım isteğiniz alınır. Son etapta ise size bir başvuru numarası iletiliyor ve bu numaradan başvuru durumunuzu sorgulayabiliyorsunuz. Başvurular ise alakalı kurumun yoğunluğuna bağlı olarak iki, üç gün içinde sonuçlanabilmektedir.
Cimer Yardım Başvurusu Yap
Cimer hizmetleri ile kaymakamlık, bakanlık, valilik kurumlarının danışma ofislerine e-devlet veya Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden başvuruda bulunulabilir.
Cimer yardım başvurusu yap konusu üzerinde ihtiyaç sahibi vatandaşlar, rahatlıkla alakalı kurumlara ulaşarak kısa bir sürede başvurularını neticelendirebilirler.
Cimer’e internet üzerinden başvurular e-imza, mobil imza, vatandaşların cep numaralarına gönderilen sms doğrulama sistemi ile yapılabilmektedir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne mavi kartı olanlar, T.C. vatandaşları, belli koşullar çerçevesinde olmak kaydı ile Türkiye’de yaşayan yabancılar internet üzerinden, posta, telefon yolu ile başvuruda bulunabilirler.
Başvuru sahibi başvuru ardından iletilen numara ve kimlik bilgileri ile sonucu sorgulayabilirler.
Yardımınızla alakalı kamu kuruluşlarından hangisine başvuruda bulunmak isteğe göre o kuruma talebiniz doğrudan iletilecektir.
Ülke dışından başvuru yapan vatandaşların adres bilgileri sisteme direkt düşer ama bu adres bilgisini kullanmak istemeyip yeni bir adres bilgisi de kullanılabilir. Eğer başvuru ile alakalı iptal edilme istenir ise sonuçlanmadan iptal isteminde bulunulabilir. Sonuçlanmış ise yardım talebinin iptal edilmesi ile alakalı sürecin sona ermesi alakalı kurum ve kuruluşun kararına bağlı olacaktır.
Cimer Yardım Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Cimer yardım başvurusu kaç günde cevaplanır sorusu başvuru yapan vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Cimer yardım başvurusu taleplerinin değerlendirilme süresi maksimum 30 iş günüdür. Eğer Bilgi Edinme Kanunu kapsamında başvuru gerçekleştirdiyseniz o halde başvurunuzun sonuçlanma süresi 15 gün olmaktadır. Ancak yardım başvurularının sonuçlanma süresi başvuruların yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Maksimum 30 gün içinde sonuçlar açıklansa da yoğunluğun olmadığı takdirde bu süre daha kısa da olabilmektedir.
Cimer Para Yardımı Yapıyor mu?
Cimer, hiçbir vatandaşlara doğrudan nakdi ya da ayni sosyal yardım yapmamaktadır. İhtiyaç sahibi olan vatandaşların yardım taleplerini iletebilecekleri güvenli bir kamu alanı olan Cimer, gelen başvuruları en kısa zamanda ilgili kamu kurumlarına ileterek başvuruların daha hızlı yapılabilmesine ortam hazırlamaktadır. Kısacası; Cimer, para yardımı başta olmak üzere doğrudan hiçbir vatandaşa sosyal yardım yapmamaktadır.
Cimer Yardım Parası Ne Zaman Yatar?
Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezi (CİMER), ihtiyaç sahibi vatandaşlara sosyal yardım veren bir platform değildir. Ancak dar gelirli ve muhtaç olan kişiler Cimer üzerinden sosyal yardım başvurusu yaparak yardım veren kurumlara başvurularının daha hızlı iletilmesini sağlamaktadır.
Cimer başvurusu sonrasında ilgili kurumdan nakit sosyal yardım alan vatandaşların yardım parası ise yardımı veren kurumun takvimine göre değişkenlik göstermektedir.
Cimer Yardım Parası Nereden Alınır?
Cimer yardım parası vermemekle birlikte yardım parası veren devlet kurumlarına vatandaşların başvurularını hızlı bir şekilde iletir. Dolayısıyla da Cimer’e yardım parası başvurusu yaptığınızda eğer başvurunuz olumlu sonuçlanmış ise yardım paranızı nereden alacağınız size yardım veren kamu kurumuna göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle de yardımın hangi bankaya yattığını doğrudan yardımı veren kurumdan öğrenebilirsiniz.
Cimer Yardım Başvurusu Kaç Günde Cevaplanır
Cimer yardım başvuru genelde yoğunluğa bağlı olarak değişmesine karşın ortalama 15 gün içerisinde cevaplanmaktadır.